Lördag: inomhusrapport

Jag har varit i Norrköping och gjort inomhussaker i helgen. Bland annat pinglade jag till mig så det stod härliga till och gick på galej för att fira en mycket kär vän som fyllde 30. En sådan där vän som inte cyklar. Än. Det är på g tror jag allt.

Innan festblusen åkte på sportade jag tight lycra och racercykel inomhus på Stadium Arena när det var dags för årets första inomhuscykling med Kolmårdens MTB och Norrköpingscyklisterna. (Nästa är 22 februari, läs mer om eventet här!)

20140112-195326.jpg

Det är kul att cykla inomhus, lite plattvelodrom liksom. Men mest är det en social grej – man får sitta på sin fincykel mitt i vintern, man får hänga med cykelkompisarna och man kan passa på att klämma lite på och jämföra varandras vader och cyklar. Cykelhandlarn själv var på plats, och jag måste säga att jag är lite avis på Herr Landers gula Bontragerskor. Skulle bli snygga bland mina gula detaljer, eller hur?

20140112-194932.jpg

Alla kan vara med och cykla inomhus – oavsett nivå. Det är viktigt att cykeln är ren och att drev, kassett och kedja är tiptopp så att man inte förstör cykelbanan och så är det viktigt att man håller sig på sin bana och gör tydliga tecken när man tänker byta, och bara byter när man är helt säker på att ingen kommer bakifrån. Flaskor på cykeln och grejer i bakfickorna är ett big no-no för att förebygga onödiga olyckor när pinaler ramlar på banan med krascher som följd.

20140112-200816.jpg

Man får in tekniken ganska snabbt. Det gäller att inte vara rädd för att fortsätta trampa i kurvorna där det lutar litegrann, och att våga lägga ner cykeln i kurvan. Jag tycker de första varven känns lite ovana men sedan får man in snittsen på det hela. Antingen ligger man själv och matar på i sin egen takt (min favvo) eller så ligger man och kör på rulle; turas om att dra eller vila bakom en kamrat där luftmotståndet är lite mindre, precis som man gör när man kör på vägen. Långa intervaller, korta intervaller, hög kadens eller lugnt rull – alla varianter förkommer.

20140112-195030.jpg

Vi körde i två timmar. Men lika viktigt som cyklandet är den sociala biten. Kanske viktigare. Luften är torr så man kan få lite prologhosta och det är bra med glasögon eftersom ögonen blir irriterade av vind även inomhus. Det ger mer än man tror även om man lägger tid på att kolla in kamraternas cyklar eller passar på att hänga på tjockmattan i mitten av arenan (missade den på bild – den är liksom en samlingspunkt under träningspasset, man kör ett tag och sedan hänger man en stund).

20140112-200917.jpg

Nu är jag hemma i Huskvarna igen och laddar inför en vecka med jobb i Linköping och Göteborg och avslutningsvis en skidhelg i Orsa-Grönklitt med härliga SubXX-tjejerna. Kan bara bli succé!

 

0
  1. Älskar mina gula mtb-skor, Mavic Fury. Vet inte hur dina fötter är formade men jag har breda fötter och ska man ha Fury så ska man ha smala fötter men jag skulle bara ha de ändå så det blev smärtsamma inåkningsmil 🙂

  2. Vad kul med innomhuscykling, det hade varit kul att testa någon gång men tyvärr tror jag inte det finns där jag bor… 🙂

    Trevlig och inspirerande blogg du har, återkommer!!

    //Mattias

    1. Det fanns inte i Norrköping heller – men förrförra vintern stack vi till Motala och kollade hur de gjorde (det är viktigt med bra regler för att förebygga olyckor på banan) och sedan hyrde vi Stadium Arena. Alla betalar en liten slant till hallhyran men det brukar inte bli så mycket, dra igång där du bor vettja!

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också