Gränna och Grännaberget är en oslipad diamant för när det gäller snorsport i allmänhet och stigcykling i synnerhet och den lokala orienteringsklubben, Grännabygdens OK, GBOK, gör ett fantastiskt jobb med att just slipa till MTB-berget. De har integrerat MTB i klubben och skapat fantastiska möjligheter för cykling på berget.
Grännaberget blir hela tiden en bättre och bättre arena för upplevelser och träning på mountainbike och i år har det hänt extra mycket kul. Under 2020 bygger klubbens eldsjälar GBOK MTB Arena som i skrivande stund består av två uppmärkta XC-spår, en pumptrack, tre hopplinjer, en flowbana och ett spår för dual slalom.
På Grännaberget cyklas det både enduro och cross country och endurocyklingen har blivit en riktig snackis. Här finns många fina nedfarter med makalöst vacker utsikt men det är inte att glömma att området är ett smultronställe för crosscountry-cyklister, här finns massor av rolig stig och höjdmetrar både uppför och utför. Endurocyklingen är inte skyltad men XC-lederna är enkla att hitta.
Hitta till GBOK MTB Arena
Kommer du med bil tar du väg 133 mot Tranås i rondellen vid Cirkle K strax utanför Gränna. Femhundra-ish meter senare svänger du vänster in på Norra Boarpsvägen och följer skyltningen mot Grännabygdens OK. Du ska fortsätta förbi Kaffestugans parkeringsplats och köra uppför grusbacken för att svänga vänster in mot GBOK-stugan. Från parkeringen är det väl skyltat hur du cyklar till spåren ett par hundra meter ovanför stugan.
Det finns flera alternativ om du cyklar från Gränna men det enklaste och snabbaste att jobba sig uppför en brant grusbacke som tar dig till en makalöst vacker stig längs med bergets kant. Väl värt varenda höjdmeter och du blir ju snabbt uppvärmd och behöver du en paus när du är uppe får du den med en välförtjänt utsikt över Gränna. Här finns en karta och en rutt som visar vägen från Gränna Camping till starten på spåren vid GBOK MTB Arena.
GBOK MTB Arena
Under 2020 har eldsjälarna i Grännabydens OK gjort ett fantastiskt jobb med GBOK MTB Arena och nu hittar du följande på platsen:
- Pumptrack
- Flowbanan Trollmor
- Dual slalombana
- Tre hopplinjer
- Vitmarkerat XC-spår, 2,7 km, blå svårighetsgrad
- Gulmarkerat XC-spår, 4,7 km, blå svårighetsgrad med något inslag av rött.
- Svart nedfart
- Grillplats i direkt anslutning till arenan
- Grillplats och vindskydd på toppen av pulkabacken
Det är skyltat till MTB-spåren från GBOK-stugan och när du kommer till GBOK MTB Arena cyklar du uppför grusbacken till vänster om flowbanan och pumptracken, precis bredvid pulkabacken och svänger höger på toppen av backen, efter parkeringen för att hitta nedfarten till flowbanan Trollmor och starten på XC-spåren. I anslutning till GBOK-stugan finns dessutom cykeltvätt, utegym, löpspår, fotbollsplan och lärbana för orientering. Pumptrack, flowbana och hopplinje är byggda av Philip Fagerberg & co – via Ride and Develop där du också kan boka coachning.
GBOK MTB Arena är ett fint häng både för små och stora. Pumptracken och den snälla hopplinjen funkar lika fint för barn på springcykel som vuxna på crosscountryhoj eller stigcykel.
Vita spåret: 2,7 kilometer
Det vita spåret går norrut från GBOK MTB Arena och det börjar med Stravasegmentet Viet Cong som bjuder på handbyggd stig med djungelkänsla. En kort klättring genom ramslöksdoftande skog följer och sedan blir det utförslöpa igen innan det är dags att sega sig uppför segmentet Polkagrisdeg (exakt så segt som det låter eftersom det går en gnutta uppför hela tiden men förstås är det bra träning) och sedan, när mjölksyran lättar – då byts sega höjdmetrar mot härligt Super Flow och sedan har man jobbat sig runt. Det vita spåret är blått i svårighetsgrad, tillochmed åt det gröna hållet på många ställen men avslutas med en ton av rött i ett litet drop.
