Hur ska en bra cykeltröja vara?

Bra cykeltröja

Bra cykelkläder håller länge, fyller sin funktion och är fina tvätt efter tvätt och i slutändan verkligen värda sina pengar även om det kan kännas dyrt att investera i. Jag har klurade lite på vad det är som gör en cykeltröja till en bra tröja och kikade på tre tröjor jag använt supermycket eftersom jag gillar dem. De gemensamma nämnarna bland mina favoritjerseys är:

 • Bra tyg. Gärna tunt och luftigt men inte genomskinligt eller sladdrigt. En kombination av ett riktigt bra och stretchigt tyg och tyg som andas mer på ställen där det behövs extra ventilation. Tyget på ryggfickorna ska dessutom hålla för nummerlappsnålarna som ska på plats varenda tävling.
 • De sitter tight. Det ska en cykeltröja göra. Nästan som en extra hud.
 • De har tre fickor i ryggen och fickorna är lika höga och har raka kanter. Många damtröjor har lite snedställda fickor – snyggt men inte så praktiskt eftersom prylar lättare ramlar ur. Tre raka ryggfickor är ett vinnande koncept. Gärna med en liten kompletterande dragkedjeficka.
 • Tröjorna har en silikonrand nedtill så tröjan håller sig på plats.
 • Min tävlingströja har silikonpluttar i ärmarna – också himla skönt, den sitter där den sitter.
 • Dragkedjan där fram ska gå hela vägen. Jag gillar inte halva dragkedjor lika mycket – det ska gå fort att ta av sig tröjan även med grejer i fickorna.
 • Tröjorna har inget skav, ingen knepig passform och man behöver inte hålla på och rätta till dem när man tränar.
 • En liten tygflik som skyddar halsen från dragkejdeskav är guld.
 • Ärmen ska helst sluta någonstans strax ovanför överarmens mitt. En för kort ärm skapar lätt en irriterande glipa mellan armvärmare och tröja.
 • Reflexdetaljer och knalliga färger är en grym grej – att synas är guld värt.
 • De är utformade på ett vis så att de sitter bra när man sitter i en rejsig position på cykeln men fortfarande såpass långa fram att det inte glipar mellan byxa och tröja när man går och står bredvid hojen.
 • Mina bästa cykeltröjor är tröjorna som inte märks, de bara sitter på plats när man är ute och kör.

Tre fickor med raka kanter.

Silikonrand som håller på plats.

Lagom lång ärm. Tight och med lite silikonpluttar som håller den på plats. 

Skydd mot skav från dragkedja.

Blandade material, tight passform och reflexdetaljer!

Jag tänker att det är bättre att skaffa sig en riktigt bra tröja än flera som är lite sisådär. Funktionsmaterial torkar snabbt efter tvätten mellan cykelpassen och några få bra plagg  är bättre än flera som inte gör sitt jobb. Håller du med?

9
6 comments
 1. Den ska ha en bra passform för ens kropp! Väldigt, väldigt viktigt. Därför är det bra att det finns så många olika märken och man hittar sina favoriter. Racetröjorna får gärna vara i syntet och sitta superslickt, men tränar jag gör jag helst i yllemesh som är bra behagligare mot kroppen än syntet.

  1. Precis – passform är a och o. Själv tränar jag gärna i syntet och superslickt om det inte är vinter, då gillar jag ylle – det där vad man gillar närmst kroppen är ju också väldigt individuellt.:)

 2. Ja, jag har fortfarande bara EN vanlig tröja! Funderar på att köpa mig en långarmad. Jag cyklar ofta i mina vanliga underställströjor…. har du något tips?

  1. Jag gillar ju konceptet kortärmat plus armvärmare om sommaren och höst och vår kör jag gärna med min Belle Wind Jersey – dock har den lite snedställda fickor så man får vara noga med att peta ned grejerna långt så inget trillar ur. IKHPs långärmade höst-vårjacka är bra också!

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like