Älgjaktssäsong & MTB

Vi jagar Strava, andra jagar älg – en del kanske pysslar med båda delarna.  Älgjakten har börjat i mina krokar nu, och kanske säkert i dina också – det är ju lite olika på olika platser i landet. Är du osäker kan du kolla hos länsstyrelsen vad som gäller där du bor. Vi bor liksom mitt i jaktlaget, de flesta här ute på landet jagar och våra närmsta grannar brukar dra ett sms till oss när de går ned på pass i skogen nedanför.

Jag tänkte att vi ska fundera lite över vad som är bra att tänka på om man vill cykla MTB i älgjaktstider. Den korta versionen är inte klurigare än att visa respekt, kommunicera och ha färgglada kläder och passa på att njut av årets första lamppass i mörker, när jaktlaget gått hem är mörkercyklingen perfekt.

Den långa versionen är att det inte finns något förbud mot att vistas i skog och mark när det är jakt, allemansrätten gäller precis som vanligt, men jag brukar välja att ligga lågt och inte cykla stig den första veckan, jag vet att starten på jakten är som julafton för många, man har väntat och längtat och många tar semester specifikt för jakten och när man då äntligen kommer ut på sitt pass kan man ju få sitta där ifred utan att det dundrar förbi massa cyklister. Vi har ju skogen för oss själva resten av året – att låta jägarna vara ifred i alla fall en vecka är en ganska enkel grej att fixa.

När den där inledande veckan är över är det förstås fortfarande ganska mycket aktivitet i skogen och jag brukar vara noga med att ha knalliga kläder på mig när jag cyklar, att synas ordentligt är guld. Jägarna skjuter ju inte på allt som rör sig som en och annan verkar tro, tvärtom, men det skadar inte att underlätta och synas riktigt bra – dra på dig ditt allra färggladaste kit när du ska ut i markerna.

Emellanåt stöter jag på jägare eller en hund som jobbar*  när jag är ute och cyklar och då brukar jag stanna till, kolla av vilket håll de jagar åt och var de andra i jaktlaget står och om det krockar med min planerade rutt så tänker jag helt enkelt om, hellre grusvägsdistans än att bröta rakt igenom ett pass. Inte för att jag är rädd utan för att jag vill visa respekt, samma respekt jag förväntar mig av andra. Och vet du vad – ofta är det ju markägare med och jagar och är det någon man vill vara kompis med så är det ju markägare eftersom vi gärna vill fortsätta cykla fritt på stigar i skog och mark. Win-win liksom!

Förresten, efter mörkrets infall jagas ingen älg och såhär års är det ju perfekt att ge sig ut och cykla stig med pannlampa och för den som verkligen inte klarar av att hålla sig borta från skogen finns ju all stig i världen plötsligt tillgänglig kvällstid om man investerar i bra belysning. Ut och njut av mörkercykling med lampa, gärna med ett gott gäng!

Hur tänker du när det är älgjakt?

*du känner igen en hund i arbete på att den nosar runt tokigt fokuserat utan att bry sig om dig, ofta med sändare kring halsen)

 

 

 

9
  1. Så bra skrivet. Vår mtb-bana ligger i en skogsplätt där även kommunens eljusspår går. Där jagar ingen. Så där kan man cykla den eller de första jaktveckorna. Sedan kan man återvända till naturstigarna i skogarna runt omkring här.

  2. Tänker precis som du. Håller mig ifrån skogen första veckan. Alternativt springer på elljusspår i utkanten av byn. (Inbillar mig att de inte jagar där?)
    Övrig tid är jag i skogen och HOPPAS att de inte skjuter på allt som rör sig (även om det såklart kan hända olyckor även om de INTE gör det). Har knalliga färger på mig, t.ex. min illrosa jacka.

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också