Hur får vi damer till start i vårt MTB-lopp/tävling?
Jag får frågan med jämna mellanrum och här är några tips och tankar till dig som arrangerar tävling och lopp. Jag har ingen exakt lösning och absolut ingen quick fix men jag har erfarenhet från att ha tävlat på medelgod nivå i ett gäng år. I det här inlägget samlar jag egna reflektioner och tankar tillsammans med den input jag fick när jag frågade i mina kanaler hur kvinnliga cyklister skulle vilja ha det.
Inkluderande kommunikation
Det mesta börjar ju med kommunikation, snack och pepp. ÄR kommunikationen kring er tävling inkluderande? På riktigt, fundera och var ärlig. Är den grabbig eller är den för alla? Andas den manlig elit-cyklist eller bredd? Finns målgruppen med i bildspråket? Snackar ni så att någon som inte varit med tidigare känner sig trygg och förstår hur det funkar?
Damstart är obligatoriskt
Har ni damstart? Ja, även ett litet lopp – ni behöver ha separat damstart.
Om in inte har separat damstart undrar jag på riktigt hur ni då tänkte ni då få fler damer till start på sikt om ni inte skapar trygga och rättvisa förhållanden? Men det är ju enkelt, gör om planeringen så att ni kan prioritera rättvis och trygg tävling för kvinnliga cyklister. 🙌
Och så dubbelkollar ni följande med er själva: har ni en riktigt bra damstart?
Det räcker absolut inte med att starta damerna samtidigt fem minuter efter herrarna på ett XCO-lopp eller en kvart före herrarna på XCM-lopp. Damerna ska ha banan för sig själva på XCO och starta en timme i förväg på långlopp för att få ett rättvist race där herrarna inte indirekt tvingar damåkare att akta på sig eller påverkar tävling genom att köra om och lägga sig emellan konkurrenter i klungan.
Varför? Jo – många känner sig inte trygga när de delar banan med herrarna. De känner sig oroliga vid varvningar och omkörningar, de känner att de inte törs ta plats och på långa lopp är det oerhört enerverande när man jagar en medtävlande dam och en herråkare lägger sig emellan.
Att kontinuerligt arbeta med bra och rättvisa damstarter är en av de absolut bästa sakerna en arrangör kan göra för damsidan av sporten.
Vem tar hand om barnen?
Vem passar kidsen? Ja, alltså, såhär är det: svaret på frågan var är brudarna i trettioårsåldern är någonstans är ofta enkelt. De passar kidsen som är för små för att cykla och roddar kidsen som är tillräckligt stora för att cykla och så langar de energi åt kidsens pappa när han tävlar.
Här är några tips:
👨👨👦👦Pappagänget kan teama ihop så att mammagänget får chans att provcykla banan ihop innan de tävlar tillsammans. Ni tar ungarna, mammorna tar hojarna. Gör det enkelt för en småbarnsmorsa att cykla.
⏱Arrangören kan tänka till kring starttider. Att damerna får ha banan för sig själv skapar inte bara möjlighet att tävla på rättvisa villkor. Är herrar och damer på banan samtidigt finns det ju ingen som kan rodda med barnen och då blir det oftast så att det är herrarna som tävlar.
🟧Kika på hur man gör inom orienteringen. Där finns ofta barnpassning i samband med tävlingar – kan ni erbjuda det som arrangör eller kan din klubb erbjuda det för sina medlemmar under tävlingsdagen?
Har ni hört av er direkt till kvinnliga cyklister?
Har ni bjudit in kvinnorna? Har ni på riktigt snackat med dem? Hör av er personligen och säg “hej, vi vill gärna att du ska vara med här!”. Det känns inte alltid självklart att man ska vara med förrän frågan kommer. Kvinnor är, förlåt för att jag generaliserar, experter på att snacka ned sig själva. De vill inte vara i vägen, de tycker inte att de är tillräckligt bra och många törs faktiskt inte om de inte känner att de verkligen, verkligen är inkluderade och inbjudna.
De unga tjejernas perspektiv
Tänk att du är en ung tjej, i åldern nio till tolv som aldrig har tävlat förut. Du gillar att cykla och du skulle gärna vilja tävla men tröskeln är hög. Du ska nämligen starta samtidigt som 60 killar i samma ålder.
Chansen att en ung tjej ska våga anmäla sig är ganska liten. Det krävs mod och peppande föräldrar och ledare i enorm dos. Precis som i fallet med vuxna cyklister skickar det samma signal: ni är inte så viktiga, att ni ska få tävla på lika villkor spelar ingen större roll.
Ska vi skicka med tjejerna det redan som nio-till-tolvåringar? Här kan en arrangör göra ett tidigt slag för jämställdhet genom att fixa egna starter.
Det handlar ofta om tid och resurser – mitt tips är att titta på möjligheten att slå ihop olika damklasser istället för att mixa kön. På träning däremot, där tycker jag absolut att alla ska köra ihop, men vi har olika klasser på tävling och då ska alla klasser förtjäna samma rättvisa.
Långsiktighet
Arbetar ni långsiktigt? Okej – ni hade damstart ett år, det kom bara fem damer till start och då skiter ni i det till nästa år? Nej, nej, nej. Vi behöver hjälpas åt med långsiktigheten här, det tar ett tag för saker att sprida sig och sätta sig. Kör damstart och fixa ett bra rejs för damerna igen och igen – vi snackar med varandra om vem som gjorde något bra, det kommer att sprida sig.
