Elna Dahlstrand
Friluftsliv

Smultronställen i Gränna: Röttle Raster (Västanå Naturreservat)

Röttle har en alldeles särskild plats i mitt hjärta. Min familj bodde i byn ett tag när jag var liten och jag har liksom genom hela mitt liv ständigt återkommit till platserna här. Stranden nere vid hamnen, strövstigarna längs med Röttleån och kvarnarna och förstås – området som kallas Röttle Raster och är en del av Västanå naturreservat. Här är så makalöst vackert med branta sluttningar som stupar ned i vattnet, en stig som går upp och ned längs med strandkanten och som emellanåt leder förbi lättåtkomliga stenstränder. Vi var där förra veckan, ni vet när vi tog magbilden inför vecka 22, och jag lovade ju att jag skulle visa bilder.


 

Här har jag gått många mil med kängor, sprungit med löpskor och förstås cyklat massor. Och det är en plats jag liksom alltid tänker att jag inte ska berätta om för så många för här är så lugnt och vackert och fridfullt – men ändå, varenda gång någon vill ha ett tips på en vacker plats hemomkring kan jag inte låta bli att berätta om stigarna och stränderna längs Vättern i Röttle. Så otroligt vackert. Åk hit. Bara gör det. Men ta med dig eventuell engångsgrill och övrigt skräp hem och elda bara på utmärkta eldplatser, det är ett naturreservat för i helskotta!

Den som är intresserad av djur, natur och botanik kommer förresten att älska rasterna i Röttle. Området ingår i biosfären Östra Vätterbranterna och svampar, träd, växter och unika miljöer finns det många av här – det finns mer att läsa hos Destination Jönköping och länsstyrelsen i Jönköping.

Vill du vandra i Rasterna kan du antingen parkera i Röttle by och leta på gröna markeringarna för Västanåleden eller så fortsätter du över bron om du kommer från Grännahållet – och så svänger du andra lilla vägen in till höger och parkerar vid skylten där. Precis just innan vägbommen går en liten stig som följer vattnet – det är den som är den allra finaste. Har du kort om tid, gå den en sväng och vänd och gå tillbaka, den är så makalöst fin. Jag lovar att du inte vill missa den.

 

Ni har förresten sett Röttle på bloggen massor av gånger. Här är några fina:

9

You Might Also Like...

9 kommentarer

 • Svara
  Elisabet Antonsson
  27 april, 2017 at 21:13

  Så ofattbart vackert där!

 • Svara
  Mari
  28 april, 2017 at 07:18

  Oh, ser ljuvligt ut! Jag anländer faktiskt till Jönköping (vidare till Ulricehamn) imorgon faktiskt. Detta ska jag ge som förslag på aktivitet under helgen 🙂

 • Svara
  Sara Borg
  28 april, 2017 at 07:45

  Ooooooo, jag längtar grönt i naturen nu. Här uppe har det inte riktigt kommit sådär långt ännu.

  • Svara
   Elna
   30 april, 2017 at 10:05

   Snart kommer det till er också! 😀

 • Svara
  @Helenasfritid
  29 april, 2017 at 18:32

  Ser härligt ut!
  Såg att det inte finns några stigar i trakten kring Jönköping på Trailfork. Synd!
  I Karlskoga är vi några som laddar upp nya stigar nästan dagligen. Det fick mig att hitta nya ställen att cykla på förra helgen.
  Är ju även kul att andra “hittar” mina stigar, så de blir bredare och bättre att ta sig fram på.

  • Svara
   Elna
   30 april, 2017 at 10:07

   Det är superhärligt! Här är vi inbitna Strava-nördar, jag tror det är därför, alla jagar segment och är duktiga på att lägga in nya sådana men det är nästan ingen som kör med trailfork. Kolla man på Strava kan man få lite tips 😀
   Är dock lite sugen på att testa den appen även om jag är den inbitnaste av Strava-nördar, kanske ska ta och ge den en chans!

 • Svara
  Helena
  4 maj, 2017 at 12:17

  Jag har tänkt att åka dit så många gånger. Det finns ett vattenfall där nånstans som jag vill fotografera. Men trots ynka 8,6 mil dit så har jag inte lyckats ta mig hela vägen. Får nog skärpa mig 🙂

  • Svara
   Elna
   4 maj, 2017 at 12:22

   Jamen skärpning, du MÅSTE åka dig 😀
   Om du gör det och vill ha lite sällskap är jag inte sen på bollen!
   Här är vattenfallet du tänker på: http://elnadahlstrand.se/2016/03/27/bubbel/

   • Svara
    Helena
    4 maj, 2017 at 18:56

    Men åh, jag vill jättegärna ha sällskap! Då kanske jag lyckas ta mig dit åtminstone 😉 Hur ser din närmsta framtid ut?

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.