Elna Dahlstrand
Okategoriserade

Kladdkaka med saffran 

Här kommer en kladdkakefavorit i repris, jag gjorde den här igår och det blev GOTT. Recept är ju förresten ytterst sällsynt på min blogg, jag tycker liksom inte att det är så skoj med recept, men jag älskar att experimentera med kladdkakor. Med saffran är en favorit, och för det mesta improviserar jag lite – recept är inte min grej. Det är inte svårt. Eller, ja, ibland blir det bra och ibland blir det obra, men oftast gott.

Plocka fram ditt bästa recept på kladdkaka. Dubbla satsen*, men strunta i kakaon. Är du glutenintolerant byter du vetemjöl mot bovetemjöl och/eller mandelmjöl, öka mängden något. Vill du lyxa till det riktigt kan byta ut hälften av sockret mot riven mandelmassa. När du kommer till “vispa ägg och socker pösigt” – addera saffran och vaniljpulver i pöset. Don’t be shy: minst en påse, en och en halv om du vill vara saffranslyxig.

Här är mitt recept – dubblat och klart:

200 gram smör (SMÖR. Inte margarin!)
4 ägg (Ekologiska såklart.)
2 dl strösocker (Äsch, fika ska inte vara nyttigt)
2 dl riven mandelmassa (Fika ska vara gott, mandelmassa är gott)
5 dl vetemjöl eller bovetemjöl eller 7-8 dl mandelmjöl
En rejäl skävtt vaniljpulver. Vanilj är ju gott.
1 påse saffran
1/2 krm salt

Smörj din kladdkakeform och gör ströbrödsgrejen om du brukar göra det. Smält smöret. Vispa ägg, socker och mandelmassa pösigt tillsammans med saffran och vaniljpulver. Tillsätt smöret. Blanda mjöl och salt och rör ner det i smeten, rör försiktigt, försiktigt sönder eventuella klumpar. Sjutsa in i ugnen – grädda i 20-ish minuter i 200 grader. Se till att det inte blir för genomgräddat, det ska vara kladdigt och gött. Låt svalna lite. Kör en skål med frusna hallon i micron och pynta kakan med, det gifter sig fint med saffran.

*Golden rule of kladdkaka: dubbla alltid satsen. Och öka tiden i ugnen något, men i samma form som du brukar. Jag lovar – du får en cafékladdigt och magiskt god kaka då!

2

4 kommentarer

 • Svara
  Helena Enqvist
  5 december, 2016 at 11:30

  Det är verkligen en favorit! Jag provade att baka den förra december och tänkte jag skulle göra den igen och var på väg att leta upp ditt recpet, så detta inlägg kom ju som ett brev på posten!

 • Svara
  sara
  5 december, 2016 at 13:01

  åh den ser riktigt god ut!

 • Svara
  Anders
  10 december, 2016 at 17:13

  Testade precis kakan och den var god!

  • Svara
   Elna
   10 december, 2016 at 17:15

   KUL! 🙂

Kommentera gärna, då blir jag glad!