Elna Dahlstrand
Cykelblogg MTB Smultronställen att cykla på

Vistabanan: [MTB-banor i Jönköping & Huskvarna]

Vistabanan i Huskvarna är en av Sveriges äldsta tävlingsbanor. Det är MTB-tradition att avsluta tävlingssäsongen med att rejsa loss i tävlingen Vista Mountain som går på den kurviga, flowiga, roliga och vackra banan i Kaxholmen, strax utanför Huskvarna. Letar du tips på bra ställen att köra MTB på i Jönköping- & Huskvarnaområdet är Vistabanan ett av många fina alternativ och också först ut i en bloggserie om de fina MTB-banor vi har i krokarna.

vistabanan_kaxholmen_2016-10

Våren 2015 gjordes ett rejält jobb med att bättra på banan, röja, dränera och göra en bansträckning som skiljer sig något från hur det ser ut på tävling men som är permanent uppmärkt för cyklister. Över surhål som inte gick att dränera byggdes två alternativ, bro eller spång med hopp. Sedan dess har de nya stigarna satt sig riktigt fint och är väl underhållna av traktens eldsjälar.vistabanan_kaxholmen_2016-26vistabanan_kaxholmen_2016-28vistabanan_kaxholmen_2016-29

Vistabanan slingrar sig fram genom lövskog med små men branta kuperingar och tvära, härliga kurvor. Marken är lite känslig, om hösten är den jordiga stigen ofta slirig och det pratas väl fortfarande om hur lerigt det var 2012, då gick det knappt att ta sig fram. När våren är torr eller om sommaren, är banan perfekt och alldeles ljuvlig, snabb och härlig. Ofta är stigarna lite fuktigt greppiga och vansinnigt roliga att köra. Vackrast är banan i mitten av april – då doftar luften honungssött av miljoner vitsippor som kantar stigen.

vistabanan_kaxholmen_2016-17 vistabanan_kaxholmen_2016-20 vistabanan_kaxholmen_2016-11

Om du åker bil till Kaxholmen är det enklast att parkera vid Vistavallen. Du korsar vägen från parkeringen och följer stigen genom betesmarken upp till motionsspåren och rätt snart ser du första banmarkeringen, blå markering med vit cykel på. Stravasegmentet börjar och slutar vid anslagstavlan, i anslutning till den finns en fulparkering som antagligen försvinner inom kort pga byggnationer.  

Banan har inga svåra hopp, dropp eller extrema tekniska partier. Utmaningen består i att ligga på i kurvor och om man är nybörjare – våga cykla nedför branta backar. I mitten av banan ligger det som kallas Tullebo Ring, där är det härliga flowiga kurvor och för den som är skillad går det att duppelhoppa över whoopiesarna, är man mer jordnära rullar man bara över hoppkullarna, de är så små så det är inga konstigheter.

vistabanan_kaxholmen_2016-2vistabanan_kaxholmen_2016-5 vistabanan_kaxholmen_2016-4

Vistabanan är en favorit bland traktens cyklister. Det är perfekt att ta sällskap dit även om man cyklar på olika nivå, banan passar alla och ett varv är såpass kort  att det går fint att ligga och köra runt tills alla kört sig tillräckligt trötta.

Skulle man bli kaffesugen är det bara tio minuters cykling till Gårdsrosteriet Vista i Jönköpings Toscana och i Kaxholmen finns även en mataffär och en pizzeria om det krisar. Tänk på att banan vid ett par tillfällen korsar eller går parallellt med elljusspår, visa hänsyn till fotgängare och löpare.

