Vad är en subgrupp?

Det är ju så finurligt att jag kan se vad ni söker på – och en rejäl bunt hamnar här eftersom de undrar vad en subgrupp är för något. Jag hade själv inte den blekaste aning om det innan jag blev tipsad om tjejsatsningen SubXX Team Naturelle för lite drygt ett år sedan. Det är inga konstigheter att förstå sig på – men det snackas mycket just om subgrupper i cykliga sammanhang och ibland känner man ju sig sådär väldigt rookie och vill hellre googla än fråga.

En subgrupp eller sub-grupp är (och det här är en egenhändigt formulerad definition) helt enkelt en grupp cyklister som bestämt sig att cykla en given sträcka eller ett lopp tillsammans under en viss, i förväg utsatt tid. Kör man Vätternrundan i en Sub 10-grupp är målet att hamna på en sluttid på under 10 timmar. Ibland är man mer specifik och pratar om Sub 9.30 – och det är samma som gäller där: målet är att cykla loppet eller sträckan på en tid som inte överstiger 9 timmar och 30 minuter.

Det är vanligt, och också absolut bäst, om man är samkörd med sin grupp innan det är dags att ge sig av. Ju mer man cyklar för gruppens bästa än för sitt eget bästa – desto större blir chansen att gruppen uppnår sitt mål och att cyklingen går smidigt och blir incidentfri. Det absolut effektivaste är att känna sina medcyklister väl och rotera i en belgisk kedja. En häftig upplevelse som jag fick vara med om under Vätternrundan 2012 tillsammans med SubXX Team Naturelle – men också ett sätt att cykla som kräver erfarenhet och ansvarstänk. Har jag missat något? Lämna gärna en kommentar!

SubXX Team Naturelle var en av alla sub-grupper som körde Vätternrundan 2012. Och den första klungan med bara kvinnor som körde fort tillsammans runt Vättern. Foto: Christer HedbergChrister Hedberg fotade SubXX runt Vättern 2012

9
3 comments
  1. När jag pratade om SubXX häromsistens var det nån som tittade mycket undrande på mej och sa: SubXX? Under tjugo timmar?

    1. Haha, ja – det är några som trott att XX är romerska siffror. Det är snarare den kvinnliga kromosomen och tiden som förra året var hemlig som symboliseras av x:en!

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like