Elna Dahlstrand
Cykelblogg

Mina bästa träningstips #1

Jag tänkte passa på att dela med mig lite av mina bästa träningstips framöver – det syns i sökmotorhistoriken att ni verkar vara lite sugna både alla möjliga former av träningstips, från klungkörning till mtb-teknik, cykelvasaträning och rehabiliteringsövningar. Jag ska göra mitt bästa och dela med mig av det som jag lärt mig under mina relativt få, men händelserika år som totalt cykelfrälst. Vi börjar med att ta tag i en kommentar jag hör för ofta:

“Jag ska bara träna lite själv först”

Nej, det ska du inte. Eller, ja – det är klart att det är skönt att cykelträna ensam emellanåt; alla behöver rensa huvudet och få egentid – men släpp idén om att du ska träna själv tills du kommit upp på en nivå som gör att du kan hänga med. Kom igen nu, våga! Du kan nämligen hänga med ändå, och du kommer snabbare i bra form om du tränar med folk som är bättre. Du kan passa på att ställa alla frågor du har, be om hjälp med justeringar och teknik, titta på hur andra gör och utvecklas snabbare. Och så har man många gånger om så roligt när man cyklar ihop med andra, både i skog och på landsväg!

Träningstips #1:

Våga hänga med på cykelträning med andra även om du är nybörjare!

Leta på folk som är mer erfarna än du och häng på direkt. Jag har aldrig någonsin varit med om att en svagare cyklist blivit avhängd/lämnad och då har jag själv både råkat ut för att vara den långsammare och nu på senare tid till min stora förvåning lite snabbare. Alla som är med ut på runda ska med tillbaka – om inget annat är sagt från start. Går det för fort – säg ifrån, det är inte alltid de som är lite snabbare uppfattar hur tungt det känns i svansen. Var tydlig och var inte rädd för att säga ifrån om det går för fort; alla har någon gång varit långsammast i en grupp – det måste man vara för att bli bättre, ingen kommer att tycka att du är knäpp/jobbig/irriterande. Cykelklubbarna är dessutom ofta duktiga på att dela in sina träningar i fartgrupper; och man blir alltid glad när det dyker upp nya ansikten inom sporten.

Häng med nu, jag lovar – du kommer att få så mycket roligare, och utvecklas så mycket snabbare om du tar det där djupa andetaget som kan krävas för att våga något man inte tycker att man är tillräckligt bra för att göra – och faktiskt göra det. Jag vågade och kunde (fast jag tyckte det var läskigt att hänga på alla “riktiga cyklister”), och har genom att cykla med andra fått rätt bra fart på benen. Du kan också!

Träningstävling - gömmer mig mellan hjältarna!

Här ligger jag på rulle mellan två bättre cyklister. Träningstävling där jag blev avhängd och brände benen direkt, men de här fantastiska cyklisterna väntade in mig, la mig på rulle tills benen vaknade och jag kunde hjälpa till och dra igen. Ett av alla träningstillfällen med bättre cyklister som jag varit lite nervös inför men som gjort mig lite bättre än jag var innan jag rullade dit!

 

 

0

You Might Also Like...

13 kommentarer

 • Svara
  Åsa
  25 september, 2012 at 16:56

  Ja! Våga vara sämst! Ibland hänger jag med på riktiga kräkpass med de snabba killarna. Vi har en överenskommelse – jag hänger med så långe jag pallar, och sedan hittar jag hem själv när jag är nöjd. Det är grym fartträning som man inte kan skaffa själv. Andra gånger kör vi hela passet tillsammans i lite långsammare tempo, och då väljer de att spurta på saker eller i backar istället.

  • Svara
   elna
   25 september, 2012 at 21:31

   Det är übernyttigt att köra så! Det där med backspurt/skyltspurt/sträckor med fri fart är bra också för då kan ju alla få ta ut sig!

 • Svara
  Ingrid
  25 september, 2012 at 17:18

  Grymt Elna. Jag kan bara hålla med. Ångrar så att jag harvade runt ensam förra året i motvind och med ofta återkommande punka för att jag inte lärt mig att pumpa däcken.. till exempel. Man har så mycket att lära och glädje och gemenskap att få av andra med samma intresse 🙂

  • Svara
   elna
   25 september, 2012 at 21:32

   Bättre sent än aldrig, eller hur? 😉

 • Svara
  Malin
  25 september, 2012 at 17:54

  Så kloka ord! Synd att jag kom på det så sent på säsongen, men nu blir det till att hänga med lå vinterträningen istället.

  • Svara
   elna
   25 september, 2012 at 21:33

   Bra där! Och efter vinterträningen kommer du att vara starkare, snabbare och ha ännu mer mental styrka – vilken vår det kan bli va? 🙂

 • Svara
  Mattias Thyr
  25 september, 2012 at 19:27

  Ja, att hänga på en cykelklubb är aldrig fel om man vill lära sig cykla. De borde vara väldigt angelägna att få nya och behålla medlemmar.

  • Svara
   elna
   25 september, 2012 at 21:33

   Det borde de verkligen vara! I de flesta städer finns det nog en cykelklubb man kan hänga på.

 • Svara
  Linda Jansson
  25 september, 2012 at 19:46

  Jag vågar vara sämst! Får jag hänga med dej på ett pass? 🙂

  • Svara
   elna
   25 september, 2012 at 21:34

   Haha, du är väl inte sämst heller 😉

 • Svara
  Ta cyklingen till högre höjder - Endorfinkick
  11 oktober, 2012 at 08:29

  […] mer kunskap, mer nöje, högre hastigheter, nya vänner, gott fika… listan kan göras lång! Ett tips är att läsa Elnas inlägg på samma tema). Och man behöver inte ”kunna snitta 30″ för att gå på en träning. Själv snittade […]

 • Svara
  Mina bästa träningstips #1 | elna dahlstrand
  19 september, 2014 at 10:02

  […] här inlägget publicerade jag hösten 2012 när jag samlade ihop några av mina bästa träningstips i en bloggserie – och jag tycker det […]

 • Svara
  Att träna med dem som är bättre - Elna Dahlstrand
  7 april, 2016 at 12:29

  […] på det där inlägget med träningstips, det om att man bara vill träna lite själv först som jag skrev för tusen år sedan. Sådär kände jag i början igår, att jag nog borde träna […]

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.