Skriv på för damernas startfält <3

En av mina hjärtefrågor inom min sport har länge varit att damerna ska få tävla på lika, rättvisa och trygga villkor. Med varandra och mot varandra. Missförstå mig inte för all del nu bara, jag älskar, älskar, älskar att träna och hänga med grabbar men när det ska tävlas då är det dam mot dam som gäller. När vi startas tillsammans med herrarna i XCM eller måste akta oss för varvande herrar i XCO – då finns inte det där jag längtar efter. När vi får banan för oss själva är det mycket roligare att tävla. Och säkrare för oss. Och rättvist.

Det är en hjärtefråga även nu när jag inte tävlar speciellt mycket. Och för att reda ut det – jag har börjat känna mig orolig för starterna och jag har som mammaledig väldigt begränsad ekonomi och vill inte lägga mina pengar på att bli överkörd i en start. Men även om jag inte står i startfållorna för tillfället är det alltjämt en oerhört viktigt fråga för mig. Viktig för att jag vill att vi som tävlar nu ska ha rättvisa och jämställda förutsättningar och viktig för att jag är övertygad om att separata damstarter kommer att öka andelen kvinnor, tjejer, damer, tanter – whatever – i startfållorna.

I år sitter jag med i Svenska Cykelförbundets grengrupp för MTB. Ett fantastiskt förtroende och ett sätt att påverka. (Dessutom lär jag mig mycket av det där – om allt från ungdomsverksamhet till kloka insikter från vår grymma förbundskapten) Där tar det förstås lite längre tid – det är regler och beslutsordningar och UCI och allt möjligt att förhålla sig till. Ett snabbare sätt att påverka är att jobba via arrangörerna.

Ni som arrangerar tävlingar kan göra skillnad. Ni kan investera en timme av tävlingsdagen i att ge kvinnor rättvisa och jämställda tävlingsvillkor. Starta damerna separat i XCO – låt tävlingsklasserna ha banan för sig själva och starta damerna separat och med GOD marginal i XCM (långlopp). En timme före herrarna eller eller efter herreliten med god marginal till snabba motionärer. Ni har den tiden för att på sikt främja cykelsporten och skapa en rättvis arena.

Jessica och jag har skapat en namninsamling – skriv under den för att berätta att du vill det vi vill, det de flesta tävlande damer vill. Det är viktigt att vi kan visa för arrangörerna att det här är en fråga många bryr sig om och det är separata starter vi vill ha. Du hittar uppropet här. Tack och kärlek för att du hjälper till, för att du skriver på och för att du delar så att fler får chansen att vara med och påverka. 

4
  1. Fint skrivet! Men snälla, snälla – pensionera en gång för alla uttrycket “damer” och “damcykling”. Vad är det för år? 1818? Uttrycket “damer” och “herrar” är inte bara pinsamt, utan också något män en gång i tiden har uppfunnit. Låt oss kasta ut uttrycket genom fönstret, med framgafflarna först. Okej? 🙂

      1. Ja, vad sägs om “kvinnocykling”? Det är ju i grund och botten exakt det som det handlar om, eller hur?

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också