Involvera och kommunicera
Har ni involverat någon i samma ålder och på samma nivå som målgruppen i kommunikation och utförande? Gör det – och när ni gjort det, då är det inte den personen som primärt ska kommunicera det. Det gör ni och ni gör det på ett vis så att personen i fråga känner sig stolt och vill dela vidare! Det kan bidra till att skapa den där “kan-hon-kan-jag-känslan”!
Vill ni att någon annan ska kommunicera åt er köper ni ett samarbete hos en cyklist som arbetar med influenceruppdrag men även här måste ni själva också arbeta med er egen kommunikation. En bra influencer skapar en kampanj tillsammans med er med material ni båda kan använda.
Prisutelning direkt efter målgång!
Glöm inte att det är bråttom med prisutdelningen! Vänta inte – bara kör igång prisutdelningen, så fort de första tre eller fem är i mål. Det finns inte tid att vänta en timme eller två, inte ens en halvtimme – efter tävling är egentiden oftast slut. Barn ska passas, roddas och fixas och är det slut på tävlingsdagen ska alla hem, ingen tid att gå och drälla.
Arrangörer att inspireras av:
🚵🏻♀️ SM i XCO – alltid damstart och endast damer på tävlingsbanan. Också ständigt ett av de roligaste XCO-loppen just därför.
🚵🏻♀️Cykelvasan – startar elitledet med damer 45 minuter innan herrarna och jag var helt lyrisk när jag körde på det viset 2019. Det liknade inget annat jag upplevt i långloppsväg, det var så bra. Herrarna kom ikapp fem kilometer innan mål men vi förvarnades i god tid av föråkande MC och omkörningen gjordes mycket snyggt och säkert.
🚵🏻♀️Huskvarna MTB Tour – mycket duktiga på damstart
Lycka till och TACK för att ni är arrangören som försöker på riktigt ❤️
Har du fler tips, tankar idéer eller frågor är du varmt välkommen att skriva i kommentarsfältet, se det som din plats för diskussion och frågor. Vi ses i startfållan!
P.S. Jag hittade det här inlägget från 2019 också. Vi samlade in underskrifter och fick ihop nästan 400 namn för separat damstart. Och 2014 drömde jag om det här som faktiskt har hänt nu.
7 comments
Håller med dig om detta. Vill inte på något vis ta bort diskussionen runt ditt inlägg att inkludera tjejer, men jag tror det är viktigt att inkludera alla oavsett kön. Sen skriver jag absolut under på att tjejer ofta får stå tillbaka, orättvisor osv för oss killar. Det är bara att titta i sport i allmänhet med löner, sändningstider osv.
Jag fanns med i ett stort cykelgäng där vi var många olika personer med olika fartgrupper osv. Alla kunde vara med, efter ett tag bildades en grupp som satsade på snabba tider runt Vättern. Även om detta inte var syftet så blev resultatet att många droppade av för de trodde inte de kunde cykla så snabbt så de kunde hänga med. Och visst, alla kunde inte hänga med i den farten, men är det viktigt tänker jag? Resultatet blev iallafall att den snabba gruppen satsade mer och mer och och det gick snabbare och snabbare runt vättern. I takt med detta så blev den stora gruppen mindre och mindre och det blidades små subgrupper. Även om dfet alltid varit uttalat att “alla ska kunna hänga med” så säger det något inom en människa när man ser alla dessa “monstercyklister” runt omkring sig och man märker att det börjar gå för fort. man kommer inte nästa gång…..
Bra att du tar upp detta Elna!
Du är duktig på att ta upp känsliga men nog så viktiga ämnen.
Det du tar upp är ju tyvärr ett ganska vanligt förekommande fenomen, jaget får gå före laget fastän man kommunicerat att alla ska med och kanske i slutändan också hade tjänat på om alla kom med. Men som du säger – det är en annan diskussion.
Jag såg häromdagen att Billingeracet kör damstart en timme före herrarna i år! Förra året var det bara en kvart 👍
Hurra! Heja Billingeracet. Ses vi i startfållan?
Ja! 🙌
Hej Elna! I rubriken skriver du MTB lopp, men i texten handlar nästan allt om MTB som tävling.
Hur ser du på motionslopp i förhållande till din text och erfarenhet?
Är det ett måste att ha prispallar/prispengar i en räcka klasser?
Är inte den största belöningen att efter genomfört lopp vara jäkligt nöjd med sin egen prestation och då inte i förhållandet till någon annan. Detta då på ett event som ger dig mervärde både innan/under/efter ditt genomförande?
Din barnpassningsdel är intressant. Diskuteras ofta planeringsmässigt men faller ofta i brist på resurs/säkerhet/lokaliteter etc..men dock viktig för cyklande familjer/ensamstående. Bra att du sparkar på oss där.😊
Med vänlig hälsning, Pär
Eventledare Västgötaloppet MTB
Bra, jag kanske var lite otydlig – men jag snackar främst tävlingsklasser, inom XCO och långlopp.
På tävling är det klart man ska ha prispall, och visst är det fint om det är prispeng – och då förstås lika mycket för damerna som herrarna. I motionsklass är det nödvändigtvis inte viktigt – det tycker jag man kan avgöra själv, men även om den viktiga prestationen är den egna i jämförelse med sig själv, visst är det fint att ge någon uppmärksamhet för att ha varit väldigt bra. Jag tror att damstarter skulle vara en fördel även i motionsklasser på race som ert, men fattar att logistiken i det kan bli en utmaning. Börja med tävlingsklassen och se till att damerna där får rättvisa villkor!
Barnpassningsdelen kan ju också vara något som faller inom klubbgemenskapen – att hjälpa varandra med kidsen. Varsågod för omtänksamma sparkar! 🙌