Fem ställen jag vill cykla på

Cykel i Thule takställ

Sverige är fullt av grymma platser att cykla MTB på och jag har varit runt en hel del i samband med tävlingar och förstås många utflykter och resor med vänner. Som när vi var i Järvsö några magiska sommardagar för två år sedan eller när vi hängde på fina vänner och drog på heldagsäventyr till Hunneberg förra sommaren. Jag vill göra mer sådant och här är fem ställen, utan inbördes rangordning, som jag gärna skulle vilja hoja på:

 1. Ånnaboda
  Det sägs att det är hur fint som helst att cykla stig i Ånnaboda. 200 kilometer markerade cykelleder att upptäcka – ja, tack!
 2. Kinnekulle
  Det ska vara magiskt vackert att cykla Kinnekulle om våren. Dessutom, jag gillar natur – och här finns makalös sådan enligt hemsidan. Vill åka dit och kolla.
 3. Åre
  Downhill här ska ju vara riktigt bra och jag blev ju alldeles kär i vinterversionen av Åre när vi var där nu i januari, det bara måste ju rocka om sommaren.
 4. Vallåsen Bikepark
  Utförscykling på Hallandsåsen.
 5. Högbo MTB arena
  Också ett sådant där ställe folk pratar så himla väl om. Jobbigt, lortigt & magiskt enligt webben, låter som perfekt XC.

  BUBBLARE: Hellasskogen
  Det här är många Stockholmares hemmaskog och eftersom jag har så himla många läsare från Stockholmsregionen vore det spännande att åka och testa deras hemmastigar. (Hallå, bjud in mig till storstan nu, jag är snäll!)

Vart vill du åka? Eller har du liksom hittat stället du vill åka till igen och igen och igen?

14
  1. Mamma har varit i Rörbäcksnäs flera gånger och säger att det är topp – det är absolut ett ställe jag vill prova! Bra att du påminde mig 🙂

 1. Åre helt klart! För downhillens skull. Stigcyklingen har jag koll på där vilken är superfin! Jag skulle vilja åka till Rörbäcksnäs, en ställe jag haft på att besöka-listan länge.
  Frösön Elna, det är fint! 😉

 2. Högbo är helt super, älskar allt där:) Ånnaboda däremot var jag inte imponerad av. Mkt grusväg o dåligt utmärkta leder. Vi har ju lite som hobby att åka runt med familjen o testa cykelweekends på fina ställen. Trysil Bike Arena, Isaberg, Högbo och Säfsen är suveränt!

  1. Dåligt utmärkta leder är ingen hit, synd. Isaberg är en av mina favoriter – det ligger ju så himla nära oss också, har varit där mycket. Vilken himla bra familjehobby ni har, gillar’t! 🙂

 3. Kinnekulle, Åre och Vallåsen har jag ju varit, gillar dem alla tre! Vallåsen kommer jag åka till flera gånger i år – häng med vetja! De öppnar ju dessutom stolsliften i år!!
  Jag skulle vilja åka till Högbo, Sälen och Rörbäcksnäs. Men också mer till Norge. Vi var i Hafjell på VMet och blev lite kära, hade dock inga cyklar med oss då. Även Trysil lockar!

  1. Jag är på, om vi kör innan jag blir för tjock för downhill 🙂
   Är också sugen på Norge, det verkar finnas så himla mycket härlig cykling där!

 4. Även jag rekommenderar Högbo. Stigar med olika svårighetsgrad för åkare med olika kunskapsnivå. Ett hotell som välkomnar cyklister. Har man råd så kan man boka mtb-paket, det var så vi, min fru och jag, fastnade för mtb. Då ingår hyra av cykel, eftermiddagsfika, fantastisk middag på kvällen, övernattning och frukost. Så vi cyklade, fikade, cyklade mer, åt middag, sov, åt frukost och cyklade lite till. Efter det köpte vi egna cyklar och började utforska stigarna hemmavid. För oss tar det en dryg timma att åka bil till Högbo, vi har varit där några gånger. Ibland med matsäck, ibland har vi ätit lunch på hotellet. Sist vi var där så skulle vi äta lunch och vi hade glömt våra lås. Ville inte bara ställa cyklarna utanför dörren. Det här var en blöt dag, både vi och cyklarna var leriga. Personalen hjälpte till genom att låta oss ta in våra leriga cyklar i ett konferensrum som dom låste. Och att vi var en smula smutsiga var inget problem i matsalen heller. “Det går lätt att städa”. Hotellets VD är hängiven MTBare och dom vill verkligen ha cyklister som gäster och kunder. Det är gott om sumpig terräng så på sommaren kan det vara mycket mygg om det har regnat mycket.

  Vill du åka i fjällmiljö så rekommenderar jag Fjällturen, ett motionslopp som går mellan Funäsdalen och Ramundberget via Bruksvallarna. 58km vara av mycket stig bland annat över kalfjället. Bra arrangemang och en härlig naturupplevelse. Vi åkte i somras och har redan anmält oss till årets lopp.

  Även Idre har fin cykling. Vi cyklade på både på dom anlagda lederna runt skidanläggningen och på vandringsleder på fjället och fick om inte annat lära oss hur jobbigt det kan vara att bära cykel i brant och stenig uppförsbacke.

  Själv skulle jag vila testa Järvsö, gärna med en instruktör. Och jag skulle gärna prova på cykling i Alperna. Och stigcykling i Grännatrakten utmed Vättern, det är så vackert där.

  1. Vad härligt det låter med Högbo och vilken tur att ni fastnade. Järvsö är riktigt bra och i Gränna har ni en guide som väntar 😉

 5. Högbo är fantastiskt, så otroligt bra organiserat och suveräna leder. Dessutom fina möjligheter till boende, mat och bad. Rörbäcksnäs är också fantastiskt. Ånnaboda är jag inte heller imponerad av men däremot Hjulsjö och Pershyttan som tillhör samma system bergslagencycling.com
  Trysil ska väl vara riktigt fint också har jag hört.

  1. Det är ju absolut ett plus det där med att det finns bra boende, mat och bad. Många pratar väl om Trysil, är väldigt nyfiken på att dra dit!

  1. TACK! Det var en lyckträff att jag parkerade bilen just där den kvällen, tror det var efter träningstävling i Eksjö.

 6. Åre – Jag vill upptäcka Åre ännu mer, – gärna i löparskorna.
  Höga Kusten – Sveriges vackraste plats, enligt mig, och jag vill se mer. Typ NU 🙂

  De två ställena står på min lista för året, ska bara boka in det 🙂

 7. Jag kan definitivt rekommendera Vallåsen! Brukar cykla däromkring på somrarna, jättekul terräng att köra på cx och downhill. Även Ängelholm har Sibirien att cykla i, snabba, tekniska och flowing stigar helt utan kupering

  1. Sibirien, oväntat namn på ett ställe i Sverige. Har för mig att IKHP brukade åka på läger åt Ängelholmshållet till på stenåldern, men har inte varit där själv, bra tips!

  1. Omberg är en pärla att cykla på. Bitvis är lederna förstås riktigt kluriga och utmanande men bitvis finns det också massor med riktigt flowig och kul stig. Vi är där lite då och då, ligger ju så nära och bra!

 8. Puffar för Kinnekulle. Både landsväg och mtb. Grymt. Är dock aningen partisk då jag bor där 🙂

 9. Jag har “recenserat” Högbo o Säfsen i min blogg som typ uppdateras en gång i halvåret:) Planen var att fortsätta med Ånnaboda, Isaberg och Trysil oxå men har inte kommit så långt än…..

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också