Elna Dahlstrand
Cykelblogg

Vett & etikett på MTB: ta hand om din arena

allemansrätten

Skogen är vår arena. Tack vare Allemansrätten får vi nyttja den. Men – vi måste såklart ta hand om den och som cyklister har vi samma ansvar som alla andra, det är vår skyldighet att vårda och respektera för att få nyttja. Vi måste ta hand om skog och mark vare sig vi sitter på cykeln eller gör något annat – tycker jag att vi ska föregå med godast möjliga exempel.

Släng inget skräp. Inget som helst skräp. Inte ens på tävling är det okej – det du tar med dig ut i naturen tar du med dig tillbaka, det är ditt ansvar att hålla skogen ren. Det är inte okej att slänga tomma förpackningar från gels och energikakor. Det är inte okej att lämna slangen liggandes bredvid stigen om du fått punka och bytt. Kläm ned skräpet i bakfickan tills du passerar depå eller skräpzon. Det finns inga hållbara ursäkter för att inte göra det.

Det är inte heller okej att skräpa ner när vi inte cyklar. Det är inte okej att lämna kvar engångsgrillar, slänga godispapper, lämna kvar skräp, burkar och flaskor. Det är inte okej att slänga ut snabbmatsskräpet genom rutan när vi kör bil och hämtar take away. Föregå med gott exempel – det du tagit ut i naturen tar du med dig hem. Punkt.

Såhär står det på Naturvårdsverkets hemsida:

När du cyklar i närheten av ett hus är det viktigt att ta hänsyn. De som bor i huset ska kunna känna sig ostörda. Hur nära huset du kan cykla beror på hur stor risken är att störa.

Allemansrätten gäller för vanliga cyklar:

Allemansrätten ger oss en möjlighet att ta oss fram på många olika sätt. Gemensamt för dessa sätt är att man inte använder ett fordon med motor. Cyklar med motor går att köra på vägar, men inte på parkvägar, leder och stigar eller fritt i terrängen. Där går det däremot bra att åka med vanlig cykel.

Här får du inte cykla:

Över planteringar, exempelvis trädgårdar, plantskolor, parkplanteringar, skogsplanteringar och andra liknande känsliga områden annan känslig mark, exempelvis åkrar med växande gröda.

Att cykla på enskilda vägar är tillåtet. Markägare får inte sätta upp skyltar som förbjuder cykling.

Anpassa cyklingen efter naturen

Det går bra att cykla skonsamt i naturen. Genom att anpassa ditt vägval och körsätt skadar du inte marken i onödan.

Tänk särskilt på att:

 • Undvika mjuka stigar, särskilt på våren och hösten, när det är blött i markerna
 • Undvika att cykla över känsliga marktyper. Exempel är lavmarker, berghällar med mossor och lavar, mjuka ängsmarker, mossar och kärrmarker
 • Anpassa körsätt efter underlag
 • Grovmönstrade däck lätt skadar stigar och ömtålig mark

Det finns inget allmänt förbud att cykla på motionsspår och vandringsleder. Men de är anlagda för dem som går eller springer. Därför måste du ta det lugnt och räkna med att de som springer eller går har företräde.

Allemansrätten är mer skyldighet än rättighet. Vi är skyldiga att vårda och respektera, att inte störa och inte förstöra – som tack får vi tillgång till skog och mark på ett unikt vis. Vi måste verkligen hjälpas åt att ta hand vår arena.

Funderar du över något gällande Allemansrätten kan du läsa mer på Naturvårdsverkets hemsida. Det som gäller specifikt för cykling hittar du här.

6

You Might Also Like...

3 kommentarer

 • Svara
  Fredagspepp inför Skandisloppet yo!
  8 maj, 2015 at 16:23

  […] kanoners låtar – både vi som ska köra skiten ur oss i upplandstrakterna och ni som ska ge skogen vad den tål under Billigeracet. Så här är Geschwindigkeit ohne Doping-listan – och ni […]

 • Svara
  Vett & etikett på MTB: möta fotgängare - Elna Dahlstrand
  13 april, 2016 at 09:43

  […] Vad tycker du? Fyll gärna på i kommentarsfältet, och läs gärna mina andra inlägg på samma tema, länk nedan. Vett & etikett: möta hästar Vett & etikett: cykelvård Vett & etikett: allemansrätt […]

 • Svara
  Bloggens topp fem 2016 - Elna Dahlstrand
  30 december, 2016 at 14:35

  […] år. Inläggen om hur man gör när man får möte med hästar, om hur man vårdar sin cykel och om allemansrätten och att vi ska ta hand om vår arena är förstås också […]

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.