Det känns lite som att jag lärde mig ett nytt språk på ledbyggarskolan förra helgen. För dig som missat så hade Smålands Turism bjudit in Marc McClure, professionell trailbuilder från IMBA & TrailTools Europe till en helg med ledbyggartema på Grännaberget. Deltagarna kom från cykelnätverket Smålands Turism driver med syfte att stärka Småland som cykeldestination. Marc var på plats några dagar i förväg för att planera och idébriefa med GBOK:s ledbyggargäng. Om du missat hittar du min sammanfattning av de senaste trenderna inom ledbyggnation här.
Vi samlades om lördagsmorgonen i GBOK-stugan som ligger nära GBOK MTB Arena på Grännaberget. Marc körde en omgång inomhusteori med introduktion till ledbyggande, termer, djupdykande i teori och ett gäng fina exempel. Sedan blev det utomhusteori – anpassat till den snö som lite oväntat dök upp och täckte stigarna som det var tänkt att vi skulle jobba med.
Säkerhet och hållbarhet var ord som ständigt återkommer när Marc snackar ledbyggande. Social hållbarhet, biologisk mångfald, stigar som ska hålla. Säkerhet för dem som arbetar med och på MTB-leder och säkerhet för dem som cyklar. Och håll i dig nu – säkerhetstänket även på svåra leder är högt.
“We build skills, not fears” avslutade Marc med för att stänga diskussionen om gap jumps. Han tycker gap är onödigt – det är ju upp i luften du ska, det är där färdigheten ligger, inte i ett hål i ett hopp.
En hållbarhetsaspekt och en utmaning som man ofta dyker på är att det är svårt att gå in med maskiner. Det kanske inte är tillåtet att gå in med maskiner på grund av känslig miljö, det kanske är så otillgängligt att det enda alternativet är att flyga in maskiner (vi snackar alper här) och det kanske blir för dyrt. Vi fick lära oss smarta sätt att hantera det mest hållbara inom ledbyggande: stora stenar.
Det finns spindelnät av kedjor man kan transportera stenbumlingar i, det finns smarta tekniker att flytta stenar där man använder spett, rock bars, för att skapa som en räls stenen kan glida på och det går att lyfta med hjälp av straps och spett. Är man flera byggare och har rätt teknik är stenarna plötsligt ganska lätta att hantera. Kul att vi fick prova på olika sätt att flytta runt bumlingar på.
Hela gänget gjorde en vandring i det område GBOK har möjlighet att utöka sin arena i. Med hjälp av mätinstrumentet clinometer kan man navigera sig runt i terrängen och designa en led som har rätt medellutning för den färggradering leden ska ha. Olika intressanta punkter binds samman – viktigt med signature spots och ställen där leden kan följa naturen samt platser att undvika för att minimera dräneringsarbetet.
Clinometer – ett verktyg som är grunden i ett bra ledbygge. Du mäter ut lutning enligt färggradering, du kan se hur du ska bygga för att få bra dränering och du kan planera ditt ledbygge bra om du behärskar en sådan här. Kan vara det verktyg vi snackade om allra mest, grundjobbet i ett bra ledbyggande är oerhört viktigt.
Det här kan vara en blivande signature spot för GBOK:s nästa led. Hur fin vy över Vättern? I min vardag håller jag ju på mycket med kommunikation som rör platsutveckling och det kändes så peppigt att det var en viktig del för Marc också. Hur kan leden gynna platsen, turismen på platsen och invånarna där? Win!
Mycket fika blev det förstås. Lördagen avslutades med grillning utomhus, så himla bra sätt att få tid att snacka på.
Snack på det ställe där GBOK:s nya led skulle kunna börja. Att ha en bra startpunkt där all “service” finns är lika viktigt som att binda ihop leden med bra platser i skogen.
“Det här är en naturlig stig” försökte vi svenskar berätta om single-track-spåret Skogsrå. Nej, det är det inte säger Marc, det finns ingenting som heter naturlig stig eftersom stigar alltid skapats av någon, ofta människan. Bra poäng. Ytterligare snackade han väldigt mycket om att vi behöver skapa stigar som minimerar konflikt mellan användargrupper samt att stigarna ska flyta in i och bli en del av skogen. De är inte naturliga men de ska upplevas som naturliga.
Ser fram emot byggdagar med GBOK framöver, ska bli så galet kul att implementera allt vi lärt oss. Också ser jag stor fördel i att förstå stig och ledbyggnation bättre – en del av mitt jobb som teknik-coach är ju att snacka stig och få människor att våga använda den.
Analys av hopp och doserade kurvor på GBOK MTB Arenas röda led Flygtrollet.
Här mäts det med clinometer igen. Marc har en, hans kollega en annan och man mäter mellan varandra. Med hjälp av flaggor markerar man ut olika delar av leden. Först medellutning och sedan lite mer exakt hur den ska gå.
Oerhört roligt att vi fick möljighet att lära oss mer om ledbyggande. Och att världsklass inom ledbyggande kom till lilla Gränna. På plats fanns många av de som på något vis arbetar professionellt som ledbyggare i Småland och några av de som arbetar idéellt. Tycker om att cykelnätverket blandar för att stärka regionen. Det var ledbyggare från Isaberg, det var entreprenörer inom ledbyggnation, det var krafter från IF Hallby, från Tranås och från Gränna.
Nu vill jag bygga stig. Hörde jag flowig klättring uppför?