Test the Best: Stumpjumper FSR Expert Carbon Evo

IMG_0092.JPG

Den andra cykeln vi provade på Specialized’s Test the Best vid Hallbystugan i söndags var en Stumpjumper FSR Expert Carbon Evo – en heldämpad ärtigt grön hoj som var riktigt kul att leka med.

IMG_0094.JPG

Den här hojen hade rejäl slaglängd på framdämparen och det gungade rejält när man satte sig på den. Testade direkt att försöka hoppa lite med den (helt insnöad på att lära mig hoppa bra) och jisses vad långt upp i luften jag fick den. Schwung sa det bara så hade man liksom studsat upp cykeln i luften och när man landade kändes det som om man hamnade i en stor och mjuk och mysig kudde – inte farlig alls. Den var jätteskoj på teknikbanan, man flög över guppen – men man fick tänka sig för i kurvorna för det var som att fjädringen bak skjutsade på lite extra; svårt att beskriva men plötslig kom det ett litet push med fart bakifrån som man inte var van vid.

En cool grej är sadelstolpen – man kan höja och sänka den i tre nivåer med hjälp av ett reglage på styret. J var inte superförtjust i den, han upplevde ett glapp i stolpen som jag inte noterade alls fastän han provade min sadel och hittade samma glapp där. Det är väl svårt att undvika när stolpen är höj- och sänkbar gissar jag. Han tyckte också att han fick sämre balans när sadeln var låg – men vi kom fram till att det nog mest var en vanegrej, att han jämförde med sin XC-hoj. Jag gillade sadelstolpen, märkte inte glappet och tyckte det var galet bra att sänka sadeln när man vill åka utför, så slipper man oroa sig för att den ska vara ivägen när rumpan ska bak så långt det går för att hålla tyngdpunkten rätt.IMG_0093.JPG

På SM-banan var det kalaskul att åka utför men det var ju såklart superjobbigt uppför, den är ju tyngre än en xc-hoj och man kan inte låsa dämpningen. Inga konstigheter, det är ju liksom inte meningen att man ska åka fort uppför med den här.

Varje gång man landade efter att ha varit i luften var det som att landa i den där mysiga kudden – om cykeln kunde pratat hade den med lugn och fin röst sagt “det är luuuuugnt vännen, sänk stolpen och hoppa lite nu – jag tar hand om dig när du landar, det är ingen fara, öva ett par gånger till så sätter du SM-banans värstahopp” (nej, jag hoppade såklart inte där, men med den här hojen känns det som man garanterat skulle överleva första försöket när man samlat mod tillräckligt länge).IMG_0095.JPGJag skulle väldigt, väldigt, väldigt, väldigt, väldigt, väldigt, extremt väldigt gärna vilja ha en sådan här – den var så himla skoj, man skulle lätt kunna ha roligt nedför våra downhillspår hemma i huskvarna, den skulle vara superkul borta i grusgropen och i största allmänhet är det nog en galet skoj hoj att vara ute och leka med när man är på lite glidarhumör och vill dra nedför trappor eller stigar eller lära sig skutta över små hinder. Stumpjumper FSR Carbon Expert Evo seglar högst upp på listan med cyklar jag tror jag mååååste ha för att bli lycklig. 

Två hojar kvar att berätta om, nästa blir en hardtail med kolfiberfälg!

1
 1. 😀
  Igenkänningsleendet smög sig på när läste det här. Det är ju det där som är grejen med att cykla, i min mening. Hopp & skoj, lekfullhet, på en förtroendeingivande cykel, en mångsysslare för allt-i-allo-cykling. Kräver lite slit för att komma upp fast går som en raket nerför. Är ju inte för inte jag har två, nej tre är det ju numer, cykelpolare som kör Stumpjumper FSR Evo i någon variant. Alla borde ha en AM-hoj i sitt cykelgarage 🙂 Eller ska man kalla dem #enduro (trenduro) nuförtiden för att inte vara helt ute?

  1. Efter att ha provat måste jag hålla med – alla borde ha en AMTrendurohoj! Jag vill verkligen ha en och så vill jag ha cykelkompisar som har en också 🙂

   Sedan kommer jag alltid att älska att cykla allt jag har uppför, så en XC-hoj kommer först. Man kanske skulle kunna byta – AM på höst-vinterhalvåret och XC på vår-sommar? 😉

 2. Höj- och sänkbar sadel vill jag inte köra utan! Har iofs inte cyklat MTB utan men det är ju helt fantastiskt! Kunna ha bekvämt hög sadel på transportsträckor för att sen sänka i botten och ostört (åtminstone av sadeln) ta sig över bök och stök nerför.

   1. Jag cyklar på en Kona Process 111 just nu men har den tillsammans med sambon (som även har en hardtail) så vi ska väl troligen köpa en egen heldämpad cykel till min under vintern 🙂 vet dock inte riktigt vad än 😉

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också