Elna Dahlstrand
MTB Smultronställen att cykla på Träning

Cykellycka på Ekopark Omberg 

Omberg är ett berg vid Vättern i Östergötland och ekoparken där är en av landets mest välbesökta med storslagna vyer och underbar natur. Bokskog, barrskog, berg som stupar ned i klart Vättervatten, branter och böljande stigar. Vi åkte dit ofta när jag var barn och det var alltid ett äventyr att upptäcka skogar och stigar och förtrollas av utsikter och sagor om jättar och troll och knytt. I helgen drog vi dit med cyklarna – det var också ett äventyr, ett härligt sådant.

Vi parkerade vid Stocklycke vandrarhem, letade upp lite info och en karta och började med Ellen Keys led. Vi hamnade snabbt på toppen av Omber, Hjässan – och fick en skojig och teknisk stigkörning ned. Sedan kom det trixig och teknisk bokskog med mycket rötter, sten och skråcykling – kanske inte riktigt lämpad för nybörjaren, men riktigt kul för den som är van vid teknisk cykling. Efter Ellen Keys led gick vi direkt loss på Älvarumsleden – också den väldigt tekniskt och utmanande och väldigt rolig.

Efter två leder tog vi lunch och sedan rundade vi av med att cykla genvägen upp till Hjässan igen och sedan skarva på delar av Östgötaleden Omberg runt – här hittade vi flowiga och snabbcyklade stigar – tekniska på sina ställen men lagom mycket, skönt att bara kunna köra när armar och ben var trötta efter alla stenar och rötter. Vi spurtade oss riktigt varma sista biten hem och avslutade med ett ett dopp i Vätterns kalla och klara vatten vid Stocklycke hamn.

Jag längtar liksom redan tillbaka hit – det är en av de platser i Sverige som jag tycker allra bäst om. Till fots och till cykel.

Fia, Jossan, Jimmy och jag på Ombergs högsta punkt, Hjässan.
Bokskog & uppförsbacke

Stocklycke ängar
Fia trädpausar i krokarna kring Älvarums udde.

Tillbaka på toppen. Utsikten här är fantastisk!
En av mina skojigare selfies på Östgötaleden.
  Man ser typ hur långt som helst däruppe!
After bike. Stocklycke hamn och en östgötsk del av min älskade sjö. Vättern. 

Den här cykeln och ett berg. Win-win, fy fabian vad den är bra! 

10

You Might Also Like...

7 kommentarer

 • Svara
  Cilla
  10 augusti, 2015 at 19:38

  Fantastiska bilder!

 • Svara
  Henke
  10 augusti, 2015 at 21:12

  Låter som ett trevligt ställe, värdett besök. Är lederna uppmärkta på något sätt så att det är lätt att hitta runt?

  • Svara
   elna
   10 augusti, 2015 at 22:42

   Tycker verkligen du ska sticka dit! Vill du bo över natt kan man hyra en fyr i Hästholmen, bo på Stocklycke vandrarhem eller på Ombergs Turisthotell. Lederna är riktigt bra uppmärkta.

   • Svara
    Henke
    10 augusti, 2015 at 23:31

    Grymt, tack 🙂

 • Svara
  Behind the scenes och nätverkskärlek - Elna Dahlstrand
  11 februari, 2016 at 23:41

  […] var vår och vitsippor och att jag var och cyklade någonstans kul med ett kul gäng. Isaberg eller Omberg tillexempel. Grejen med mig är att det behöver inte vara så stort – jag tycker att de små […]

 • Svara
  Sommarminnen  - Elna Dahlstrand
  19 februari, 2016 at 19:08

  […] där gången då vi drog till Omberg i Östergötland och knarkade cykellycka och njöt av stigcykling i världsklass. Vi hade vädret på vår sida, vi […]

 • Svara
  Cykliga påskplaner - Elna Dahlstrand
  24 mars, 2016 at 09:51

  […] om härliga cykeldagar och kanske lite trädgårdsfix. IKHP, min cykelklubb, har träningsläger på Omberg över påskhelgen och jag tänker åka dit och vara med över dagen på fredag och kanske även […]

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.