Benvärmare & kvinnoben. Fail.

Benvärmare är avtagbara ben som man har under sina vanliga, korta cykelbyxor. Suveränt såhär års – lätt att ta på och av. Jag har flera par, både långa och sådan som slutar strax över knäet.

På manliga cyklister sitter benvärmare oftast snyggt och bra. Det ser inte konstigt ut och det funkar suveränt. Men HALLÅ alla ni som tillverkar benvärmare, visste ni att kvinnor har underhudsfett och lite tjockare lår? Även vältränade kvinnor brukar ha lite underhudsfett på låren. Det ska vara så, men det gör att benvärmarna sitter vansinnigt osmickrande och obekvämt.

20120913-170406.jpg

Längst upp på en benvärmare finns en resår och en smal silikonremsa så att de inte ska åka ner. Superfiffigt! MEN – eftersom vi kvinnor har det där underhudsfettet och några extra centimeter lår blir det knöggligt värre när benvärmarna åker på. Jag äger benvärmare från Craft, Endura och Newline – alla har samma problematik. Vill det sig riktigt illa blir det dubbel- eller trippelknöggel, det liksom bullar ihop sig totalt över låren och känslan blir en sådan där misslyckat eländig tjockis-korvkänsla. Rätt otympligt.

Det finns lite halvbra lösningar på det hela. Mina långa benvärmare är egentligen en storlek för stora – de sitter inte så tight över knän och vader som jag skulle vilja – och då de blir lite längre kan jag dra upp dem en bit extra så det lite mindre av den osmickrande bull-effekten. Mina halvlånga benvärmare har fått ligga på operationsbordet. Har sytt dit en extra triangel tyg och resår längst upp för att “bredda” dem. I båda fallen är resultatet halvdant, bättre men inte bra. På bilden har jag mina långa benvärmare på mig. Jag har fixat, dragit och ordnat till dem så att de sitter i sitt minst osmickrande läge. Efter fyra tramptag har de åkt ned och låren korvar ihop sig.

Så – om jag fick önska mig en sak i cykelplaggsväg så vore det benvärmare dimensionerade för kvinnor. Självklart utan blomtryck och krusiduller – det vill jag INTE ha. Men lite större över låren och en rejält bred silikonremsa. Jag vill att mina benvärmare ska sitta uppe ordentligt men jag vill inte ha den där tråkiga låren-väller-ut-över-kanten-effekten. Den känns inte kul. Eller finns det något märke som klarar av att värma kvinnoben utan att underhudsfettet får spelet och åker iväg åt alla håll och kanter? I så fall vill jag hemskt gärna bli tipsad!

 

20120913-170429.jpg

0
 1. Jag fasar typ också inför varje pass när det är lite kallare och man måste dra på sig de där ursliga sakerna som klämmer på låren :/. Du som har sinne för form kanske kan designa ett par nya som funkar för oss brudar? 😉

 2. Inte för att jag har kvinnliga lår eller så… Men jag har också underhudsfett och det blir ett riktigt veck där benvärmarna sitter. Dom bästa jag har är ett par från Bianchi (Nalini tillverkar dom). Dom har liksom inget resår längst upp, utan benvärmaren slutar bara med en silikonremsa. Går dessutom att töja ut lite så dom inte sitter så tajt som fabriken tillverkat dom.

 3. Å det finns fler som har samma bekymmer! jag trodde att det var fel på mina lår, eller nåt i den stilen, ser förjäkligt ut men vad gör man? Jag använder ju benvärmare nästan mer än vad jag kör kortkort under en cykelsäsong här uppe.
  Kör också med ett par som är lite större men som då är lite större runt knäna, sen drar jag ned dom lite så blir det lite mindre uppstoppad korv av det hela.

  Ingen dum idé att sy dom som du gjorde..kanske prova själv.
  Håller med Ingrid, designa ett par Elna! Lovar att dom kommer att gå åt:)

  Tack för tipset där Henrik med de benvärarna, värt att kika på.

 4. Hej. Du känner inte mig men jag jobbade med din mamma i våras och har hittat hit av den anledningen. Och eftersom jag också är cykelfantast gillar jag att följa din blogg 🙂
  Jag har samma problem med benvärmare men jag har ett par knävärmare från mavic som är bättre. De har en bredare silikonrand upptill som gör att de sitter uppe bra men klämmer inte så mycket runt låren, de har samma på benvärmarna 🙂

 5. Henrik & Martin – tack för tipsen, ska kolla upp dem!

  Stefan – haha – skulle bli alldeles för tjurig av att deffa; då har jag hellre prinskorvsben!

  Ingrid & Helena – tur att man kan cykla rätt bra även med knöggliga ben; tror inte jag är något vidare på just den typen av design men träffar jag på en tillverkare ska jag ge det ett försök!

  Fick även twitter-tips om att Assos har bra benvärmare utan resår men med silikon som sitter bättre!

  Ida – kul att du läser, jag har hört mycket gott om dig från min kära mor och det vore förstås roligt att träffas någon gång. Har kanske fel – men jag undrar om inte mamma sa att du skulle köra Hallby på söndag?

 6. En sen kommentar, men benvärmare skall sluta strax över mitten på låren. De blir svåra att ta av i farten annars. Sedan är det det upp till var och en att sätta dem efter vilken modell man har på kropp och benvärmare. Laget är viktigare än jaget. 😉

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också