Det är 1925. Det börjar närma sig vinter, jag är kvinna och jag vill sporta. Finns bara en sak att göra – ekipera sig per postorder, jag beställer mig helt enkelt sportgarnityr från John Fröberg i Finspong, en av skatterna vi hittade på Kvarnskogens vind. I Fröbergs postorderkatalog finns fler saker än på självaste Internet hundra år senare – allt en modern människa kan önska sig. Från damkalsong och lysdukar till linnehandduk, fruhatt, kulörta kravatter, diverse broscher, flickkrage, reklamskjorta och gosskostym. Samt snöbollsmössa.

Jag börjar såklart med damundertröja och damkalsong. Prima, prima, jag tar nog flossade eftersom ullbomull med pärlemorknapp verkar opraktiskt att sporta i.

  
Vintersport kan bli kyligt, en damsportvante kan vara bra att ha till. Vad tror ni om extra prima helyllekamgarn, någon som testat och kan ge mig råd? Nåväl. Vi handlar vidare. 

  Tänk, på sidan om koftor hittar jag just vad jag sökt: ett sportgarnityr! Åh, det här blir prima bra – det är ett lämpligt plagg för skid- och kälkåkning samt utflykter och det passar även på promenad. Perfekt. Koftan är invändigt ruggad varför den blir synnerligt varm. Kragen, mössan, vantarna samt koftans nedre kant äro helruggade utvändigt vilket giver garnityret dess utomordentligt eleganta utseende. Endast 17.74, reklampris – köpt!

En modern sportmössa till det blir bra, den är både käck och klädsam och färgen är den moderna gröna med smala ränder runt om i beige och svart. Sportigt och klädsamt, tänka sig!

 Riktigt varma underkläder finns bara till herrar. Nåväl – jag får lite på att sportgarnityret räcker och att jag håller mig varm och rosig om kinderna av rörelse och slipper frysa om benen. Eller kan en dam möjligtvis beställa sig en flossad herrkalsong?

 Jag tar en massagesalva n:o 4 när jag ändå är igång, ifall jag vrickar mig kan det vara bra att ha något hemma för ingnidning. Men Henrikssons Embrocation får vara, det är inte för oss damer det inte, det är bara för sportsmän, oumbärligt efter ansträngande löpningar, marscher och hårt arbete, men ej anbefallt eller avsett som något kvacksalvepreparat.

Jo, det var nog allt jag tar från Fröbergskatalogen för den här gången, möjligtvis skriver jag efter en snöbollsmössa också, den ser ytterst klädsam ut. (Alltså, titta på den och låt bli att fniss om du kan!)

 Inlägget ha ej sponsrats av Fröbergs, orden äro mina egna. 

0

5 Comments

 1. Matsdotter 19 november, 2015 at 10:40

  Åh jisses.. Låter som stenåldern, roligt inlägg! Tänk om man skulle leva då… puh!

  Reply
 2. Birgitta 19 november, 2015 at 18:54

  Underhållande!

  Reply
 3. Anonym 21 november, 2015 at 18:02

  Roligt inlägg!

  Reply

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.