Det här är till dig som just börjat cykla. Eller som kanske just ska börja cykla. Jag vill hälsa dig välkommen till en fantastisk värld och en helt underbar träningsbubbla. Välkommen till det allra roligaste som finns i träningsväg. Välkommen till cykellycka, till mjölksyra och till äventyr. Och kanske till en och annan stärkande motgång i form av brant uppförsbacke eller teknisk stig.

Att börja cykla är klurigt. Det är liksom lättare att börja springa, en drar på sig sina gamla skor och någon tischa och så sticker man iväg. Men cykla, vilken djungel det kan vara. Så många olika saker att hålla reda på. Komponenter och utrustning. Skor, byxor, handskar, utväxling, cykelvård, pedaler nya termer och stilregler. Det är lätt att känna sig lite förvirrad.

Det är också lätt att känna sig förförd. Ljuvlig fart och känslan av framsteg. Att våga pressa sig på två hjul för första gången, att känna att du blir lite bättre för varje runda du kör. Att göra en inre high five med sig själv när den där backen faktiskt besegrades, när du cyklat snabbare än dig själv eller när du klarat en utmaning på MTB:n som först kändes alldeles omöjlig.

EM-banan_huskvarna-12

Vet du, jag har hållt på ett tag nu och ibland är jag lite avis på dig som just börjat, för att upptäcka allt för första gången och känna att man utvecklas och lär sig mängder av nya saker hela tiden är så himla, himla härligt. Välkommen in i cykelbubblan!

Och du – lär dig the basics inom cykelvård och bli stammis hos en cykelhandlare så får du hjälp med allt det där du inte kan. Lyssna lagom mycket på alla råd som folk i all välmening öser omkring sig och glöm aldrig bort att det är vad just du gillar och tycker känns bra som smäller allra högst.

Är du sugen på tips? Nedan listar jag ett gäng inlägg med tips som kan vara bra. Och oavsett om du är sugen på tips eller bara vill bli inspirerad tycker jag att du ska kika in och läsa Helenas inlägg (Helena är fantastisk, hon inspirerar mig massor) till dig som just börjat cykla och Saras inlägg (om du inte läser Sara, gör det – hon är så grym på all sorts inspiration) till dig som vill börja cykla – vi skriver ju ett inlägg i månaden på temat #cykelpepp2016 och det här är ett sådant. Innan har vi skrivit om cykliga sommarminnen, fem saker vi inte visste innan vi började cykla och cykelrundor att längta till.

En ny cykel. Så många saker att tänka på.
Cykelvård – såhär gör du för att tvätta din pärla.
Vett- & etikettskolan för MTB (mycket gäller förstås även LVG)
Varför du inte ska träna lite själv först utan köra med andra direkt.
Bra att ha i bakfickan – ett inlägg jag skrev inför en Cykelvasa.

2

4 Comments

 1. elisabeth 19 april, 2016 at 19:55

  Jag som också gillar MTB, glad amatör, som skall göra ICA Klassikern i år. Längtar till att mer snö försvinner och att det blir lagom härligt geggigt. Just nu kör jag lite i skog och mycket på vägen till skogen. Men frihet hur som helst.

  Jag fortsätter läsa, och hitta dina bästa tips.

  Reply
 2. Pingback: Ett par ord till dig som börjat cykla - Helena Enqvist - hon som cyklar lite

 3. Sara 20 april, 2016 at 20:22

  Tack fina du för en super trevlig blogg. Stor ödmjukhet och empati i din text. Alltid.
  Tack
  Sara

  Reply
 4. Kristin 10 maj, 2016 at 17:32

  Super blog och bilder Elna 🙂

  Reply

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.