Jag älskar Gränna i yttersäsong, eller försäsong, eller om våren eller hösten – kalla det vad du vill, men då är den här lilla staden är som allra, allra bäst.
Som besökare utifrån är den kanske bäst strax innan högsäsong, om varmvåren och försommaren innan sommarpersonalen tröttnat och jobbat ihjäl sig och som boende är Gränna nog bäst om kallvåren, sensommaren och hösten – då högsäsongsbommen är över får vi plats igen och kan kräma ur det göttaste av vår stad. I högsäsong lånar vi ju liksom ut vår plats på jorden till exakt alla andra och det blir trångt på tusen meter kullerstensgata.
Här kommer mina ärliga tips på bra grejer i Gränna när det är yttersäsong:
Fika
Fiket i Gränna är ett supermysigt femtiotalsfik som ligger på Brahegatan mitt emot torget. När vårsolen börjar värma är det fint att sitta på borden vid trottoaren eller ute på balkongen med vätterutsikt och fika. Fikat är gott, mackorna maffiga, salladerna mättande och väggarna täckta med bilder på Grännabor. Vi brukar ta oss en fika när vi varit på biblan om fredagarna.
Är det fullt kan man besöka anrika Haglunds konditiori istället. Här var jag på mitt livs första date – och varken mitt tioåriga jag eller den lika gamla dåvarande killen i fråga vågade prata med varandra. Men fikat var gott och är det fortfarande.
Polkagrisar
Åh. Polkagrisar är lite hajpat – och de flesta kokerier har tyvärr blandat in massa plastigt krafs som slajm, lågkvalitativa leksaker och fula souvenier men det finns undantag.
Jag tar alltid med mig mina Gränna-gäster till Polkapojkarna eller Grenna Polkagriskokeri, där lyckas man bäst med både butik och visningsupplevelse. Och – du behöver bara besöka ett kokeri, sedan har du liksom sett det hela.
Dock måste jag erkänna att den allra godaste stången förutom den klassiskt rödvita är Trollgodis och den görs bara på Tomtar & Troll – så får du tid över kan du slinka in där bara för den stången. Det är en variant av hallon med saltlakrits i mitten som är galt god. Den rödvita polkagrisen är förresten den enda som kan kallas polkagris, resten är godisstänger.
Grenna museum & Polarcenter
På Grenna museum finns Polarcenter med jättefina utställningar om ballongfararen Andrée och hans makalöst misslyckade men modiga expedition till Nordpolen. Där finns också en muséebutik och det är där du ska köpa dina Gränna-presenter, för här finns det grejer med lite mer charm än plastleksakerna i godisbutikerna. Det finns ofta även andra utställningar och det hålls föreläsningar. Det allra bästa kan dock vara isbjörnarna som står utanför muséet, precis ovanför Franckska Gården, barnen älskar att klättra på dem.
Äta riktigt god mat
Jodå, en liten stad som kan tyckas sömning i yttersäsong har alltid matupplevelser att erbjuda. Du kanske får dubbelkolla i förväg så det är öppet bara, men det brukar det vara för det mesta.
Grenna Hotell, gamla Ribbagården, serverar mat som verkligen är en upplevelse. Den är vacker, välkomponerad, white guide-rekommenderad och sådär spektakulär som du kanske mest förväntar dig av en storstadsrestaurang. Gillar du matupplevelser kommer du gilla Grenna Hotell – men räkna med att det är lite väntetid mellan rätterna och att du som är hungrig cyklist kanske behöver en stödbanan i handväskan.
Valvet är en liten pärla till restaurang som ligger på en tvärgata från Brahegatan. God mat och väldigt mysig och annorlunda miljö.
Bauergården i Bunn – en kvart utanför Gränna får du riktigt fin, god och vällagad mat på Bauergården som ligger ett stenkast vid sjön Bunn. Här lägger jag gärna mina cykelläger och maten är en av anlednignarna. Man arbetar med lokala producenter, knyter gärna an till det lokala och sitt Bauertema i maten och personalen tar väl hand om dig.
