Elna Dahlstrand
Cykelblogg MTB

Cykelvård – att tvätta cykel

Du, du tar väl hand om din pärla? En mountainbike är gjord för att rulla i skog under hårda påfrestningar men för att allt ska lira fint måste du ta hand om den. Jag har gått från att tycka att det inte är så värst viktigt om kedjan är lite oljegeggig till att verkligen vara noga med att hålla materialet rent och välvårdat. Det blir liksom roligare då och det här är ett inlägg med några tips på hur du tvättar din hoj, det är ju faktiskt inte helt självklart om man är ny på det hela!

När jag tvättar min cykel fyller jag upp vår portabla tvätt med kallt vatten och en hink med ljummet vatten plus en skvätt bilschampo. Hoj och tvätt får hänga med ut i trädgården tillsammans med en diskborste, en svamp, en tandborste, MuckOff, WD40 och en trasa.

Skitig hoj efter långrunda. Ser det ut såhär tvättar jag oftast direkt, har det varit torrt och cykeln kanske bara är lite dammig kan det räcka att spola av den lite snabbt.  

Såhär gör du:

 • Börja med att spola av hela cykeln för att få bort lera och smuts.
 • Spraya hårt smutsade ställen på ramen med lite MucOff (easypeasy – inte för mycket och låt det inte sitta för länge) och koncentrera dig sedan på det skitigaste: kedja & kassett
 • Spraya avfettning på en tandborste och borsta sedan rent kassett & kedja & trissor. Spraya aldrig direkt på cykelns delar, risk finns att avfettning tränger in i lager och body och ställer till oreda.
 • Skölj av avfettningen så fort du borstat igenom kedja & kassett. Din kedja ska vara blank och ren.
 • När du sköljt av avfettningen tvättar du av hela hojen med en svamp, ljummet vatten och bilschampo. Det finns såklart massor av bra och cykelspecifika schampon och avfettningar men jag snor sambons bilprodukter eftersom jag är smålänning och lite snål.
 • Spola av lödder och kolla in om du glömt någonstans. Under cykeln kanske? I håligheter på dämparen? Vid hjulen, där ekrarna fäster är också lätt att missa.
 • Ser det rent och fint ut torkar du av hojen med en ren trasa och smörjer rörliga delar. En droppe olja i varje länk på kedjan och kanske en droppe där wiren går in i sitt hölje.
 • Samtidigt som du tvättar har du guldtillfälle att kolla igenom din hoj, spana in att du har bromsbelägg kvar, att det inte finns några sprickor, att ingenting glappar eller är skadat.
 • Glöm inte att smörja kedjan direkt även om du inte ska ut och hoja på momangen – det kan bildas tråkig ytrost annars, ser inte så snyggt ut.
 • Hos din cykelhandlare finns massor av bra grejer som är specialgjorda för cykelvård. Fiffiga borstar och bra produkter, fråga gärna om du känner dig osäker! Sportson i Jönköping har tillexempel en hel hylla MucOff-pinaler att välja mellan. Gillar’t.Vattenslang är en bra kompis. Högtryckstvätt däremot är ett stort no-no. Med högt tryck finns det risk att smuts och grus och vatten tränger in i lager och förstör. Kan bli trist och dyrt.

Du sprayar såklart aldrig avfettning direkt på kejda eller kassett eftersom det kan tränga in i lagrena och göra skada. Man sprayar avfettning på tandborste och sedan tvättar man med den!  


Portabel tvätt, MucOff, avfettning, hink med vatten + bilschampo, diskborste, svamp, tandborste och en trasa att torka med och en olja att smörja in med efteråt. Även om du inte ska hoja direkt smörjer du kedjan så det inte bildas tråkig ytrost.

 Emellanåt är det en bra idé att ta av kedjan – lätt som en plätt om du har kedjelås – och låta den gotta till sig med avfettning i en burk. Skaka runt lite, skrubba lite med tandborste. Sedan sköljer du bort smuts och avfettning och skakar runt kedjan i en rejäl skvätt WD40 så att vatten och eventuell kvarvarande skit tränger ut och sedan är det bara att torka av oljan och sätt på kedjan igen.   
  
Som ny. Blanka detaljer i lacken kan få sig en omgång vax då och då, det gör såklart att hojen skiner lite extra och dessutom blir det lättare att spola av den inäst du varit ute i geggan och kört!

18

You Might Also Like...

7 kommentarer

 • Svara
  Sara
  13 juli, 2015 at 08:18

  BRA INLÄGG!!! nu cyklar jag ju visserligen inte mtb men bra ändå tycker jag!!

  • Svara
   elna
   13 juli, 2015 at 09:30

   Tack! <3 En Lvg-hoj tvättas ju precis likadant! 🙂

 • Svara
  Jossan
  13 juli, 2015 at 19:25

  Jättebra inlägg! Fungerar diskmedel lika bra som avfettning och vad är mucoff? 😊

  • Svara
   elna
   30 juli, 2015 at 10:33

   MucOff är en serie rengöringsprodukter särskilt framtagen för hojar, finns hos de flesta cykelhandlare. Det jag använder är en flaska med knallrosa spray, rekommenderas varmt. Diskmedel fungerar kanske när kedjan är hyfsat ren men jag tror inte det biter tillräckligt när det ska storrengöras, köp en riktig kedjeavfettning istället 🙂

 • Svara
  Mekkväll på Sportson - Elna Dahlstrand
  16 januari, 2016 at 12:03

  […] någon köpte en ny vinterjacka och så såg jag att det såldes flera flaskor av min absoluta cykelvårdsfavorit, den rosa […]

 • Svara
  Fem life hacks ur arkivet - Elna Dahlstrand
  17 februari, 2016 at 22:24

  […] Cykelvårdstandborsta Din gamla tandborste, spara den – den är perfekt att dränka in i avfettning och försiktigt göra rent kedja, drev och kassett med, som i det här inlägget om cykelvård. […]

 • Svara
  Sanna
  12 maj, 2017 at 22:43

  Toppenbra inlägg! Jag är ganska ny på cykling och har två fina cyklar. Är alltid lite osäker på hur jag ska ta hand om dem och tycker att det här med kedja och kassett är lite läskigt! Det är just det här med att göra rent och smörja in.. Hur smörjer jag in kedjan på bästa sätt?? Låter enkelt men jag blir osäker. Vill vara noggrann för att cyklarna ska hålla så länge som möjligt såklart!

  Och måste säga att du gör den här bloggen så otroligt bra!! Alltid roligt att läsa 🙂

Kommentera gärna, då blir jag glad!