Att cykla på en bra aluminiumhoj är tokigt kul. Att skämma bort sig med en ny cykel och byta från aluminium till kolfiber är magiskt bra. Kolfibret svarar på ett annat vis och det tar upp mycket små vibrationer och stötar som gör åkningen skönare – både på väg och stig.

En av mina läsare undrade vad man ska tänka på när man byter till kolfibercykel. Jag har funderat en del och tror inte att det är så himla mycket som skiljer i omvårdnad. Att ta hand om sin cykel är ju alltid a och o – efter varje pass ska den få sig en omgång mucoff, vattenslang & kärlek innan kedjan och rörliga delar får sig en droppe olja.

Scott Spark 2016
Scott Spark 2016

Men – fem saker som är bra att veta:

 1. Dra inte åt för hårt. Ta aldrig i någonting för kung och fosterland när du skruvar kolfiber. Sadelstolpen tillexempel, dra försiktigt där. Du ska liksom inte ta i, det ska inte knaka och braka – det kan faktiskt vara så att du drar sönder om du skruvar för hårt på saker.
 2. Kolfiberpasta – skaffa sådan. Det är en liten tub med en gegga i som känns lite sandig. Du behöver lite sådan på insidan av hålet till sadelstolpen eller vid styret – annars fäster det liksom inte. Kolfiber mot kolfiber glider bara omkring.
 3. Det finns förstås olika typer och kvalitet på kolfiber. Min hoj som är top notch har tillexempel en superfin och riktigt hållbar blandning, men olyckan kan ju vara framme för det och då är det tryggt att veta att kolfiber går att laga. Det mesta i sprickväg går att fixa om du skulle ha otur. Jag har haft mycket otur med lite billigare ramar tidigare men det har gått att ordna upp.
 4. Se över hojen efter passet,  när du ändå tvättar kan du kolla så att allt är helt. Har du haft ett chainsuck (kedjan fastnar vid ramen vid framväxeln) kan det vara läge att kolla så kolfibret är i sin ordning där. Känn och kläm och titta emellanåt så upptäcker du eventuella sprickor i god tid.
 5. Luta aldrig en cykel med ramen mot vägg/staket/objekt lämpligt att luta cykel mot. Ställ den med bakhjulet mot väggen istället, så minskar du onödig friktion och vältskador/repor på hojen. Gäller även aluminium förstås!

Jag har tidigare skrivit ned ett gäng tips om saker att tänka på när man skaffar ny cykel. Du hittar dem här ifall du är nyfiken. Har du några kolfibertips? Lämna gärna en kommentar!

11

3 Comments

  1. Elna 30 mars, 2016 at 21:51

   HIGH FIVE 😀

   Reply
 1. Pingback: Nya cykeln Mr Big Nine | Mattias den glada motionären på 29"

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.