Dagar då vi ska vara ute mycket är glutenfria pannkakor mitt bästa alternativ till grillad korv. Variation förnöjer och smeten slänger jag ihop på morgonen, häller i en kanna och ställer i kylen. När det börjar närma sig lurre drar vi igång brasan och så går vi in och slänger ned allt som behövs i en korg. Några plasttallrikar, en rulle hushållpapper,sporkar, kåsor, en flaska vatten, någon sorts sylt och kanske något lite extra fancy till oss vuxna. Sedan hugger jag vår gjutgärnspanna, kannan med pannkakssmet och korgen och går ut.
Igår åt vi vuxna våra pankisar med kallrökt lax, hackad rödlök och en klick creme fraiche. Du ska få receptet av mig, men bildbomben först:
Här är receptet på glutenfria pannkakor som jag kan utantill och som alltid blir bra. Det där jäkla mjölet blir lätt klumpigt dock men man får vara envis med vispandet. Grundreceptet blir fyra portioner.
4 ägg
8 dl mjölk
3,5 dl glutenfritt vitt mjöl
En nypa salt
1 msk smält smör eller margarin (smält i pannan innan du ska steka, vispa ner i smeten)Knäck ägg i skål, häll på hälften av mjölken, vispa ihop. Häll i mjöl, vispa slätt, häll på resten av mjölken och höfta i en gnutta salt.
Stek på spis eller över öppen eld. Ät. Och om du är småbarnsförälder: känn dig inte misslyckad för att du gjorde pannkakor igen. Det är ju gott och det är bättre att folk och familj äter pannkakor än inget alls.