Att prata hållbarhet är svårt. Och enkelt. På samma gång. Det är stort och komplext samtidigt som det är så väldigt lätt. Du förstår nog vad jag menar.
I jämförelse med många människor runt omkring mig har jag och Jimmy kommit ganska långt. I jämförelse med andra – inte så värst långt alls. Och det här bekymrar mig – för är det någonstans vi kollektivt har bråttom här i världen så är det till en hållbar livsstil.
Hållbarhet för mig är inte bara miljötänk. Det inkluderar även saker som att livsstilen ska hålla för att skapa psykisk hälsa och tid för det som är viktigt på riktigt. Hållbarhetstänket inkluderar inte bara maten vi äter och hur vi lever vårt liv utan hur många timmar och på vilket sätt vi arbetar, har tid för familj, återhämtning och att vara hemma. Jimmy och jag har gått från att vara som de allra flesta – med en önskan om att ha nytt, fräsch, ljust och modernt till att vilja göra på bättre vis och känna att det verkligen inte spelar roll på riktigt om vi har sprillans nya vitvaror.
Om man tittar på hur vi lever är det några saker som sticker ut, saker som jag är stolt över. Kanske kan du inspireras om jag delar dem med dig. Varsågod:
- Jag slutade flyga 2004. Yes, du läste rätt. Tjugohundrafyra. Saknade möjligheten lite i början men nu – inte alls.
- När vi köpte vår V70 för snart tio år sedan köpte vi den för att ha den. Och vi har den kvar, vi tar hand om den och vårdar ömt och kör så lite som möjligt. Vi tycker inte att fossila bränslen är smart men att skrota något fungerande till förmån för en elbil där någon annan betalar priset och fortsätta köra på samma vis? Nej, vi köper inte resonemanget.
- Vi kör så mycket vi kan med våra lastcyklar som vi kan ladda med el vi producerar själva. Till förskolan, affären, stranden, morfar och kompisar.
- Vi byter inte ut saker hemma för att vi tycker de är fula eller otidsenliga. Vi renoverar varsamt, återbrukar , tar till vara sådant andra slänger och om det behövs – ja, då målar vi om istället för att byta ut.
- Vi använder våra kläder tills de faller i bitar. Och innan dess har vi lagat dem ett gäng gånger.
- Vi köper mycket kläder på loppis och second hand. Särskilt till Lovis – jag tycker det är enkelt att hitta fina och funktionella saker till småbarn.
- Allt vi köper nytt, oavsett om det är sprillans eller begagnat, köper vi långsiktigt. Från bilar till kläder och möbler.
- Vi har installerat solceller. Vi är inte helt överens om det är en bra grej eftersom det känns oklart vem som betalar priset för dem. Varifrån kommer mineralerna och hur återvinner vi dem om 20 år?
- Vi har bytt ut alla batterier hemma till återuppladdningsbara.
- Vi äter kött – men lite mindre och vi köper alltid, kompromisslöst alltid, svenskt kött. Ska det vara riktigt fint plockar vi fram en bit lamm från en gård i närheten ur frysen.
- Likaså svenska mejeriprodukter. Finns inte på kartan att vi skulle köpa importerade mejeriprodukter.
- Jag samarbetar gärna med platser och varumärken i mina kanaler. Men jag väljer sedan länge att bara tacka ja till möjligheter där jag också kan ha en dialog med de människor som kan påverka. Samarbeten kan faktiskt vara en möjlighet att göra sin röst hörd, där de som utvecklar produkter vill ha mig med i sin dialog.
- Jag använder gärna mina träningskläder och min utrustning tills de är utslitna.
- Vi plastbantar långsamt. De saker i plast vi har använder vi – men när något behövs bytas ut försöker vi välja andra material. Det är fortfarande ganska lätt att hitta både fina slevar i trä och bunkar i rostfritt stål på loppis – kika du också!
- Ett av mina stora guilty pleasures är ju att jag har sponsring på cyklar. En ny high end MTB varje år är ju egentligen inte rimligt men jag vårdar den så att den ska vara just som ny för den som köper den begagnad.
- Jag älskar att tävla MTB. Men jag prioriterar alltmer ofta bort att åka runt i Sverige för att tävla. Det finns flera hållbarhetsaspekter i det – det blir ofta långa resor för kort vistelse och det är varken bra för miljön eller den psykiska hälsan. Fläng tycker jag är det allra värsta för den inre hållbarheten.
- När vi åker någonstans försöker vi slå ihop flera saker. Köra till Hallby för att träna? Jamen då lägger jag gärna in ett jobbpass med coachning före och så storhandlar jag på väg hem. Det gör inte bilresan till ett mindre utsläpp men då blir det åtminstone inte tre vändor fram och tillbaka till storstan.
- När vi åker på semester försöker vi åka lite längre och låta bilen stå på destinationen. Vi cyklar när vi är hos familjen på Öland och när vi ska göra en resa jag drömt om att få göra länge nästa vecka stannar vi en vecka. Det är i kortaste laget.
- En oerhört viktig del i mitt företagande är att arbeta med Småland som cykeldestination. Här kan man uppleva och träna året om.
Ibland gör det lite ont i mig att jag har dåligt samvete över att jag tagit bilen ner till Gränna för att handla mjölk när andra människor lägger ut bilder på sina flygresor och långväga destinationer utan att skämmas det minsta.
Och ibland känner jag att jag inte gör tillräckligt, inte ens i närheten av tillräckligt – för att jag ska kunna se barn och barnbarn i ögonen när det är dags att lämna över jorden till dem. Vi är alla små inför det här med att leva hållbart, vi är alla nybörjare eftersom vi fötts in i ett slit och släng – men vi är i det här tillsammans och vi har bråttom.
Vi måste börja nu. Och vi måste tänka att allt vi gör spelar roll – varje individs små handlingar blir något stort tillsammans. Var har du börjat?
2 comments
Visst har ni bilar med dieselmotorer? Då kan ni ju tanka fossilfritt (kanske redan gör men det stod inte med i inlägget och nu inser jag att jag kommer med ett sådant här o-ombett tips *skäms*). HVO100 finns numera på många bensinstationer runt om i hela landet så att också vi privatpersoner kan välja att köra på det 🙂
SARA! Aldrig någonsin att du ska behöva skämmas för att ladda på med tips här varesig jag bett om dem eller inte. Blir så glad när du kommenterar. Har inte tänkt på det där med HVO100, ska kolla upp det, för jajemen – två rejäla dieselmotorer finns det i hushållet, svider en del när skatten ska betalas!