Fem härliga platser att cykla MTB på

Häromdagen skrev jag ju om fem platser i Sverige jag skulle vilja cykla på och det kom så många fina tips i kommentarsfälten att ställena jag vill åka till med MTB mångdubblades. Kul! Idag tänkte jag tipsa om fem ställen jag har cyklat på och som jag varmt kan rekommendera er att åka till. (Om ni inte ska åka till Huskvarna förstås, där finns den allra bästa cyklingen!)

 1. Omberg
  En av mina vackraste platser i hela världen, ett naturområde i Östergötland där branta klippor störtar rakt ned i Vättern och där det surrar av sagor och sägner i bokskog, vid grottor och vattendrag. Hit åkte vi ofta som barn, en perfekt dagsutflykt när man bor i Gränna och underbar natur att upptäcka, både för stora och små. På senare år har jag börjat cykla här och det är magiskt.
  Cykla på Omberg Cykla på Omberg
  Många av stigarna erbjuder riktigt teknisk åkning och gott om utmaningar – det är perfekt om man är ett kompisgäng som gillar det här med att stanna på ett tekniskt ställe och försöka igen och igen och igen. På sina ställen, särskilt i branterna ned mot Vättern är det omöjligt att cykla och man får lyfta – och på andra ställen är det flowigt och härligt. Trollskog blandas med galna utsikter och efteråt kan man ta ett dopp i Vättern vid Stocklycke hamn och en fika eller en bit mat på Stocklycke Vandrarhem, Ombergs Turisthotell eller en restaurang vid vattnet i Hästholmen.
 2. Isaberg
  Det här är ett favoritställe, dels för att det ligger lagom nära oss för en dagsutflykt och dels för att det finns härlig cykling här. Ett extra kul minne är när vi var här och premiärcyklade delar av den då nybyggda SM-banan inför Svenska mästerskapen i MTB 2015. Vi samlade ihop kompisgänget och bokade en stuga och drog dit med hojarna och var de första att köra nedför den galna serpentinbranten som just byggts. Sedan dess har jag varit där många gånger för att tävla i SM, köra träningstävling, finslipa tekniken och hänga med vänner.
  Isaberg Isaberg teknikbana

  På Isaberg finns en bikepark med teknikbanor och pumptracks och det finns flera uppmärkta leder i skogarna. Här hittar man cykling för alla, från nybörjare till duktiga tekniska åkare. Här finns en restaurang där man visserligen ofta får vänta en stund på maten men den är värd det för det brukar vara gott. Vill man käka medhavd matsäck finns det massor av fina ställen att sitta på och det finns en bra badplats för den som vill svalka sig efter cyklingen. Vill man bo över har de både stugor och camping. Läs mer på www.isaberg.se

 3. Värnamo, Borgenområdet
  Det här stället upptäckte jag förra året. Vänner till mig hade pratat väl om att köra MTB på Borgen länge och när banan för SM 2016 var klar kom jag äntligen iväg för att provköra innan det var dags för tävling. Riktigt roligt faktiskt, Keith som varit projektledare för SM-banan i Värnamo såväl som på Isaberg är grymt duktig på att få till roliga banor. SM-banan i Värnamo var lite old school mtb med en hel del rotig singletrack och mycket flow och få riktigt läskiga ställen. Fokus på rolig körning helt enkelt. SM kommer att gå på Borgen även 2017 och jag gissar att banan kommer att få en hel del spännande nyheter. Vill man köra mer än just bara SM-bana finns här många trevliga stigar.

  SM_varnamo_2016-12 SM_varnamo_2016-20

 4. Hunneberg
  En mäktig plats som vi åkte till förra sommaren. Det finns uppmärkta leder men det är ändå lite klurigt att hitta så man kan med fördel försöka få tag i en lokal stjärna för lite guidning. Dessutom finns en slinga för teknikträning och en restaruang med grymt god buffé.
  Hunneberg_mtb-7 Hunneberg_mtb-9 Hunneberg_mtb-23 Hunneberg_mtb-24
 5. Järvsö
  För två somrar sedan hyrde kompisgänget en stuga i Järvsö och körde downhill några dagar. Det var första gången jag körde och det var så himla kul. Den här resan skulle jag vilja göra om och jag skulle vilja köra den härligt flowiga leden Barbro minst tusen gånger till, förstås varvat med de lite mer utmanande lederna.
  IMG_9038.JPGIMG_9154.JPG IMG_9153.JPG IMG_9159.JPG

Det finns ju massor av andra härliga platser jag har cyklat på och skulle kunna tipsa om men de här fem var de som först poppade upp i minnet när jag tänkte efter. Har du varit på någon av dem?

80
 1. Skulle gärna prova att cykla på Omberg. Var där och vandrade för ett par somrar sen, bara över dagen. Är ju i Östergötland lite då och då, och från Mjölby är det ju inte så långt till Omberg. Det är så fint där. Men vart cyklar man? På vandringslederna? Vi utgick från Stocklycke och följde en led norr ut, i början var det stig men sedan var det mycket grusväg. En bit norr ut så vände man ut mot sjön på en stig och sedan blev det mer väg. På slutet var det bilväg tillbaka till Stocklycke. Den leden tror jag inte är min typ av cykling.

 2. Omberg är helt fantastiskt, tycker jag – den blåmarkerade stigen från Hjässan ner till parkeringen är min favorit, det känns alltid lite pirrigt att köra ner där, och det händer ju ibland att man vurpar i härliga bokskogslöv.

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också