Workshop på Cykelmässan – några smarta tips för att bli bättre på att blogga

Workshop om att blogga

Jag har hängt på Cykelmässan hela helgen – en fantastisk helg med många möten och mycket magpirr, på lördagen fick jag vara med och snacka blogg och cykel i Studio Cykla och så föreläste på mässans stora scen, om den resa jag gjort med cykel och om hur jag hamnat där jag är idag.

Nu* hänger jag i Stigcyklist monter och jag delar med mig av mina bästa tips till den som vill komma igång att blogga. En del saker som jag själv gör och en del saker som jag vet att jag borde göra. Här är listan – jag kommer att visa den under workshoppen istället för att använda slides och efter workshoppen sitter jag kvar och publicerar inlägget. (*EDIT: tänkte jag sitta kvar och publicera men det kom förstås lite mässa/bebis/övrig logistik emellan och därför dröjde det ett par dagar och tempuset i inlägget är knasigt men det bjuder jag på).

 • BILDER – skapa bra bildmaterial. Jag lär mig hela tiden fota bättre med hjälp av en avancerad kompaktkamera. Alla bilder editeras i Lightroom och i Photoshop. Ibland blir det mobilbilder men det är ytterst sällan.
 • NISCH – hitta din nisch och vad det är som gör dig unik. Försök inte att vara någon annan eller göra någon annans grej, gör det på ditt sätt. Skriv om det du brinner för på ditt vis. Låt din personlighet komma fram!
 • PASSION – du måste tycka att det är roligt, annars kan det kvitta.
 • KVALITET – leverera bra, både bilder och texter ska hålla bra kvalitet.
 • WORDPRESS – jag bloggar med wordpress som är väldigt vanligt eftersom det är skitbra. Enkelt att lära sig och enkelt att fixa.
 • EGEN DOMÄN – ligg på egen domän med egen adress. Snyggt. Enkelt. Genomtänkt. Jag trivs på mit webbhotell Binero där jag enkelt kan köra en wordpressinstallation själv och komma igång.
 • SEO – Sökmotoroptimera är kung. Jag använder pluginet YOAST. Lär dig vad google gillar.
 • GOOGLE ANALYTICS – håll koll på statistiken med analytics. Kolla var folk hamnar för att förstå hur de söker, komplettera med search console för att lära dig mer om målgruppen.
 • INVESTERA – investera i bra dator, bra kamera, stabilt webbhotell, bildredigeringsprogram. Om du investerar i bra grejer som gör att det är lätt och roligt att blogga ger det mycket tillbaka. Precis som företag – du måste satsa lite för att komma någonstans.
 • KOMMENTERA – att kommentera hos andra är ett sätt att berätta att man finns. Men – kommentera från hjärtat, skriv inte bara för att, det märks ganska tydligt.
 • SHARING IS CARING – dela, länka och dela med dig. Lyft andra som du tycker gör bra grejer. Skicka länkkärlek från hjärtat. Min bloggkollega & poddpartner Helena Enqvist är överjävligt bra på sharing is caring, hon kör ett bloggsvep med fenomenala tips och länkkärlek varje vecka. Jag är just nu lite sämre på att dela – men ni som läser mig vet ju, jag är mammaledig och därför är det inte så mycket tid till bloggen som vanligt.
 • SVARA PÅ KOMMENTARER & MEDDELANDEN – (den här är jag dålig på emellanåt, förlåt mig) håll en dialog med dina läsare och följare, de är det viktigaste du har och envägskommunikation är trist. Svara, diskutera, tipsa och peppa.
 • MARKNADSFÖR – berätta att du finns. Dela lagom mycket innehåll på facebook, använd dig av flera kanaler som fb-sidor, instagramkonton och twitter. Välj de som du gillar att pyssla med.
 • JOBBA INTE FÖR PRYLAR – Skapar du innehåll tillsammans med uppdragsgivare ska du ta betalt. Du ska skicka en faktura – inte jobba för prylar. Det är ju inte gratis att annonsera i en dagstidning, varken i tryck eller på webb, eller hur? Precis – det är inte heller gratis att samarbeta med en blogg – din samarbetspartner får en kanal rakt in i en önskad målgrupp, det är värdefullt. Vill du inte ha f-skatt kan du använda en faktureringstjänst online, tillexempel Frilans Finans. Tacka bara ja till bra samarbeten, sådana du verkligen kan stå för och märk ut dem enligt lagar och regler. Jag tackar nej till 95% av de förslag jag får för de passar inte in och jag jobbar hellre med några få märken på lång sikt än med massa junk som skulle sänka mitt förtroende för förtroende är KUNG!
 •  BLI MEDLEM I Influencers of Sweden – Sveriges intresseorganisation för social media influencers. Kunskap och nätverk är kung. Jag har lärt mig oceaner av bra grejer här.
 • COLABBORATE – gör grejer ihop med andra. Vi är ett gäng kvinnor som bloggar om cykel som är i startgroparna för att bli portal på www.sherides.se just nu. Vi ser inte varandra som konkurrenter utan kollegor och vill hjälpa varandra att driva trafik och lyfta fram. Tillsammans är stark. Jag jobbar också med min bloggkollega Helena Enqvist – vi gör Cykelpodd med Elna & Helena och det är amazeballs att göra saker ihop.
 • VAR ÄRLIG & HÄRLIG – ger man pepp får man pepp, sprider man positiv energi får man positiv energi, boostar man andra blir man boostad. Ta hand om ditt och andras varumärke online – snacka inte skit och skicka kärlek – du får igen mångfallt. Om något inte ger dig energi – strunta i det, livet är för kort för att fylla din uppkopplade tid med saker som inte känns bra.
 • UTHÅLLIGHET – det tar tid. Massor av tid. Både att skapa blogg och att växa. Två år nämndes som en magisk gräns i senaste podden We are Influencers.

Efteråt följde en fin diskussion baserad på frågorna jag fick. Vi pratade om att jag lägger mycket tid på mina inlägg och om att jag tackar nej till de flesta samarbetsförfrågningar jag får eftersom jag vill att allt ska komma från hjärtat. Vi pratade förtroende och siffror. Så kul.

Andra som skriver bra om saker som företagande, teknik och bloggande är Jennifer Sandström och Elin Häggberg – in och plöj deras bloggar. Jag följer även Sara Rönne som är mäktig, cool och inspirerande och hon har vid något tillfälle skrivit att bloggen är som ett skyltfönster som visar upp vad du kan och vem du är – något som är väldigt sant. Följ och bli kompis med de som bloggar inom samma nisch – det är fint att ha bollplank och kollegor och att emellanåt kunna göra saker ihop.

Och du, det här var det jag kom på på rak arm när jag satt på hotellrummet morgonen innan workshoppen – det finns miljoner fler tips, du kanske har något att dela med dig av?

6
7 comments
 1. Kul med Cykelmässan, såg att de gjorde en massa reklam här i Stockholm. Och vad gäller inlägget – riktigt bra tips. Passionen är A och O!

  1. Verkligen – med en stor dos passion kan man liksom fuska lite med de andra punkterna och lyckas ändå, så länge det man gör kommer från hjärtat.

 2. Åh, vad kul! Och många bra tips.
  Jag gör mycket av det. Men försökte mig på Google Analytics förd rygt ett år sen. Fattade typ INGENTING…. Haha! 😛 Kanske dags att se över det igen.

 3. Tack för omnämnandet och många bra tips för bloggoptimering. Hoppas workshopen ger resultat i form av ett gäng nya cykelbloggare.

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like