Ryggfickorna kan vara det som gör skillnad på en bra och en dålig cykeltröja.

Om inte fickorna är alldeles lagom stora och stadiga för att hålla grejerna som ska med ut på träningen på plats kan en tröja vara just hur snygg och skön som helst men ändå förpassas längst ned i högen av tröjor och aldrig användas. Saker ska inte ramla ur och när fickorna är packade ska det inte skumpa omkring på ryggen varje gång man kör över något tekniskt på stigen. Jag föredrar den vanligaste utformningen med tre bakfickor som är lika höga och inte har dragkedja. De får gärna kompletteras med en liten fick som går att stänga där man kan ha nyckel och visakort. Kika extra noga på hur fickorna ser ut om du handlar tröja i dammodell, det är inte helt ovanligt att damtröjor kommer med väldigt söta men alldeles för små och opraktiska fickor.

Vad har man i de där fickorna då?

Det är ingen rocket science, de flesta åker omkring med ungefär samma prylar och varierar det lite beroende på väder och vilken typ av träningspass man är ute på. Idag passar jag på att tillsammans med min bloggkollega Helena se till att du får dubbla perspektiv på vad som är bra att ha i fickan och hur det kan se ut.

Mina basic essentials i bakfickan:

 • Cykelpump, en såndär som är liten men ger bra tryck.
  (Kolsyra är onödigt lyxigt, kräver övning och känns inte miljövänligt, och det räcker ju liksom inte om du får en pyspunka när du inte har en extra slang eller om kompisen som hade glömt egen luft punkar fem minuter efter att du gjort det)
 • Multiverktyg (jag visade mitt verktyg här ifall du är nyfiken)
 • Slang
  (På racer och cross, på MTB är slang bara med på långtur, jag litar på att stansvätskan gör jobbet på kort & hårt-rundor)
 • Däckavtagare
  (Alltid på racer & cross, kanske inte på MTB om jag vet att jag klarar att kränga mina däck med fingrarna)
 • Nödgel
  (Just in case, en vet aldrig när väggen dyker upp, och är det inte en själv som väggar gör någon annan det)
 • Mobiltelefon
  (För Strava, för ögonblicksbilder, för att kunna ringa lämplig person om man råkar ut för något, skulle aldrig cykla utan telefon, men stänger oftast av ljudet)
 • Banan
  (Den käkar man för att undvika vägg och nödgel förstås)
 • Hemnyckel förstås.
  (Jag har en fågel i min nyckelring som jag fick av min älskade lillasyster Helga innan hon drog till andra sidan jorden. Den är inte bara söt, den är en visselpipa också.)

Men vaddå, nödgel och pump, behövs det verkligen?

Jajemen. Ni kommer väl ihåg i början av april? Då drog jag iväg på en långpanna med fina vännen Jenny. Hon punkade fastän hon har stansade däck och då var vi tokglada för pump och slang. Sedan gick jag in väggen och knäckte den där nödgelen, som tillsammans med källvatten tog mig hem, lite halvt väck sådär. Man vet aldrig vad som händer på hoj – och tur är väl det för annars vore det inget äventyr. Du kan läsa om långpannan med lång vägg och nedgel här.

Om man ska köra långpass kan fickorna fyllas med lite extra pinaler

Bra bakfickor är inte bara stadiga, de är som en handväska: det går att klämma ned huuur mycket som helst. Här är några prylar jag kanske kompletterar med när det är kallt, blött eller om jag ska åka långt:

 • Extra handskar
 • Heat pads
 • Armvärmare
 • Väst
 • Extra buff ifall du är osäker på temperatur

Om det är kallt när man drar iväg kan det vara bra att ha lite plats över i fickan för att kunna peta ned armvärmare, väst och kanske något annat du vill ta av dig. Att vara för varm är lika obehagligt som att vara för kall.

Hur ska man packa sina saker i ryggfickan?

 • Skapa jämvikt, annars kanske cykeltröjans tunga ficka hänger ned obekvämt.
 • Ta för vana att alltid packa bakfickorna likadant. Jag har verktyg, pump och slang i mitten, saker att äta till vänster och mobil till höger.

Safety first

Börjar du känna dig hungrig? Sugen på att ta en bild? Behöver du ta upp något eller lägga ned något? Inget konstigt – det kan du lära dig göra i farten, men det finns en viktig sak att tänka på. Gör det längst bak i klungan, ta inga risker. Allt som ska fipplas med fipplas bäst med när ingen ligger på din rulle. Dricka, snora, käka bar, knäcka gel, ta en snabb mobilbild – gör det säkert eller inte alls.

Fick det plats i fickan på väg ut får det plats i fickan på väg hem

Alltså. Man slänger inte saker i naturen. Inte i skogen, inte längs vägrenen, inte under en sten, inte bredvid en papperskorg. Fick det plats i fickan på väg hemifrån får det plats på väg tillbaka. Det finns inga ursäkter som gör det okej att slänga punkterade slangar, gelförpackningar eller korkar, papperet från en sportbar eller annat krafts i naturen. Naturen är vår arena. Punkt.

Men sadelväska då, kan man inte ha det?

Det är klart man kan ha en sadelväska. Särskilt på racer och pendlarhojar och det finns små och smidiga väskor som du alltid kan ha packade med verktyg och slang, superskönt att slippa ha det i ryggfickan. Men på MTB? Man väljer själv, jag har det inte och om jag skulle ha en skulle jag verkligen välja en som sitter stadigt och inte skramlar omkring. Det är inte så många som kör med sadelväska i skogen men visst finns det några, både pros och motionärer. Ibland har jag lagt slangen i en tunn plastpåse och tejpat fast den på sadelstolpen för att slippa ha den i bakfickan – som med allt annat gäller det att prova sig fram, inte lyssna på stilpoliser och hitta sin grej. Ska du köra Vätternrundan kan du förresten behöva både sadelväska och ramväska – det går åt myyyycket plats om man ska ha med sig tillräckligt med energi på hojen.

