Beslutseliminering rockar livet

Beslutseliminering

Beslutseliminering kan vara mitt allra bästa life hack till vardags. Det började med att jag brakade in i väggen för en sisådär sju-åtta år sedan och någonstans mitt i det kaoset fick jag träffa en hel massa grymma personer som hjälpte mig. En av dem var en klok arbetsterapeut som torkade tårar, lyssnade, kom hem och kollad hur jag hade det hemma, skrev ut mitt första tyngdtäcke och lärde mig hur jag minimerar beslut. Det är prutt-enkelt.

Såhär: vi matas med intryck och ska ta beslut, stora som små, i miljoner varje dag. Eventuellt en överdrift, har inte exakt koll förstås men det känns ju så. Vi väljer kläder, vi väljer mjölkpaket, vi väljer middag, vi väljer netflix-serie, vi väljer vad vi ska eller inte ska träna – hejkomochhjälp vad vi ska välja grejer. Orka.

Jag har slutat välja det allra mest basala – från vad jag ska ha på mig till vad jag ska träna. Det här beslutseliminerar jag just nu:

 • Vad jag ska ha på mig när jag jobbar. Jag har tio likadana svarta outfits i två modeller och tar bara den som ligger överst i garderoben. Ingen klädångest på morgonen. Awesome.
 • Toapapper. Köper alltid det med ekorre på. Punkt.
 • Träning. Att ha ett träningsschema gör att jag slipper tänka men ändå får till grym träning. Jag behöver bara göra – annars kan jag vela i flera timmar kring huruvida jag ska springa, cykla eller gymma och om jag bestämt mig för att cykla: vilken cykel jag ska köra.
 • Tandkräm, schampo, sminkpryttlar etc – samma flarra, varje gång.
 • Allt det där man alltid har hemma: pasta, kaffe, salt. Orka lägga energi på vardagssakerna.
 • Bensinstation. Tankar alltid på samma ställe. Även om jag tydligen inte alltid tankar rätt bränsle i tanken, hehe.

Det finns fler saker. Och på riktigt – att ta bort alla de här vardagliga småbesluten kanske låter som ett trist liv, att alltid göra likadant är ju lite monotont – men om jag gör det får jag energi och kreativitet över till det som verkligen är roligt och viktigt och spelar roll för mig.

Hur gör du? Tycker du att det är grymt skoj att välja kläder, velar du över tandkrämstuben varje gång du står i affären eller beslutseliminerar du? Alltid nyfiken i vanlig ordning. 

9
 1. Klokt! Jag kör mest på, funderar inte så mkt och tar snabba beslut, ibland blir det fel men oftast ok. Man behöver iaf inte lägga mkt tid på att ta beslut, tyvärr ibland lite mer tid på konsekvenserna av det ibland lite förhastade beslutet 😂 men fort går det… morgontrött som jag är lägger jag oftast fram kläder kvällen innan.

  1. Att lägga fram på kvällen är ju också himla smart! Jag är dålig på en del typ av snabba beslut, typ toapapper och tandkräm, fastnar liksom i en velig vinkelvolt. Andra snabba beslut är lättare så dem tar jag inte bort.
   Lite kul ändå med knasiga klädval tänker jag 😀

 2. Tack, vilket bra tips! Jag upplever inte att jag har beslutsproblem i de små sakerna egentligen, men när jag läser ditt inlägg inser jag att just dessa beslut faktiskt äter en hel del energi från mig i alla fall. Jag vill nog optimera allt jag gör, typ göra en överdrivet varierad matsedel eller köpa/testa nya produkter. Hm, jag ska tänka om lite här.

 3. Intressant Elna! Absolut viktigt att skala ned och förenkla så man lägger tid på det som är meningsfullt att besluta om och göra. Samtidigt så behöver åtminstone jag som är en orolig person jobba på att inte bli för rigid och oflexibel så att jag enbart gör som jag brukar – istället våga gå utanför boxen och inte ha kontroll.

 4. Åh, jag ska fasen göra en inventering. Jag har ju aldrig riktigt varit en sån som alltid går till samma frisör, gör saker mha rutiner eller ens har ett gäng paradrätter till middagsbordet. Det kan lätt bli rörigt, att ofta gå på känsla så att säga. Jag inser nu att jag nog behöver mer beslutshjälp i vardagen och hänga upp vissa fasta inslag på rutiner så jag inte behöver uppfinna hjulet varje gång. Tack för inspirationen!
  Mvh hon som köper olika toapapper varje gång

  1. Blir så glad att du blir inspirerad <3
   Jag går på känsla i precis allting också men gillar verkligen det här med att sortera bort energin som enkla vardagsbeslut ändå tar. Mindre fokus på toapapper är mer fokus på något man verkligen gillar. Lycka till med nya jobbet!!!

 5. Med en sambo som är på väg tillbaka från utbrändhet (har gått lite mer än ett år sedan väggen dök upp) ska jag ta med mig tänket. Att inte tvinga honom att välja och lägga ner energi på sånt. Det kan ju faktiskt underlätta. Han behöver använda sin ork och tankekraft till annat än att jag t.ex. står och yrar om tandkrämssorter i mataffären… Klokt! Tack!

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också