Nästan helg – här är ursäkterna du behöver!

Torsdag och nästan helg. Att jag berättade för er om min kaosrelation till alkohol berörde och jag har inte riktigt landat i hur stor responsen blev och att jag fick ta del av så många historier. Finaste ni och jävla skitsprit, vad den kan ställa till det för oss. Och för våra nära. Tänk hur den kan sabba våra relationer, vår tillit, vårt självförtroende och vår självkänsla. Och tänk vad självklar den är i de allra flesta sammanhang.

Många berömmer mig för beslutet att avstå helt. Och många berättar för mig att de också skulle vilja göra det, men tycker att det är svårt. Så många frågor att svara på, så många förklaringar man förväntas komma med, så spänt och konstigt och ovant att vara nykter när alla andra får lite hjälp på traven att chilla och slappna av efter jobbet, innan festen, på dansgolvet eller till matchen.

Men hey – du, du behöver ju inte tänka allt eller inget direkt. Testa en kväll, bara för att se hur det känns. Du behöver ju inte bestämma dig för att bli nykterist pang bums poff – ta det piano, prova dig fram. Bestämmer du dig för allt eller inget direkt kanske du dömer dig själv att misslyckas – att belägga sig själv med totalförbud känns ju mest ångestframkallande. Testa en kväll – och låna en ursäkt till fredags-afterworken eller lördagsklubbandet om du behöver en:

 

 • Jag är jäkligt sliten just nu, mycket på jobbet och så – känner att jag vill vakna i morgon bitti och vara trött för att jag var uppe för länge, inte för att jag var bakis.
 • Jag ska träna i morgon, kroppen orkar mer om man inte dricker. 
 • Jag är anmäld till ett lopp och jag vill göra bra ifrån mig så jag har bestämt mig för att skippa alkohol tills jag sprungit/cyklat/simmat det.
 • Jag tog bilen hit
 • Jag ska köra i morgon bitti
 • Jag har tränat hårt idag så jag tar det lite lugnt ikväll
 • Jag äter penicillin. (Halsfluss/urinvägsinfektion/öroninflammation – lättfejkade vita lögner)
 • Jag ska upp så himla tidigt i morgon
 • Jag kör varannan helg vit
 • Jag kör en detox 
 • Din egen bästa enkla förklaring

 

Eller – se det som ett socialt experiment. Be din bartender hälla upp en alkoholfri öl i ett glas så det inte syns att den är alkoholfri, fejka lite och passa på att iaktta vad som händer med dina vänner efter några öl. Det är intressant – jag lovar. Ha en fin helg hörrni! <3

Testat en alkoholfri öl?

 

0
 1. Är det inte ändå väldigt tragiskt att man ska behöva en ursäkt öht?
  Det borde gott o väl täcka med “Nej tack. Inte idag.” Eller nåt annat lika simpelt.
  Bra att du visar vägen hursomhelst.

 2. Tokigt att man ska behöva komma med en ursäkt för sitt eget fria val. Och att det alltid är dom avstående valen som ska förklaras. Det är väl ingen som frågar “Varför dricker du?” eller “Varför äter du kött?”

 3. Ibland behövs den, ibland inte, det är olika var i livet man befinner sig och i vilket kontext man tackar nej. Och ibland behöver man inte ens kalla det ursäkt, det är en anledning eller en förklaring eller vad man vill. Det här var ett inlägg till dem som behövde ursäkten. Jag klarar mig utan nu – jag är van vid att vara nykter ute 🙂

 4. Den där ölen dricker jag i flaska utan att skämmas, för den är sååå god. Allt för många hävdar att dom dricker för att det är gott vilket för mig gör den ölen till ett fantastiskt alternativ. Det tråkiga är att många tänjer lite på sanningen i det påståendet. Att det är gott är inte den primära anledningen.

  Sen har jag märkt ett socialt problem med att vara nykter på fest. Många drickande människor blir oroliga och nervösa i ens närhet. Förklaringen jag fått är att “det är så jobbigt att du inte dricker för du minns ju allt jag säger och gör ikväll”.

  1. “För-det-är-jag-värd” Gäller så mkt i livet. Godis. Nikotin. Alkohol. Mat. Man kan inte låta bli och låtsas att man unnar sig.

   Har inte stött på att folk blir nervösa. Kanske för att jag inte gått på den typen av fester sedan jag slutade dricka…och många gånger orkar jag inte, utan jag häller diskret upp min alkoholfria öl i ett glas för att slippa frågor.

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också