Nu tycker jag att du ska göra två saker. Den första är att lägga en kommentar här om du tycker att jag missat något eller om du har ett superbra tips, en fråga eller kanske en kul bakfickeanekdot och den andra är att klicka dig vidare för att läsa vad Helena stoppar i sina ryggfickor.

2

16 Comments

 1. Pingback: 7 saker att ta med i cykelväskan - Helena Enqvist - hon som cyklar lite

 2. Lars 19 maj, 2016 at 22:18

  Vid vissa tillfällen knölar jag ner slang, verktyg och diverse saker i en vattenflaska. Lätt att flytta mellan olika cyklar.

  Reply
  1. Elna 20 maj, 2016 at 09:22

   Supersmart – om en har två flaskställ på hojen. Min MTB-ram har bara ett så det går bort. Men på racern händer det att jag gör så!

   Reply
 3. Beatrice Eriksson 19 maj, 2016 at 22:53

  Tack för braiga tipps. Benvärmare och regn/vindjacka, hur ska man tänka runt det? Har du testat de nya cykelbibsen från craft, de med “kjedje lucka”. Kom på häromveckan att det inte var ng höjdare att bli nödig efter vägen med full mundering inkl bibs.

  Reply
  1. Elna 20 maj, 2016 at 09:27

   Varsågod, glad att du gillar 😀
   Benvärmare är fiffigt. Jag har ett par tjocka och ett par tunna och så har jag ett par knävärmare och jag har provat mig fram lite för att lära mig när det passar mig bäst att köra i vad. Såhär års är det ofta knävärmarna som följer med ut. Jag kör sällan i vind-/regnjacka, jag är ganska varm av mig och tycker det känns instängt utan har istället väst. Också där är det lite smaksak och att man får känna sig fram, jag fryser hellre lite i början av passet istället för att försöka knöla ned en jacka i bakfickan efter 20 minuter. Crafts featherlightserie är ett tips både när det gäller jackor och västar, de är lätt att göra små och få plats med. Har nog missat ifall de börjat med kedjelucka, men jag har deras Glow Bib W, som har som ett spänne som liknar ett BH-spänne som gör att man (efter övning, det är lite klurigt i början) kan knäppa upp när man ska kissa. Jag tar dock oftast av mig tröjan ändå, har man en tröja med dragkedja hela vägen ned kan man ta av den fastän man har grejer i fickorna och med lite övning blir man rätt snabb på det med!

   Reply
 4. Camilla 20 maj, 2016 at 06:46

  Jösses, jag hade ingen aning om att man hade så där mycket prylar i de där fickorna.
  Jag har inte ens kommit så långt att jag köpt en cykeltröja… jag har precis vågat mig på att testa cykelskor 🙂

  Reply
  1. Elna 20 maj, 2016 at 09:27

   Vad cool du är som går loss på skor innan cykeltröja! Det brukar vara det sista man kompletterar med annars, men det är ju så himla värt med bra cykelskor!

   Reply
  1. Elna 20 maj, 2016 at 09:28

   Vad kul att du uppskattade, jag ska klicka mig in på ditt inlägg och läsa! 😀

   Reply
 5. Pingback: Vad döljer sig i min sadelväska | Mattias den glada motionären på 29"

 6. Ruth 22 maj, 2016 at 23:41

  Hej,
  Läste någonstans att det fanns någon typ av salva som kunde vara bra att smörja in “underredet” med för tjejer innan lång tur. Något tips om det?

  Reply
  1. Elna 23 maj, 2016 at 08:41

   Assos har populära krämer! 😀

   Reply
 7. Clara Toll 23 maj, 2016 at 16:59

  Otroligt intressant! Har precis köpt en landsvägscykel (eller ja, börjat cykla långt på den nu efter vintern) och vet liksom inte vad en har med sig på såna åkturer… Så såna tips vill jag ha 😀

  Reply
  1. Elna 23 maj, 2016 at 16:59

   Vad kul att höra att du tyckte det var bra! 😀

   Reply
 8. Louise 28 maj, 2016 at 09:39

  Hej!
  Tack för mycket bra tips kring allt med cykling nu känner jag att det är en del som behövs inför min första utmaning.
  Jag ska ge mig på tjejvättern och är som sagt nybörjare från att jobb pendla varje dag har mitt intresse gjort att jag vill utmana mig själv och har testat mig fram på både längre och kortare sträckor. Jag skulle bli glad om jag fick ännu mer tips och kanske bra förslag kring turer att cykla runt vår vackra stad Jönköping. Var kan jag hitta nybörjare och andra som vill men inte vet och vilka klubbar föreningar finns att haka på som ny i lagom takt. Jättebra att jag hittade er ni har gett mig mycket i bakfickan .
  Tack snälla ni!

  Reply
  1. Elna 30 maj, 2016 at 15:23

   Hej och tack! Kul att du ska köra tjejvättern, det kommer att bli spännande och roligt!
   Jag har lite olika tips, bland annat klubbarna i Jönköping, länkade härifrån: http://elnadahlstrand.se/bloggens-basta/
   Under försommaren skriver jag lite turtips på MTB men det kommer även komma en hel del landsväg, så håll utkik. Stor kram!

   Reply

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.