Grännaberget & GBOK MTB Arena
Gränna är en pärla att upptäcka på MTB.
I Gränna finns GBOK MTB Arena med uppmärkta XC-slingor, flowbanor och pumptrack och här finns fantastiska vandringsleder som tar dig på långa och korta äventyr och många vackra instagrampauser.
Att cykla MTB i Gränna är ett fantastiskt break och när benen är trötta kan du passa på att rulla ned till stan och fylla på kolhydratdepåerna med polkagris.
Här hittar du all information du behöver om cyklingen i Gränna. Ride on!
GBOK MTB Arena på Grännaberget
GBOK MTB Arena är ett fantastiskt initiativ från den lokala orienteringsklubben, Grännabygdens OK i samarbete med lokala cyklister. Här cyklas både XC och enduro. Stigarna är ganska snälla – utmaningarna ligger i många igångdrag och att våga ha med sig fart genom kurvorna. Och förstås – en och annan backe.
Det här finns på GBOK MTB Arena:
- XC-slinga söderut
Cirka 5 kilometer, blågul skyltning – startar ovanför arenan. Många härliga utförsåkningar och vackra passager förbi dammarna på berget och genom tallskog med där man kan ana utsikt över Gränna stad. En och annan riktigt jobbig uppförsbacke och spara för allt i världen lite krut till avslutningen som svider rejält i benen. Tänk på att slingan korsar elljusspår och bilväg vid flera tillfällen. Stravasegment hittar du här. - XC-slinga norrut
Cirka 2,7 kilometer. Börjar med en av de finaste stigarna i Gränna, kurvor som snirklar sig svagt nedför genom bokskog. Så småningom vänder det upp och blir segare än polkagrisdeg i slakmotan på väg tillbaka. Både kul och jobbigt i samma slinga. Stravasegment hittar du här. - Pumptrack
Bäst flow i GBOK:s pumptrack får man om man kör medurs - Trollmor, flowbana
Snirklig och härlig flowbana som alla klarar av att köra nedför - Flygtrollet, flowled med hopp
Hoppleden Flygtrollet ger dig luft under hjulen. Om du vill – samtliga hopp går fint att rulla över. - Skogsrå, “svart” singltrack
En rotig, brant och en gnutta stenig stig för dig som vill testa en svårare nedförsbacke med känsla av naturstig. Utmaning som fungerar både med XC-cykel och endurorigg. - Skills area
Område med möjlighet till balans- och teknikträning - Jump zone
Område med hopp. Börja enkelt och öka svårighetsgraden. - Dual slalom bana
Vem är snabbast nedför pulkabacken? Utmana kompisarna i slalom! - Två grillplatser
- Ett vindskydd
- Parkering: vid GBOK-stugan (parkera INTE uppe vid arenan)
- Toaletter endast om söndagar när det är tipspromenad och stugan är öppen
- Cykeltvätt finns vid GBOK-stugan
- Dricksvatten kan tas vid cykeltvätten
- Kuperade löpspår
2,5 kilometer elljusspår
5 kilometer löpspår
8 kilometer löpspår - Utegym finns vid GBOK-stugan
- Lärbana för orientering
- Swishnummer för att tacka för fina spår: 123 1790 385
Hitta till GBOK MTB Arena
Du svänger av mot GBOK-stugan från Tranåsvägen utanför Gränna. Fortsätt förbi Kaffestugans parkering, där asfalten slutar och följ grusvägen. Parkera inte vid arenan, kör istället tiotalet meter längre fram och sväng av till vänster för att komma ned till GBOK-stugans parkering. Kartlänk till parkeringsplatsen hittar du här.
Om du startar nere i Gränna låter du med fördel bilen stå och tar dig från charmiga Bergsgatan upp till GBOK MTB Arena via den här klättringen. Cykla eller promenera med din cykel och bidra till minskad trafik på berget, var uppvärmd när du kommer fram och få en ljuvlig nedförsbacke på väg tillbaka. Det här Strava-segmenten tar dig hela vägen från Gränna Camping till GBOK MTB Arena. Tänk på att du passerar en gårdsplan med hästar och får, de som bor där gillar cyklister men bara om de håller nere farten.
Grännaberget som utgångspunkt för längre MTB-äventyr
Grännaberget är en stigskatt och för dig som vill leta dig bort från GBOK MTB Arena finns det mycket härligt att välja på och att upptäcka.
En lagom avstickare efter att ha kört igenom banorna kan vara Tegnértornet som ger milsvid utsikt. Från Kaffestugans parkering, precis där asfaltsvägen blir grusväg när du kör till GBOK finns orange ledmarkering som tar dig till Tegnértornet. Om du går upp i tornet ser du vid klart väder alla landskap som ligger runt Vättern.
Tänk på att det finns flera stall på Grännaberget. Räkna med att du kommer att möta hästar, cykla inte på ridstigar och heja och småprata alltid med häst och ryttare för att förebygga olyckor.
Vill du cykla enduro på Grännaberget är det en god idé att ta kontakt med en lokal cyklist eftersom många av stigarna inte är markerade.
Bauerleden
Bauerleden går mellan Gränna och Huskvarna och är ett fantastiskt dagsäventyr. Emellanåt är cyklingen ganska utmanande och det är väldigt många lyft över stängsel på vägen. Vissa delar av leden går genom naturreservat där lokala restriktioner kring cykling gäller.
Holavedsleden
Holavedsleden går mellan Tranås och Gränna och bjuder på en härlig variation av grusväg och stig genom småländsk idyll.
Det känns emellanåt som att cykla genom en saga av Astrid Lindgren.
Här kan du fika:
- Kaffestugan på Grännaberget
- Grenna Glass – godaste glassen du kan tänka dig!
- Fiket – litet men charmigt 50-talsfik i centrala Gränna
- Ravelsmarks Gård – charmig gårdsbutik med fika om sommaren
Några coola uppförsbackar du inte vill missa:
- Skarpabacken
En härligt jobbig Grännaklättring, asfalterad men höjdmetrarna fortsätter där asfalten slutar och gruset tar vid. Om du fortsätter rakt fram när norra MTB-slingan svänger av uppåt kommer du ut i backen. - Gränna Monster Climb
Grus och stig från Bergsgatan hela vägen upp till GBOK MTB Arena. Det här ÄR jobbigt och du blir stark. Också vägen du tar dig från stan till berget med cykel. Tänk på att segmentet passerar en gårdsplan – de som bor där gillar cyklister men bara om de håller hastigheten. - Tegnertornetbackarna
Upp och ned, upp och ned – här gäller det att ha med sig farten från nedförsbacken in i nästa uppförsbacke om du ska försöka sno en bästatid på segmentet mellan parkeringsplats och utsiktstorn.
Tänk på: det kan vara mycket folk på Grännaberget under turistsäsong. Och mycket hästar. Det kan emellanåt vara knökafullt på parkeringar och vara lång väntetid på räkmackor. Gränna är som allra bäst off season – i april, maj och sista halvan av augusti, september och oktober. Vyerna och skogarna är makalöst vackra men man får stå ut med att höra E4:an som bakgrundsbrus på en del platser på berget. God tur – och du, tipsa gärna någon du känner genom att dela den här sidan!