Cykellycka på Ekopark Omberg 

Omberg är ett berg vid Vättern i Östergötland och ekoparken där är en av landets mest välbesökta med storslagna vyer och underbar natur. Bokskog, barrskog, berg som stupar ned i klart Vättervatten, branter och böljande stigar. Vi åkte dit ofta när jag var barn och det var alltid ett äventyr att upptäcka skogar och stigar och förtrollas av utsikter och sagor om jättar och troll och knytt. I helgen drog vi dit med cyklarna – det var också ett äventyr, ett härligt sådant.

Vi parkerade vid Stocklycke vandrarhem, letade upp lite info och en karta och började med Ellen Keys led. Vi hamnade snabbt på toppen av Omber, Hjässan – och fick en skojig och teknisk stigkörning ned. Sedan kom det trixig och teknisk bokskog med mycket rötter, sten och skråcykling – kanske inte riktigt lämpad för nybörjaren, men riktigt kul för den som är van vid teknisk cykling. Efter Ellen Keys led gick vi direkt loss på Älvarumsleden – också den väldigt tekniskt och utmanande och väldigt rolig.

Efter två leder tog vi lunch och sedan rundade vi av med att cykla genvägen upp till Hjässan igen och sedan skarva på delar av Östgötaleden Omberg runt – här hittade vi flowiga och snabbcyklade stigar – tekniska på sina ställen men lagom mycket, skönt att bara kunna köra när armar och ben var trötta efter alla stenar och rötter. Vi spurtade oss riktigt varma sista biten hem och avslutade med ett ett dopp i Vätterns kalla och klara vatten vid Stocklycke hamn.

Jag längtar liksom redan tillbaka hit – det är en av de platser i Sverige som jag tycker allra bäst om. Till fots och till cykel.

Fia, Jossan, Jimmy och jag på Ombergs högsta punkt, Hjässan.
Bokskog & uppförsbacke

Stocklycke ängar
Fia trädpausar i krokarna kring Älvarums udde.

Tillbaka på toppen. Utsikten här är fantastisk!
En av mina skojigare selfies på Östgötaleden.
  Man ser typ hur långt som helst däruppe!
After bike. Stocklycke hamn och en östgötsk del av min älskade sjö. Vättern. 

Den här cykeln och ett berg. Win-win, fy fabian vad den är bra! 

12
  1. Låter som ett trevligt ställe, värdett besök. Är lederna uppmärkta på något sätt så att det är lätt att hitta runt?

    1. Tycker verkligen du ska sticka dit! Vill du bo över natt kan man hyra en fyr i Hästholmen, bo på Stocklycke vandrarhem eller på Ombergs Turisthotell. Lederna är riktigt bra uppmärkta.

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också