Elna Dahlstrand
Vintercykla i Jönköpings Toscana
Cykelblogg Cykelträning

Tio tips som räddar din vintercykling

Äntligen är vintern här. Här är tio tips som räddar din vintercykling, och då snackar vi lite mer knowhow än material och prylar nu när vi äntligen har minusgrader och snötäckta vägar och kan man njuta av härliga pass i gnistrande minusgrader. Helst utan att frysa förstås!

 1. Fyll din flaska med riktigt het dryck. Lite saft i vattnet gör att det tar lite längre tid innan de fryser.
 2. Stoppa vattenflaskan i ett avklippt yllestrumpsskaft så blir den lite isolerad. Går oftast att knöla ner i flaskstället. Eller, investera i en termoflaska – det finns sådana.
 3. Stanna inte innan en nedförsbacke – stanna innan en uppförsbacke så du blir varm istället för nedkyld när du startar igen. Fast helst – stanna inte alls om det är kallt.
 4. Ha en buff runt halsen, gärna av ylle – dra upp den över kinderna i nedförsbackarna.
 5. Frusen? Försök låta bli att sätta ned fötterna på marken – ju mer du promenerar runt med klossarna i is och snö, ju kallare blir du såklart.
 6. Kalla händer? Veva med armarna, skit samma om du ser helt tokig ut, veva runt som fasen så kanske blodcirkulationen gör jobbet.
 7. Fryser du så du går sönder när det är långt hem? Hoppa av hojen och gör lite gymnastik. Tänk små grodorna och hardcoreversion av huvud, axlar knä och tå!
 8. Ha en förpackning värmekuddar i bakfickan – du vet sådana där tunna som blir varma när man bryter förpackningen. Stanna och stoppa in dem i skorna eller i handskarna om det blir så kallt att du inte fixar det.
 9. Snö i klossarna? Hoppa upp på hojen, börja trampa även om du har för mycket snö i klossarna för att kunna klicka fast – sparka försiktigt bort snön mot pedalerna.
 10. Nödgel, busspeng och mobiltelefon – se till att de är med. Och tänk på att bilar inte hörs alls när de närmar sig på snöiga vägar.

Vilka är dina bästa och smartaste vintercyklingstips? Jag är nyfiken, du kanske har ett supersmart knep jag missat?

5

You Might Also Like...

12 kommentarer

 • Svara
  Martin
  4 januari, 2016 at 11:07

  Tycker vätskerygga med isolerslang är överlägset flaska när det är under 0grader och man ska vara ute mer än 1 timme, fryser aldrig och håller sig varmt länge. Kör denna slang med camelbak thermal kontroll kit med lock över munstycket: http://www.cykeltjanst.com/camelbak-thermal-controll-kit/1832-1

  • Svara
   Elna
   7 januari, 2016 at 08:50

   Bra tips för ryggsäcksfolk, smart att det finns med isolerslang! Jag gillar inte ryggsäck alls – får ont direkt, synd – för det verkar ju smidigt.

 • Svara
  Clara Edvinsson
  4 januari, 2016 at 13:48

  Wow vilka peppiga tips!

  • Svara
   Elna
   7 januari, 2016 at 08:51

   Tack! Hoppades de skulle förmedla lite pepp – det blir ju lite lättare om en vet vad man ska hitta på mot den värsta kylan!

 • Svara
  Anna Jansson
  4 januari, 2016 at 17:33

  Vissa kör med vattenflaskan i ryggfickan men det tycker jag blir kallt mot ländryggen. Annars är lobstervantar mitt bästa tips och min bästa investering.

  • Svara
   Elna
   7 januari, 2016 at 08:51

   Eller hur, inte utan lobsterhandskarna! En av mina läsare kallar dem krabbvantar – typiskt kul, kärt barn har många namn!

 • Svara
  magnus
  4 januari, 2016 at 21:10

  Jag har i år upptäckt att batteridrivna värmesulor räddar fossingarna en kall vinterdag. Grymt tillbehör för under 500 kr som gör att man slipper frysa när det är kallt.

  • Svara
   Elna
   7 januari, 2016 at 08:53

   Jag har varit himla sugen på ett par faktiskt, men tycker det går riktigt bra med mina vinterskor! En kompis testade ett par billiga förra vintern men de var inte så värst bra, man skulle nog lätt kunna göra ett helt inlägg och recensera olika sulor. Vilka kör du med?

 • Svara
  Måndagens just nu - Anna Jansson
  4 januari, 2016 at 21:21

  […] i jakt på viktig kunskap (läs tidsfördriv). Men jag har läst om Katjas magiska dubbcykling, Elnas vintertips, Helenas skidåkning  och Susannes målmedvetenhet och längtat mig bort från huvudvärk och […]

 • Svara
  Sara Borg
  7 januari, 2016 at 07:38

  Bra tips! 🙂

  • Svara
   Elna
   7 januari, 2016 at 08:53

   Tack Sara!

 • Svara
  Vintercykling: Hur ska man hålla fötterna varma i minusgrader?
  27 januari, 2017 at 12:24

  […] för vintercykling Dubbdäck Smarta klädkombosar för överkroppen Vilken cykel ska man välja? Tio tips som räddar din vintercykling Inlägget där du kan ställa dina frågor i kommentarsfältet hittar du […]

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.