Thunder! [Testat däck]

Ni vet mina nya däck? Mina Thunder Burt från Schwalbe som älsklingen gav mig i födelsedagspresent eftersom jag tjatat om dem konstant sedan jag frågade er om råd kring däck och ni tipsade om dem. Nu har jag provat dem ett tag – både på träning och på långlopp. För er som inte orkar läsa hela utläggningen kommer här en sammanfattning innan vi kör: whooooaaa – jag är helt såld! 

Thundrisarna

De är ljuvliga när det är torrt. Lätta, snabba, härliga och roliga. De kräver latexslang eftersom de är såpass tunna att det är lätt att få genomslag. Jag skulle kunna köra med tätande geggamoja, eller “stansade” däck som det också kallas eftersom mina fälgar är tubeless ready (betyder att man kan köra utan slang) och däcken funkar för det, men jag är lite traditionell, jag vet hur slang funkar och vill därför ha det istället för kladd. Men nu var det däcken vi skulle fokusera på, inte stansgegga!

Man kan ta av och på Thundrisarna utan däckverktyg, det tycker jag är himla bra. Men man måste pumpa upp dem hårt för att de ska sätta sig ordentligt och jämt på fälgen första gången eller när man haft punka. En del däck är så – man måste pumpa upp dem hårt, man börjar se att de “kryper” på plats runt fyra kilo och vid fem-sex sätter de sig jämt runt fälgen. Sedan kan man lämna dem ifred ett par minuter för att de verkligen ska sätta sig innan man tömmer ut så de blir sådär lagom mjuka och fina som man vill ha dem över rötter och stök. Lite svårt att göra i skogen när man punkat, då får man nöja sig med att det blir hyfsat jämt.

Genomslag. Hoppsan!

Dunkade ner däck och fälg på trottoarkant med ett tjong som hette duga och fick genomslag och fick byta slang vid Vätterstranden. Får öva lite mer på det där med hoppandet men har inte haft problem sedan jag bytte till latexslang.

Någon dag innan Billingeracet provade jag dem för första gången i regn och lera. De fungerade faktiskt bättre än jag trott – mönstret är ju i princip obefintligt så jag förväntade mig mest uppgivenhet men det var helt okej. Det satt ett par Cross Mark-däck från Maxxis på cykeln från början och jag är inte superimponerad av dem, men funderade ett slag på om de skulle få komma tillbaka inför Billingeracet. Men nej – Thundrisarna fick sitta kvar.

Tycker, kanske lite till min förvåning att det fungerade bra på Billingeracet. De rullar lätt och härligt på grus och fin stig och jag hade faktiskt inga problem att ta mig igenom lervällingen i sumphålen heller. Kanske att det blir något svajigare när det är nerför och svänger samtidigt som det är mjukt underlag men jag är verkligen förvånad över hur himla bra det funkade. Man får kanske jobba lite extra på balansen över hala rötter – men man har igen det i gudomligt rull.

Tackar älsklingen för grymmaste födelsedagspresenten och er för supertips – ni är så himla bra.  Thunder & lightning-bra etc:

3

5 Comments

 1. Helena Enqvist 20 maj, 2014 at 21:44

  Nu blev jag ännu mer sugen på dessa däck.,Rocket Ron är ok men tungrullade. Racing Ralph sitter på bak och fäster fint.
  Bra inlägg!

  Reply
  1. elna 21 maj, 2014 at 08:46

   Det är verkligen en grym känsla med lättrullade däck. Tänker att jag kanske vill ha ngt annat i höst när det blir halkigt och mkt löv på backen, men det här ska jag köra på över sommaren!

   Reply
 2. bimmsbike 24 maj, 2014 at 20:32

  Nu har jag också testat mina ThunderBurt , i både torrt och vått… Och är jättenöjd! Rullar lätt, även på blöt grusväg men bakhjulet svajade ut lite i en snabb kurva… Över blöta rötter hade jag inga problem alls! Kändes tryggare än Racing Ralph som jag har på de gamla hjulen! Ok, jag tog det kanske extra försiktigt eftersom jag inte alls visste hur Burt skulle uppträda på hala rötter… Men det känns bra så här långt!

  Reply
  1. elna 30 maj, 2014 at 22:35

   Lovely! KÄnner igen det där med svajandet i en kurva – men man vande sig vid det och kom på hur man ska hantera det fort tycker jag!

   Reply
 3. Pingback: Däcksnack - inför test av Vittoria MTB-däck - Elna Dahlstrand

Kommentera gärna, då blir jag glad!