Elna Dahlstrand
Cykelblogg Cykelträning

Mina bästa träningstips #1

Det här inlägget publicerade jag hösten 2012 när jag samlade ihop några av mina bästa träningstips i en bloggserie – och jag tycker det är värt att lyfta fram det igen. Var inte rädd för att hänga på andra att träna när tillfälle ges, särskilt inte nu på hösten när de flesta släppt tävlingshetsen och bara är ute och njuter av soliga dagar. Häng på – här kommer troligen mitt absolut bästa träningstips:

“Jag ska bara träna lite själv först”

Nej, det ska du inte. Eller, ja – det är klart att det är skönt att cykelträna ensam emellanåt; alla behöver rensa huvudet och få egentid – men släpp idén om att du ska träna själv tills du kommit upp på en nivå som gör att du kan hänga med. Kom igen nu, våga! Du kan nämligen hänga med ändå, och du kommer snabbare i bra form om du tränar med folk som är bättre. Du kan passa på att ställa alla frågor du har, be om hjälp med justeringar och teknik, titta på hur andra gör och utvecklas snabbare. Och så har man många gånger om så roligt när man cyklar ihop med andra, både i skog och på landsväg!

Träningstips #1:

Våga hänga med på cykelträning med andra även om du är nybörjare!

Leta på folk som är mer erfarna än du och häng på direkt. Jag har aldrig någonsin varit med om att en svagare cyklist blivit avhängd/lämnad och då har jag själv både råkat ut för att vara den långsammare och nu på senare tid till min stora förvåning lite snabbare. Alla som är med ut på runda ska med tillbaka – om inget annat är sagt från start. Går det för fort – säg ifrån, det är inte alltid de som är lite snabbare uppfattar hur tungt det känns i svansen. Var tydlig och var inte rädd för att säga ifrån om det går för fort; alla har någon gång varit långsammast i en grupp – det måste man vara för att bli bättre, ingen kommer att tycka att du är knäpp/jobbig/irriterande. Cykelklubbarna är dessutom ofta duktiga på att dela in sina träningar i fartgrupper; och man blir alltid glad när det dyker upp nya ansikten inom sporten.

Häng med nu, jag lovar – du kommer att få så mycket roligare, och utvecklas så mycket snabbare om du tar det där djupa andetaget som kan krävas för att våga något man inte tycker att man är tillräckligt bra för att göra – och faktiskt göra det. Jag vågade och kunde (fast jag tyckte det var läskigt att hänga på alla “riktiga cyklister”), och har genom att cykla med andra fått rätt bra fart på benen. Du kan också!

Träningstävling - gömmer mig mellan hjältarna!

På rulle mellan två bättre cyklister. Träningstävling där jag blev avhängd och brände benen direkt, men de här fantastiska cyklisterna väntade in mig, la mig på rulle tills benen vaknade och jag kunde hjälpa till och dra igen. Ett av alla träningstillfällen med bättre cyklister som jag varit lite nervös inför men som gjort mig lite bättre än jag var innan jag rullade dit!

 

 

2

You Might Also Like...

2 kommentarer

 • Svara
  Carolin
  19 september, 2014 at 19:44

  Åh, jag har tagit just det där djupa andetaget i veckan och anmält mig till SubXXs sub9 klunga på vätternrundan. OCH anmält mig till lägret, tar med MTBn så det är mig ni kommer få vänta på då 😉
  Bra tips, måste våga träna mer med bättre cyklister!

  • Svara
   elna
   22 september, 2014 at 08:33

   Vad kul – då får vi cykla ihop i Huskvarna – välkommen hit!

Kommentera gärna, då blir jag glad!