En tur till Visabanan är nästan alltid en succé och rekommenderas varmt!

vistabanan_kaxholmen_2016-22

Vistafakta
Längd: ca 2,5 kilometer
Utmaningar: Korta & branta backar samt kurvor.
Vem kan köra här? Banan passar både nybörjare och rutinerade åkare. Alla har kul på Vista.
Parkeringsmöjligheter: Finns vid Vistavallen, därifrån är det bara några minuters cykeltransport till banan.
Närmsta idrottsanläggning:Vistavallen
Badplats: Hunnerydsbadet i Landsjön
Utflyktstips:Gårdsrosteriet Vista – här köper stans cyklister sitt kaffe.
Stravasegment: Ja – två stycken. Ett långt som täcker hela banan och ett kort som täcker in den flowiga teknikdelen.

24

You Might Also Like...

20 kommentarer

 • Svara
  Nipe
  22 april, 2016 at 23:38

  TACK! Precis den informationen jag behöver. Vi i vår familj gillar att cykla och åka på weekends och just Jönköpingstrakten är alltid kul. Nu har vi en anledning att ta oss upp dit snart igen. Funderar på en helg på Isaberg med pit stop för Store Mosse och varför inte kröna det hela med Vista?

  • Svara
   Maria
   23 april, 2016 at 08:51

   Kan verkligen rekommendera Vista! Men kan man cykla på Store mosse? Eller tänkte du bara ett besök vid Naturum?

   • Svara
    Nipe
    23 april, 2016 at 19:49

    Tänkte vandra på Store Mosse. Vi gick där förra året, ut på stångarna rakt ut på mossen- så häftigt!

  • Svara
   Elna
   25 april, 2016 at 11:38

   Åh, vad kul att höra att guiden kom till användning direkt!!!
   Isaberg är ju ljuvligt, var där igår, att kombinera ihop det med Vista & Store Mosse låter som en världsbra helg!

 • Svara
  Anna Jansson
  25 april, 2016 at 09:49

  Superbra guide ju!! Vista banan är verkligen härligt flowig, måste palla mig dit snart.

 • Svara
  Vlogg från honungsdoftande vitsippshav - Elna Dahlstrand
  26 april, 2016 at 09:01

  […] dra till Vistabanan med en actioncam och min vanliga kamera, för att fixa lite bildmaterial till min första guide till platser att cykla på i Jönköping & Huskvarna. Tänkte fylla på den med IKHP-banorna, […]

 • Svara
  EM-dagarna i Huskvarna - Elna Dahlstrand
  3 maj, 2016 at 09:10

  […] Man kan inte provcykla EM-banan eftersom den är avstängd men om du reser hit och kan ta med dig cykeln tycker jag att du ska åka förbi Vistabanan som ligger några minuter bort med bil eller en sisådär halvtimme med cykel. Den är magisk nu, och hur du hittar dit kan läsa min färska Vistaguide. […]

 • Svara
  Tre tecken på att jag borde cykelpendla till jobbet - Elna Dahlstrand
  11 maj, 2016 at 10:40

  […] följer förstås. Med lätt packning kan man ju förresten MTB-pendla och ta vägen över Vistabanan eller annan kul stig på vägen hem, lägga ryggan i en buske och bränna några roliga varv när […]

 • Svara
  I don't need therapy, I need Vistabanan - Elna Dahlstrand
  12 maj, 2016 at 09:20

  […] Man behöver inte terapi, man behöver Vistabanan.  […]

 • Svara
  Välkommen till Huskvarna & Jönköping - Elna Dahlstrand
  23 maj, 2016 at 18:03

  […] – så håll utkik på bloggen så kommer det mer. Den första är redan klar, här kan du läsa om Vistabanan som är som att åka den härligaste av […]

 • Svara
  Jag är med i Volvos nya podd-app Triptale
  22 juni, 2016 at 22:53

  […] podd som är en del av Volvos (!) nya app TripTale och pratar om MTB, om min del av Småland och om Vistabanan. Klicka på play för att […]

 • Svara
  Att MTB-premiära en syster - Elna Dahlstrand
  18 september, 2016 at 21:08

