Elna Dahlstrand
Elna Dahlstrand porträtterad av Eskil Laago
Livet

Födelsedag nummer trettiosex

Foto: Eskil Laago

Det är min födelsedag idag. Jag blir trettiosex och det känns konstigt för jag känner mig fortfarande som tjugonågonting men det kanske man aldrig slutar göra?

Det är lite olika från år till år hur bra jag fixar just den här dagen. Förra och förrförra året gick det fint, jag var glad och blev firad och jag hade kalas och jag levde i nuet. I år känns det jobbigt. Ångesten har ruvat under ytan i flera dagar.

Jag jobbar med att fokusera på allt fint som människor hittat på på mina födelsedagar genom åren. När jag var liten och mamma och pappa hade gömt en cykel i källaren och jag fick följa en tråd tills jag hittade den. Lila med bockstyre. När jag fick en tantcykel av J, den där blåa som jag kallar min födelsedagscykel. Sista paret ut, grillfester, överaskningscykling med fika – så många fina, vackra och glada minnen. När jag träffade min nyfödda bebissyster första gången på min födelsedag, när mamma hade beställt fransk tårta från konditori, när april varit så varm att man kunnat gå barfota. Jag har haft trettiofyra fina födelsedagar.

Alla fina minnen överskuggas av några mörka, trots att över tio år passerat. Att vara gravid har gjort att jag har funderat mycket över hur saker varit tidigare och på något vis rivit upp en hel del gammalt till ytan igen. Sådant som jag trodde att jag jobbat klart med. Kanske är det meningen att allt ska upp en sista gång, en sista chans att jobba igenom trauman innan man får en helt ny roll och inte har tid med sig själv på samma vis.

Jag har gett mig själv sovmorgon och hemmakontorsförmiddag i födelsedagspresent. Ikväll ska jag hämta hem sushi till mig och den fantastiska, trygga, omtänksamma människan jag delar livet med och så ska jag gå en sväng i vitsippsdoftande skog. Hela dagen ska jag påminna mig om att det är nu som räknas allra mest. Det är tryggheten och kärleken och vardagsäventyren och cykellyckan och liten bebis L i magen som formar livet nu, inte det som hände i ett annat liv på en annan plats för många år sedan.

 

10

You Might Also Like...

8 kommentarer

 • Svara
  JB
  26 april, 2017 at 10:48

  Helt rätt, det är nu som gäller. Grattis, jag önskar dej en härlig dag. Dotterns lilla hund fyller 1 år idag. Och du, man känner sig som 20 år även när man har fyllt 48.

 • Svara
  Leo Pruth
  26 april, 2017 at 13:18

  Grattis, det måste verkligen stämma med att träning gör att man ser yngre ut!

 • Svara
  Mari
  26 april, 2017 at 15:27

  Grattis bästa du 🙂

 • Svara
  Cykelkatten
  26 april, 2017 at 15:36

  Grattis!

 • Svara
  bimmsbike
  26 april, 2017 at 21:29

  Du fyller 36 år men det är faktiskt din trettiosjunde födelsedag! Om du tänker efter… 🙂

 • Svara
  Sara Borg
  27 april, 2017 at 07:44

  Grattis! Jag är också 36, sedan några månader tillbaka. Det är den bästa åldern någonsin 🙂

 • Svara
  Helena
  27 april, 2017 at 09:13

  Grattis! Hoppas du får en fin födelsedag!

 • Svara
  Trail och Inspiration
  27 april, 2017 at 20:11

  Jag är 37, det är här f-n fantastiskt! Nästa år kommer du peaka! 😀

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.