Gula spåret, 4,7 kilometer
Det gula spåret går söderut från GBOK MTB Arena och börjar med en superhärlig utförsåkning ned mot Bergadammen där spåret under 2020 fått en ny dragning för att man inte ska krocka med folk som har picknick vid dammen. Den nya dragningen bjuder på lite stenigare och roligare stig och ett vackert perspektiv på lilla Bergadammen med näckrosor och vass. Därefter bjuder spåret på en variation av tvära kurvor, fina stigar och lite bredare spår. På två ställen korsar man en bilväg och på några ställen kan det hända att man möter hästar – så var uppmärksam. Strax innan spåret vänder österut för att sedan leta sig tillbaka till starten igen finns det en möjlighet att ta en brant stig ned till Grännas södra infart – Axels Polkadrop är ett tips på kul avslutning för den som vill att det ska kittlas i magen. Något drop finns inte men den som har dropper post kan med fördel skjuta den i botten nedför backen – och ramla för allt i världen inte åt fel håll.
Det gula spåret har fått en ny avslutning under 2020 och den som jagar bästatid kan med fördel spara lite krut i benen till sista lilla backen upp – slutklämmen bjussar på rejält med mjölksyra.
Du hittar GBOK:s gula spår som Stravasegment här.
Ett tips är att följa den orange skyltningen till Tegnértornet – du får utmanande uppförsbackar, härliga nedförsbackar och som belöning möjlighet att klättra upp i ett utsiktstorn med utsikt över flera landskap. På Strava hittar du långa segmentet Tegnertornetbackarna som hjälper dig att hitta rätt och utmana dig på vägen.
Fika, bada & häng
Det finns grillplatser vid GBOK-stugan, på toppen av pulkabacken och nere vid pumptracken. Vill du ha med dig egen fika eller käk är det riktigt fint att sitta på Oskarshöjd, där finns ett lusthus med vacker utsikt över Gränna.
Godaste räkmackorna någonsin görs på Kaffestugan på Grännaberget och där har man förstås också fin utsikt. Det enda fattas på Grännaberget är badplats men det är inte många kilometer till kommunala badplatsen i Bunnström – där finns sandstrand, brygga och omklädningsmöjligheter för den som vill ta ett dopp efter cyklingen.
Annars finns det finast badmöjligheter i Gränna. Vättern har vackra små strandremsorna söder om badlagunen eller så badar du utanför lagunen. (Gränna badlagun förresten, där är det för övrigt mest är vattenloppor och klegg – bada inte där). Från Grännaberget är det inte långt till Ravelsmarks Café & Gårdsbutik – ett fint ställe som har både fika, jordgubbar, hallon och massor av grönsaker och lokalproducerat gott.
Guidning, coachning & arrangemang
Det finns flera aktörer som arbetar med Grännaberget som arena. Du kan boka guidning, coachning och upplevelser via någon av följande:
- Cykellycka Event & Upplevelse – undertecknads företag med fokus på MTB och XC-cykling, guidning, coachning av nybörjare till medel-cyklister, träningsläger, föreläsningar och event. Arbetar i Östra Vätterbranterna och guidar XCO, LVG & gravel i Gränna, Huskvarna och på Omberg.
- Ride and develop – Philip Fagerberg bygger stig, coachar, guidar och utbildar
- Gränna MTB Trails – guidar enduro och coachar på Grännaberget
Vill du läsa mer om Gränna finns ett tidigare inlägg om Grännaberget här och du kan klicka hem nya boken Sveriges bästa stigcykling av Aron Gooch och Calazo förlag – där Gränna fått den äran att representera Östra Vätterbranterna. Här kan du läsa om att ha Grännaberget som arbetsplats, här kan du se bilder på när ramslöken blommar och här kan du läsa om Cykellyckas läger där det gick ett långpass från Bunn till Gränna.
2 comments