  […] I lördags fick mamma, jag & Jimmy den stora äran att ta med min syster Helga ut på MTB-premiär. Vi har bestämt att hon ska köra sportklass på Vista Mountain den första oktober och eftersom hon aldrig suttit på en MTB tidigare var det liksom läge att tjuvträna lite, både på att cykla och på att cykla Vistabanan. […]

 • Svara
  Vårlängt - Elna Dahlstrand
  28 februari, 2017 at 09:00

  […] är från min guide till Vistabanan. I vår ska jag göra fler guider, vi har så många härliga banor i […]

 • Svara
  Mina fem finaste på cykel hemomkring Huskvarna & Gränna - Elna Dahlstrand
  19 mars, 2017 at 18:01

  […] XCO-elit och MTB-kids, tävlingsälskande masterscyklister och off-season-landsvägs-cyklister har tillsammans med glada motionärer gjort upp om pallplatser på en stigar som är så härliga att det känns som att åka berg-och-dal-bana mellan klättringarna. Är det lerigt är det ungefär hur lerigt som helst och är det torrt är det bland den coolast och snabbaste cykling du kan tänka dig. Utmaningarna ligger i att få med sig fart rätt och inte skrämmas av korta och branta backar, men här finns inga läskiga drop och hopp och stenbumlingar – vi snackar stigkörning och goa serpor. Fikasugen efter det? Antingen kikar du förbi Grafitgrå eller så köper du lite picnic på ICA Kaxholmen och fikar nere vid Hunnerydsbadet. Här finns min Vistaguide. […]

 • Svara
  Cykla MTB i Gränna: Grännaberget - Elna Dahlstrand
  29 mars, 2017 at 12:46

  […] Vistabanan i Kaxholmen – en av Sveriges äldsta MTB-banor Cykla i Jönköping-Huskvarna: här hittar du cykelkompisar […]

 • Svara
  Vad är cykling för mig/dig? (Del 1 av 2) – RandoJanne
  21 maj, 2017 at 22:35

  […] och belåtna begav vi oss till Vistabanan och cyklade ett par varv, helt fantastiskt! (Har ju bytt in MTBn så cyklade på min […]

 • Svara
  Staffan Claesson
  30 juli, 2017 at 10:27

  Fint skrivet om “min” härliga hemmabana. Bor i Kaxholmen så det blir något eller några varv i veckan trots min ålder (65). Har kört MTB i 25 år. Under 20 av de åren har man nästan aldrig träffat på andra MTBare i skogen. Bara sett sina egna spår. Därför är det så häftigt att man numera oftast möter någon eller några andra under mina rundor på banor och stigar. Det har blivit en cykelboom. Härligt!
  Jag har en favorivända som jag kör några gånger i månaden och som jag kan rekommendera. Det är John Bauerleden norr ut från Gestra ovanför Kaxholmen till Gilebosjön. En härlig sträcka med möjlighet till ett svalkande dopp i sjön innan man kör tillbaka.

 • Svara
  Luis Antonio Cadavid
  10 februari, 2018 at 11:14

  Hej, funderar på att cykla lite mtb med min bror i jönköping trakten med min bror i början på april. Vi är från Stockholm men har alltid velat utforska naturen kring husqvarna och Jönköping. Om man vill cykla trevligt och nära stan vad kan du rekommendera? Grym blogg förresten, du ger underbara cykel tips.

  /Luis Antonio

 • Svara
  April, april - Elna Dahlstrand
  4 april, 2018 at 21:44

  […] april vill jag köra ihop mig med årets hoj på slingrande stigar på Vistabanan och på Grännaberget. I april ser jag fram emot att dra till IKHP:s banor och kolla av hur […]

 • Svara
  "Lutade jag just ned hojen i en kurva?" [personbästa på Vista] - Elna Dahlstrand
  31 maj, 2018 at 10:24

  […] laddar på in på första flowiga stigen. Det kittlas i magen, det här är hemmastigar jag kan köra med förbundna ögon och oavsett teknisk dagsform funkar det att köra på här – det är lättkört, roligt och […]

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.