Elna Dahlstrand
Cykelblogg

TRE år utan snus!

Idag är faktiskt en ganska stor dag för mig. En dag med en sådan där viktig milstolpe jag längtat efter att få bocka av. Jag har klarat ännu en av de berömda tre-buggarna som man refererar till när man pratar om nikotinavvänjning. Tre dagar, tre veckor, tre månader, tre år. Tre år! TRE ÅR!

TRE ÅR! TRE ÅR! TRE ÅR! TRE ÅR! TRE ÅR! TRE ÅR! TRE ÅR! TRE ÅR! TRE ÅR! JAG GJORDE DET!

Jag började röka och snusa när jag var rätt så mycket alldeles för liten för det och min fantastiska mamma gjorde allt hon kunde för att göra det så svårt som möjligt för mig, men jag är lite för envis för mitt eget bästa och borde spärrats in någonstans på bröd och vatten och andra saker som inte var farligt och inte blivit utsläppt förrän i 25-årsåldern, men så gör vi ju inte med barn i Sverige. Ett tag när jag var på vift i en spännande storstad i utlandet rökte jag två paket cigaretter om dagen. Så sjukt äckligt, det riktigt vänder sig i magen när jag tänker på det nu. Så småningom slutade jag röka och gick över till snus helt och hållet och gjorde lätt av med en dosa om dagen. Också väldigt, väldigt äckligt. Och dyrt. Och äckligt.

Det var galet svårt att sluta. Lika lätt som det jag har för att bli beroende av substanser som inte ska vara i kroppen – lika svårt var det att sluta. Jag skrev om det, och det hjälpte som alltid att skriva. Fast såhär i efterhand – när jag läser min abstinensblogg – inser jag att det allt är lite förskönat ändå. Det var riktigt överjävligt sjukt jobbigt! Men jag gjorde det. Bra jobbat mig själv!

Här hittar du oktober 2009 – en mellan raderna väldigt arg blogg!

 

1

You Might Also Like...

7 kommentarer

 • Svara
  Hasse
  30 oktober, 2012 at 10:47

  Grattis!
  Jag är själv gammal storrökare och snusare men är helt nikotinfri sen snart sex år(i januari).

  Det är ett jävla kämpande, men SÅ värt det.
  Bra jobbat!

  • Svara
   elna
   30 oktober, 2012 at 17:01

   Tack! Sex år, bra jobbat! Och ja – det är verkligen värt det. Man blir ju snabbare på hojjen dessutom!

 • Svara
  Åsa
  30 oktober, 2012 at 11:35

  Utan snus i tre dagar försmäktar vi på denna ö. Men inte grymma Elna! Grattis!
  Jag har gjort samma resa som du, men slutade senare. Har inte rökt på typ 10 år och inte snusat på typ 7 år. Snuset saknar jag inte det minsta, men jag kan fortfarande få för mig att det skulle vara gott med en cigarett till ett glas vin till exempel. Man är ju dum i huvudet 😀

  • Svara
   elna
   30 oktober, 2012 at 17:03

   Ja jisses, man är dum i huvudet 😉 , jag dricker inte alkohol längre men känner igen det där. Och eftersom snuskylarna alltid placeras bredvid kassakön i affärer står jag ofta där och trånar.

 • Svara
  Patrik
  30 oktober, 2012 at 12:01

  Bra jobbat Elna!
  Allt går bara man har bestämt sig på riktigt.

  • Svara
   elna
   30 oktober, 2012 at 17:04

   Precis! Ser fram emot att läsa om norska äventyr btw! Säg till om ni vill hänga med och köra mtb 😉

 • Svara
  » FYRA år utan snus! elna dahlstrand - Jag vill alltid cykla lite till! Häng med och få en daglig dos cyklig inspiration!
  30 oktober, 2013 at 13:08

  […] jag spottade ut snusen. Är precis lika glad som jag var för ett år sedan när jag skrev ett hurra-för-tre-år-utan-prilla-inlägg. Åh vad jag är bra! Och dessutom har jag varit nykterist i ganska exakt ett år. Tänka sig. […]

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.