Att köpa en bra cykel till ett barn som ska börja cykla på riktigt kan vara lite klurigt. Det finns många ganska halvkassa att välja på och det är inte så himla lätt att veta vad det är man letar efter. Här är mina tips – baserat på våra erfarenhets som föräldrar till ett barn som lärt sig cykla tidigt.
Skippa fotbromsen
På riktigt – välj en cykel med handbromsar. Många tycker att fotbroms känns tryggt, jag säger tvärtom. Fotbroms ger ganska dålig bromsverkan och det gör att det blir svårare för barnet att ta sig på och av cykeln samt att justera läget på pedalerna under färd.
Handbroms gör cyklingen säker
Med handbroms kan barnet tidigt lära sig att både justera farten litegrann såväl som att använda bromsar för att styra. Barnet kan enkelt placera pedalerna i ett läge där det är lätt att starta och barnet kan använda ett bakåttramp för att justera vevarmarna under färd. När barnet lärt sig använda handbromsarna är det mycket säkrare ur många synpunkter.
Växlar
På den allra första tvåhjulingen med pedaler kan du hoppa växlarna. Men det går snabbt tills det är dags. Det finns flera olika reglage att välja på. Det finns gripshift – ett handtag som man snurrar och så finns det växelreglage med paddlar som man trycker på. Två saker avgör vad som funkar: hur stora händer barnet har och hur starkt barnet är. Lovis som lärde sig cykla tidigt har behövt hjälp att lägga i en “lagom” växel för hon har små händer.
Hjulstorlek
Det är enkelt att snöa in på hjulstorlek eftersom det är lätt att mäta. Men det är fler saker än storlek på hjulen som spelar in. Hur ramens geometri funkar ihop med barnets mått och vad cykeln väger är mycket viktigare än just hjulstorlek. Frogbikes har en storleksväljare som använder sig av innerbensmått och de flesta tillverkare har storlekstabeller. Viktigast dock: låt barnet testköra, eller testsitta om det inte kan cykla ännu.
Vikt
Lyft en vanlig tvåhjuling för barn. Och så tänker du på vad ett barn väger. Mhm – exakt, de flesta små cyklar är jättetunga. Hur kul är det att cykla på en jättetung cykel? Sätt dig på en elcykel och cykla den utan motorn igång så ska du få se att peppen försvinner bort rätt snabbt.
En lätt cykel är enklare att hantera. Barnet ska kunna starta, stanna, vända sin cykel och resa den upp själv efter vurpor. De lätta cyklarna är lite dyrare men det är så värt det – och de har också bra andrahandsvärde.
Köp en cykel som passar
Att köpa en cykel att växa i är vanligt. Men att cykla på en för stor cykel är svårt, otympligt och medför mer vurpor än att cykla på en lagom cykel. Köp en lagom cykel, sälj den när den är urvuxen och köp en ny lagom. En cykel som passar är cykelglädje.
Sadel
Precis som hos vuxna är det viktigt att ha en bra sadel. Vi har ju en dotter och hon älskar att cykla men hon gör det inte om det blir skavigt. Vi har fått byta sadel på de flesta cyklar vår tjej hunnit med och en del outdoorbrallor funkar inte när vi ska köra hoj eftersom det snabbt blir skav om det är sömmar ivägen.
Ska små barn ha en cykel med dämpare?
Nej. Små barn behöver inte dämpare. Ett litet barn väger för lite för att en dämpare ska kunna jobba och resultatet blir bara extra vikt. Och just extra vikt – det vill du inte att ditt barn ska slita med. Barnet får jobba med kroppen istället. Ställa sig upp när det är stökigt underlag och använda den inbyggda fjädringen som finns i ben och armar. Det gör de utan att tänka på det!
Tre märken som gör riktigt bra cyklar till barn:
Woom
Lovis kör en gul Woom 4. Lätt, smidig och passade henne bäst av dem vi provkörde hos Sportson i Jönköping. Hon fick provcykla innan vi köpte och själv vara med och känna vilken som var bäst för henne. Woom hittar du tillexempel i Trysil, där är hyrcyklarna för barn av just det märket. När det är dags att byta om något år tror jag att vi kommer att kika på en Woom OFF 5.
Frogbikes
Lovis har vuxit upp med Frogbikes. Först hade hon springcyklarna Tadpole Mini och Tadpole – båda har handbroms så att hon tidigt kunde lära sig stanna med handbroms. Hennes första cykel med pedaler var en prickig Frogbikes 40. Den har bara handbroms och den är lätt och nätt. Steget från balanscykel till Frogbikes 40 var enkelt, det tog inte många vändor förrän hon cyklade själv. När det är dags att börja cykla lite mer stig och bikepark har Frogbikes flera fina modeller.
Islabikes
Islabikes var tidiga med att göra lätta cyklar för barn och när det är dags för en första MTB har de riktigt bra alternativ. Lovis har provkört en av Islabikes förstacyklar för barn och den var i särklass den lättaste av dem vi provat. Vi fick låna den av en vän och det var verkligen en ögonöppnare på hur bra en bra barncykel kan vara. Kanske att vi kikar på Islabikes när det är dags för nästa.
Jag hoppas du blev lite klokare nu. Be en cykelhandlare om hjälp, ta med barnet så det får provköra och byt hellre cykel ofta än att köpa en som är för stor. När du går från balanscykel till cykel med pedaler är det smart att låta barnet ha båda cyklarna parallellt ett tag och välja den som känns mest kul för stunden.
6 comments
Bra inlägg!
Kan lägga till två tips på bra cykelmärken som vi haft till våra barn – Earlyrider och VPACE, där det sistnämnda hos oss har körts av lite äldre barn (från 7 år).
Åh, tack! Hade inte koll på dessa, verkar ju super! 🙏🏻🤩
Svårt de där, har en (snart) 7 åring som är 138 lång och kör runt på en 27,5 tum, xs med framdämpare, gick inte att motivera utan för honom. Dock stark, det funkade tydligen utmärkt att cykla ner för trappor & hoppa med denna, även om mamman tycker den är för stor! Men mamman letar på efter mindre…. Tack för bra inlägg!
Åh, jag kan förstå sjuåring. Om alla stora kör omkring med dämpare, varför ska då inte han få göra det? Och funkar det är det ju super, det finns ju i vanlig ordning inte något facit. Hoppas du hittar något bra snart!!!
Hej! Tack för bra inlägg! Vår dotter fyller två i maj och vi tänkte att en balanscykel blir en bra födelsedagspresent. Vi behöver läsa på lite och jag tänkte att du har säkert skrivit något bra inom ämnet och jag hade helt rätt 🙂 En fråga dock; vad är de väsentligaste skillnaderna mellan Frogbikes balanscyklar som ni använt er av och andra billigare cyklar? På Sportson kostar Frogbikes balanscyklar ca 3000 kr och på andra ställen, typ babybutiker, finns det balanscyklar för ca 500-1000 kr.
Hej! Jag ser att jag missade att svara dig, hur gick det, fick ni tag i en bra cykel?
Den stora skillnaden är ofta vikten och hur enkla de är att använda samt faktiskt – hur bra de håller. Det är mycket platsgrejs på billiga cyklar. Lägger man lite mer får man en cykel som håller bättre, väger mindre och har en mer genomtänkt design.