Gränna hamn
Hamnen funkar i yttersäsong. I högsäsong är det en plats jag helst undviker, det är kaos, stress och för mycket folk, men i yttersäsong vill jag gärna ta en vända här. Vill du kallbada finns en bra stege alldeles utanför badlagunen. Vill du bada när som helst på året ska du undvika just den där badlagunen, den är så tokigt äcklig. Fågelloppor och skräp – skulle ALDRIG bada där själv eller låta mitt barn göra det. Förlåt, nu tappade vi kanske hamnpeppen här, men Gränna hamn är faktiskt en fin promenad i yttersäsong. Och vill du bada gör du det från stenarna på lagunens utsida eller från någon av strandremsorna söder om lagunen. Gå ut på piren, låt vinden blåsa dig i håret, lyssna på Vätterns busiga vågbrus och njut. Eller åk färja till Visingsö.
Glass
Det är alltid säsong för glass om du frågar mig. Min kompis Anders har en glassfabrik i ett gathörn på Brahegatan och hans glass, Grenna Glass, det är den allra bästa glassen tycker jag. Glasscaféet är inte öppet om vintern, men om du är i stan innan det öppnat för säsong finns glassen förstås att få tag i. Du köper den i portionsförpackning på caféerna och i halvlitersförpacking på Coop. Mina favoriter är Farbror Lennarts chokladfantasier, Saltstänkt smörkola och Backyard Berries. Ta med egen sked och ät samtidigt som du promenerar Bergsgatan eller sätter dig i Braheparken.
Promenera Bergsgatan
Parallellt med kullerstensbelagda Brahegatan, alldeles invid bergets fot finns en gata som heter Bergsgatan. Här ligger fina gamla hus med vackra trädgårdar och i mitten av gatan ligger vackra Gränna Kyrka. Promenera Brahegatan till tullportarna åt valfritt håll, leta dig uppåt och strosa längs med Bergsgatan tillbaka. Ta en avstickare in i Braheparken, där finns flera träd som normalt inte trivs i Sverige men som gillar Grännas medelhavklimat. Så vackert. MEN – här bor människor, tänk på det. Behave yourself.
Äta pizza i Gränna
Vårt bästa pizzaställe är MacAndrée och det brukar vara stängt några månader om vintern men öppna igen till våren. De har glutenfri pizzabotten som är god på riktigt och det ligger musslor i skal på min favoritpizza Quattro Stagione. Även den vanliga pizzan är riktigt god, men just att jag kan få en god glutenfri är ofta avgörande när vi väljer pizzeria i vår familj.
Röttle by
Några kilometer utanför Gränna ligger Röttle by. Det är en by med många röda, gamla hus – i en del bor människor året om och en del är sommarstugor. Jag bodde med mina föräldrar i byn ett par år på åttiotalet och pappa tyckte att det var som att bo i ett museum, folk gick förbi och tittade in i trädgården. Det skickar jag med dig – besök gärna den här fina byn, gå längs med ån ned till Vättern, njut av vattenfallet och den vackra lilla hamnen – men GLÖM INTE ATT DET BOR FOLK HÄR. Bajsa inte i buskarna (det finns toa vid stora parkeringen), ta med dig skräpet hem, behandla Röttle som ditt vardagsrum. Då blir det bra för alla.
Är Rasmus Kvarn öppen tycker jag du ska gå in och snacka med mjölnaren, det är häftigt att se den gamla kvarnen mala mjöl. I Rasterna börjar Västanåleden som är en härlig led att vandra. Och nej – du får inte plocka ramslök i naturreservat.
Girabäckens naturreservat
En annan fin pärla i yttersäsong är Girabäcken. En fin liten promenad ned till en plats där Vättern känns riktigt storslagen och naturen vild. Förutsatt att alla tar med sig sitt skräp hem då förstås. Det här är ett naturreservat så du får inte elda någon annan stans än i eldstad och du får inte plocka växter. Om du behandlar Girabäcken som ditt eget vardagsrum kan du känna dig varmt välkommen hit även om det kan blåsa kallt från Vättern. Och du – missa inte stigen på andra sidan gamla riksettan, snett över vägen från parkeringsplatsen, den följer bäckravinen och är verkligen värd sin promenad.
3 comments
Vilka fina bilder! Och vilken fin reklam för Gränna. Tips på bra glutenfri pizza är alltid välkommet. Är utbudet på glutenfritt bra även på Fiket?
Jag tycker det är helt okej, de kan trolla fram riktigt goda räkmackor och det finns sallader man blir mätt på utan krutonger och tjafs. Fikamässigt är det ganska klassiskt med olika biskvier. Gör mig inget, älskar biskvier!
Tack.