Elna Dahlstrand
Momentnyckel
Prylar

Nytt i Kvarnskogens cykelverkstad: momentnyckelsats

Att kunna meka lite med sina grejer tycker jag är kul. Det är ju absolut inget man måste kunna – det går ju lika bra att lämna in på verkstad men jag vill gärna kunna och jag försöker lära mig nya saker hela tiden. Dock har jag lite sisådär med tålamod och det är inte helt ovanligt att det slutar med katastrofläge för att jag dragit åt så in i helskotta, alternativ inte dragit åt tillräckligt, allt eller inget i vanlig ordning.

När man skruvar cykel är det ytterst sällan man ska dra åt så hårt man kan, tvärtom behöver man oftast inte dra så hårt som man tror. Erfarenhet ger fingertoppskänsla för de flesta, men riktigt så är inte alltid fallet för mig. Grejen är den att det är rätt pilligt för chefsmekanikern att borra bort lättviktsskruvar jag rundat eller på annat sätt havererat ihop med fel saker och nu har han köpt lösningen på problemet, nämligen en momentnyckelsats.

Momentnyckelsats

“Älskling, den här jag har jag ju köpt för att du ska ha den” sa han och tittade på mig med allvarliga chefsmekanikern-skojar-inte-blicken och sedan höll han världens finaste lilla mekkurs i att skruva bra men jag fick inte filma när han instruerade fastän jag försökte se söt och snäll ut. “Det där kan du filma själv sedan, kolla här nu” var chefsmekanikerns instruktioner kring filmande av instruktionsfilm. 

Momentnyckel är en fiffig sak. Man petar in en bits med torx eller insex i rätt storlek i handtaget, kollar på delen som ska skruvas med hur hårt den ska dras (det brukar stå angivet i Nm som står för Newtonmeter) och ställer in verktyget på rätt Nm. Sedan skruvar man, och när man kommer upp i angiven Nm klickar det till och man vet att det är stopp och belägg och färdigskruvat. Supersmart. Inga rundade skruvar och man behöver inte oroa sig för att man ska drå åt så hårt att kolfibret tar skada – det kan ju bli tokigt dyrt om man gör det.

Bits på plats.
På skaftet ställer man in vid vilken Nm verktyget ska klicka till.

9

You Might Also Like...

10 kommentarer

 • Svara
  Johan
  21 april, 2017 at 09:21

  Känns tryggt att ha momentnyckel… Meeen på tal om något helt annat: inte tittat på HV71 mot Brynäs? Liksom HV är ju ändå från Jönköping 😉

  • Svara
   Elna
   21 april, 2017 at 09:33

   Alltså besvikelsen när det gick åt helskotta i förlängningen igårkväll. Morr, spott, fräs och på’t igen, guldet ska hem till Jönköping!!! 😀

   • Svara
    Johan
    21 april, 2017 at 11:03

    Haha ja jag hoppas på HV också(såg matchen igår). Liksom Brynäs slog ju ut Frölunda, så jag ber om att HV ger Brynäs en ass whooping utan dess like!

 • Svara
  Helena Enqvist
  21 april, 2017 at 09:22

  En sån där står högt på listan över vad jag skulle vilja ha. det är så svårt att dra åt rätt och inte får hårt! Förresten vilken otroligt fin header!

  • Svara
   Elna
   21 april, 2017 at 09:35

   På skoj kollade vi lite hur J dragit åt när han dragit på känsla – typ spot on på varenda skruv! Jag däremot, hehehehe, det blir bra med en sådan, håller med dig – det är supersvårt att dra rätt.
   Tack – det var en fin kväll när vi promenerade vid Vättern, lite konstigt med en header utan cykel men den där magen ska jag ju bara ha i fyra månader till så jag passar på 😀

 • Svara
  JB
  21 april, 2017 at 09:52

  En mycket bra investering, speciellt när man har med kolfiber att göra. Kolfiber kan vara känsligt för att man drar åt för hårt, och det blir dyrt om man måste byta ett styre eller sadelstolpe som gått sönder när man dragit för hårt.

  • Svara
   Elna
   21 april, 2017 at 12:24

   Eller hur! Jag har som tur inte dragit sönder något i kolfiber ännu, hoppas det dröjer 😀

 • Svara
  Alexandra Berglund
  21 april, 2017 at 11:24

  En sådan borde nog jag införskaffa mig. 🙂 Precis som du har jag svårt att veta hur hårt jag ska dra skruvarna på hojen. 🙂

  • Svara
   Elna
   21 april, 2017 at 12:23

   Hehe, jag tror de flesta har svårt för det 😉

 • Svara
  Lisa
  25 maj, 2017 at 21:19

  Finns det länk till momentnyckelsetet, ser smidigt ut! Eller vad heter det?
  / Lisa

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.