Elna Dahlstrand
Cykelblogg

Stigfinnarpass med cykelfröpappan

Sovmorgon. Långfrukost. Statuskoll magen. Klappa om och förundras. Vi läser på om vecka 22 . Byter ämne till planeringssnack renovering. Fantisera om hur fin vår oinredda vind ska bli. Göra cykelplan, kanske stigfinna och se om vi kan åka förbi det där konstiga huset som låg ute på exekutiv aktion när vi letade hus för några år sedan? Vi bestämmer oss för det. Spännande, kanske är det fint nu, det var så ruckligt då.

Jag fixar kaffe, cykelfröpappan lagar gröt. Himlen är blå, molnen somrigt fluffiga. Solen skiner. Inte så varmt, vi klär på oss ordentligt – det kommer att gå sakta idag. Jag byter cykelbyxor tre gånger innan jag hittar ett par som inte klämmer så mycket på den fina lilla bebiskulan. Liten L tar plats nu. Vi skrattar lite åt mig, jag ser skojig ut i lite missmatchad outfit och rund mage.

Pumpa däck. Smörja kedja. Snacka lite om mönstret i nya däck, känna på gummiblandning, prata lite strunt. Starta Strava. Jordgubbssaft i flaskan, banan i bakfickan. Pump och däckavtagare i min bakficka, slang och verktyg i hans. Vi rullar. Cykelfröpappan vänder – det kommer ju att gå långsamt: hämta vindjacka.

Jag är så långsam. Han glittrar med ögonen och skrattar. Om det går saktare än såhär kommer vi att välta skojar han. Finaste, bästa, tålmodiga, underbara cykelfröpappan. Han puttar mig inte uppför långa branta grusbackarna, han hade kunnat lägga handen på min rygg och putta men han vet att jag vill kunna själv och väntar hellre. Cyklar lite i förväg ibland, stannar och ler mot mig medans jag kämpar mig uppför. Gravidflåsigt och lyckligt och med ett knyte kärlek i magen.

Vi chansar på en skogsväg. Den blir till stig. Kanske tar den slut, kanske är det en rådjursstig? Vi är jämnsnabba nedför, han väntar uppför. Stigen tar inte slut. Den leder till en annan skogsväg. En korsning av gamla vägar djupt inne i mörkaste småländska tassemarker – vi chansar på ett håll och vi hamnar rätt. Kommer ut på en grusväg, kör förbi många spännande hus. Får leda cyklarna en bit och till slut är vi rätt. Vi spanar på huset. Tisslar lite, äter banan. Det är sig likt, kanske ännu mer ruckligt. Vi cyklar förbi lite lagom långsamt, nyfikna men inte för nyfikna.

Lång nedförslöpa. Skönt att få pusta ut lite. Vi gasar. Ska vi ta Bauerleden hem? Vi gör det. Han cyklar först. Sladdar till med flit så det skvätter grus på mig. Solen går i moln. Och tittar fram igen. Vi passerar drömgården, så välskött och fin. Får och damm. Gås mitt på vägen. Trappa över staket. Det har regnat en skvätt. Aprilväder. Vi cyklar stig. Teknisk stig, lite för teknisk för bebiskulan – jag är försiktig. Cykelfröpappan väntar. Tänk, vi är ute och cyklar alla tre, hela lilla familjen.

Vi kommer ut på vägen vid sjöarna. Cyklar ifatt en tjej med punktering. Vår slang passar inte men vi fixar i lite luft i hennes däck och hoppas hon kom en bra bit innan det var slut. Pratar lite Vätternlopp och säger hejdå. Snön kommer.

Han drar mig hem i motvind och snö. Det är platt så jag kan cykla ganska fort. Det slutar snöa efter några kilometer, solen skiner lagom till sista backen. Jag är trött, ber honom sticka i förväg så han slipper bli kall. Spurta hem finaste du säger jag men han skrattar åt mig och väntar. Tar en paus och tar en bild på mig.

Vi rullar in på Kvarnskogens uppfart. Solen skiner nu. Himlen är blå. Vi ställer in skitiga cyklar i garaget. Han duschar först, jag sätter på potatis. Jag duschar sedan, han plockar fram tallrikar och sillar.

Vi pratar om allt och inget och äter sill och potatis och har det så himlastormandes bra och cykelfröet sprattlar i magen. Jag minns de vackra men förtvivlade dagarna i september och tittar på cykelfröpappan och ler – livet alltså, vilken grej, vad det vänder. Lyckan i aprilvädret är ändå oändlig.

 

 

6

You Might Also Like...

8 kommentarer

 • Svara
  JB
  24 april, 2017 at 22:29

  Så underbart skrivet och en sån härlig tur! Jag blir så glad att jag har hittat din blogg när jag läser sånt här. Och jag blir liksom lite varm innombords eftersom din text fullkomligt strålar ut lycka.

  • Svara
   Elna
   25 april, 2017 at 10:51

   Och jag blir som vanligt väldigt glad för att du tar dig tid att kommentera 😀 Kram och tack!!!

 • Svara
  Helena
  25 april, 2017 at 08:53

  Ögonen svider och tåras samtidigt som jag ler. Vilken vacker kärleksförklaring! Till honom, till den lilla, till cyklingen, till livet.
  Känner dig inte, men är så in i bängen glad för din skull!

  Och känner igen mig så i beskrivningen av din cykelfröpappa, och minns tillbaka hur min behandlade mig exakt lika kärleksfullt under de där flåsiga gravidcykelpassen.

  • Svara
   Elna
   25 april, 2017 at 10:51

   <3

 • Svara
  Johan
  25 april, 2017 at 09:12

  Fick googla på Bauerleden och jag hade inte en aning om att John Bauer var från Jönköping. Haha 🙂 Men verkar vara en led som lever upp till sitt namn!

  • Svara
   Elna
   25 april, 2017 at 10:53

   Den lever verkligen upp för sitt namn. John Bauer hade ett vackert hus, Björkudden strax utanför Gränna, bara någon mil ifrån där jag bor och när jag var liten och vi gjorde specialarbete i skolan om John Bauer fick jag och en klasskamrat möjlighet att gå in där, det var tokigt vackert. Skogarna är ungefär lika trolska som på alla hans bilder!

 • Svara
  Trail och Inspiration
  25 april, 2017 at 11:25

  Så himla roligt att leta nya stigar! 🙂

 • Svara
  Gravidvecka 41. Fyrtiofuckingett - en sushimering i magbilder. - Elna Dahlstrand
  3 september, 2017 at 20:55

  […] bitar sushi morgon, middag och kväll samt extra miso – körde stigfinnarpass med cykelfröpappan och använde nya shorts för förstsista […]

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.