Inlägget presenteras i annonssamarbete med Tenson – The Swedish Outdoor Brand
Gränna är den perfekta basen för enkla utflykts-äventyr och outdoor som inte kräver så mycket planering, tid och kunskap. På ett kick är man i Vätterbranterna och får känna känslan av att uppleva vildhet och frihet utan att behöva ha mycket kunskap, tusen prylar eller tung packning.
Jag tror det är därför jag älskar att bo i Grännatrakten så mycket. Det så enkelt och nära till det storslagna. Du ska få tre tips av mig – platser där det är smidigt att parkera, lätt att hitta och det storslagna får det att pirra i magen av utomhuslycka. Följ med till Brahehus, Boerydsberget och Girabäcken!
Vandringsleden mellan Uppgränna och Brahehus, Naturreservatet Vretaholms Eklandskap
Du har säkert sett Brahehus från E4:an mellan Gränna och Ödeshög. Det är extra pampigt om man kommer norrifrån, det står där och liksom hälsar välkommen till oss.
Alldeles till söder om ruinen går en vandringsled som slingrar sig ned till byn vid bergets fot, Uppgränna. Några hundra meter in på leden dämpas motorvägens buller och du möts av storslagna vyer.
Det är brant och halt på några ställen – för mig ensam tar det tjugo minuter att gå upp från parkeringen i byn till slottsruinen. Jag gissar att det tar en timme med Lovis och att det kan behövas någon fikapaus halvvägs men att hon kommer att tycka att det är ett härligt äventyr. Förstås är Brahehus i sig ett äventyr men det går inte att komma ifrån att E4 alldeles framför slottet bullrar bort en hel del av upplevelsen. Parkera vid Preem Brahehus för att börja uppifrån och vid Toragården i Uppgränna för att börja nedifrån.
BOerydsberget
Brant upp, utsikt, brant ned – perfekt för barn och vuxna som gillar att känslan av att klättra lite, det här är verkligen ett äventyr. Det finns ett fikabord vid utsiktsplatsen och det är ju det givna stoppet både för just fika och för att fånga med sig upplevelsen på bild. Du behöver full rörlighet för att ta dig upp här, det är branta stigar men det är också det som gör just den här utflykten så vild och härlig. Du går bara över vägen från parkeringen, letar på stigen och vips så har du känslan av vildaste Vätterbrant. Du hittar parkeringsplats här, sedan leter du på startmarkering på andra sidan vägen.
Boerydsberget är en blandskog där de flesta träden är löv och det finns flera skyddsvärda träd och arter här. Glöm inte bort att läsa på kring lokala föreskrifter, i naturreservat är det extra viktigt att vi visar naturen respekt.
Girabäckens naturreservat
Girabäckens naturreservat är en plats jag återkommit till med mina föräldrar sedan jag var barn. När jag var liten var det inte naturreservat och en gång byggde min pappa ett litet vattenhjul som vi satte i bäcken. Fina minnen. Nu är ravinen där bäcken rinner genom resterna av ett gammalt kalkstensbrott ett naturreservat och det är bara några minuters promenad ned till vattnet där det finns grillplats och två stenstränder.
Kalkstensskiffret är skört och det är varning för ras på ena sidan – det ser man även om skylten inte skulle stått där för att berätta det. Lite extra häftigt såhär om hösten eller om våren då bäcken är vild och det lilla fallet på slutet brusar. Om våren växer här ramslök – men eftersom det är naturreservat får man inte plocka. Om du korsar vägen finns en led som fungerar med barnvagn eller rullstol – det finns till och med ett rullstolsanpassat bord en bit upp.
Jag återkommer gärna till Girabäckens vilda och busiga miljö både ensam om med familjen. För det mesta finns det ved nere vid grillplatsen men jag brukar ändå ta med mig lite torra stickor och björkklampar hemifrån. Du hittar naturreservatet här.
I inlägget använder jag några favoriter från Tenson – här kommer den listan ifall du är sugen på att handla kläder som håller länge från ett svenskt företag som jobbar med klimatkompensering, smarta material och snällt dun.