Försommar på Kvarnskogen

Körsbärsträden blommar i Alboga

Vårt hem, Kvarnskogen, den gamla kvarnvaktarstugan ett stenkast från Röttleån i byn Alboga som ligger mellan Gränna och Huskvarna, är så vackert nu när vi har fått försommar i full blom. Det har gått över ett halvår sedan vi satte nyckeln i dörren till vårt eget hus och det är så underbart att ha just den här platsen som bas och att få följa årstidernas växlingar precis utanför knuten. Vi omges av skog, odlingslandskap och betesmarker och jag tycker om att få inte bara följa årstiderna utan även jordbruket. Ett par hagar bort är korna ute men vi har inte fått några djur i betena som angränsar oss ännu, men jag tror det kommer snart. Det blev så tomt när korna försvann i höstas, jag går liksom och längtar efter att ständigt bli tittad på av kloka ko-ögon. Lite knäppt kanske, men de är ju så fina. Men, vi har massa annat som är fint och jag bara måste få visa er.

Kvarnskogen_alboga_forsommar-18Björkarna är gröna, maskrosorna lyser som solar och i betet blommar körsbärsträden. Vi ska sätta fuskspröjs på garagefönstrena så småningom tänkte vi, så att de passar lite bättre in i gammal stil.

Kvarnskogen_alboga_forsommar-15Rosenbusken har fått blad. Och bladlöss. Ska spraya med såpvatten så löser det sig nog. Jag tycker om vår stora rosenbuske, den står alldeles vid husväggen och jag tror att den stått där i en herrans massa år.

Kvarnskogen_alboga_forsommar-14Fänrikshjärtat blommar i rabatten nedanför köksfönstret. Bredvid den kommer det citronmeliss, lavendel och stockros. 
Kvarnskogen_alboga_forsommar-13Körsbärsträdet står strax utanför vår tomtgräns och när vi flyttade in i mitten av augusti var det fullt av små, mörka körsbär som smakade himmel. Nu blommar det och jag tycker det är så vackert!

Kvarnskogen_alboga_forsommar-10 Kvarnskogen_alboga_forsommar-9 Kvarnskogen_alboga_forsommar-8Jordgubbslandet fanns här när vi köpte huset. Gubbarna blommar nu och har sällskap av månadssmultron och en riktigt fin gräslöksplanta. Pallkragarna har jag fått av J och jag testar att odla i sand och gödsla med gräsklipp. Läste att man kunde göra så och vi hade en herrans massa gjutsand över så jag testar – vi får se om det blir bra. 

Kvarnskogen_alboga_forsommar-5Vårt hus ser så pyttelitet ut framifrån, det är den gamla delen man ser då – men det finns en ny tillbyggnad bakom. Och ett uterum som vi just glasat in, jag hade egentligen velat ha spröjsad inglasning men det var så himla dyrt.
Vi ska måla det obehandlade träet vitt och täcka undertill. Verandan förresten, den är i så himla dåligt skick och det är synd för den är så fin och riktigt gammal. Vi ska ta hand om den och ge den massor av omtanke och kärlek när är klara med fasaden. Många projekt blir det.

Kvarnskogen_alboga_forsommar-4Kvarnskogen_alboga_forsommar Pionerna har vuxit en halvmeter på fem dagar och nu ser man knopparna, och den lågväxande syrenbusken jag fick av mamma i födelsedagspresent har redan börjat slå ut på sin nya plats i rabatten vid altanen.

Kvarnskogen_alboga_forsommar-3 Kvarnskogen_alboga_forsommar-2 Jag har flyttat ut tomatplantorna och en del av pelargonierna. Längtar efter att äta egna tomater! Buskarna med vita vinbär och rabarberplantan fick jag i födelsedagspresent av vänner, och de har inte kommit i backen ännu för det visade sig vara berg där vi tänkt gräva ned dem så nu finurlar vi på ett nytt ställe och till helgen ska de planteras.

Kvarnskogen_alboga_forsommar-16Jag petade ned tulpanlökar i jorden i höstas och nu blommar de. Älsk på tulpaner!

Kvarnskogen_alboga_forsommar-7 Hundkexet slår ut i betet. Jag säger hundkex som pappa säger, han är från Göteborg, annars vet jag att ju mer tid jag spenderar härute desto mer lägger jag av alla försök till något annat än att låta den där småländskan göra sitt. Uppblandat med lite influenser från sju års härj i Östergötland. Hursomhelst, jag gillar när hundkexet blommar. 

Kvarnskogen_alboga_forsommar-20Katten Widget är aldrig still. Inte en sekund. Hon är så himla fin men så hopplös att få med på bild. Visst ser det ut som att hela huset lutar på den här bilden? Det gör det också, det är från 1700-talet och varenda vägg i gamla delen är lite sned, men mest är det verandan som är lite hängig. Torpargrunden ska lagas i sommar och fasaden ska lagas, vissa delar måste bytas men jag hoppas vi kan spara mycket av det gamla. Alternativt att vi byter ut till ny fasad i samma gamla stil och tar det friska virket och använder för att renovera snickarbodslängan. 

Visst har vi det fint? Vi tycker att det här stället passar oss så himla fint, en blandning av nytt och gammalt och med stort garage till hojar och bilar. Gillar ni den här typen av inlägg? Det känns både läskigt och roligt att bjuda på hur det ser ut här hemma, om ni gillar det kanske det blir mer framöver. Tidigare har jag ju visat upp hur köket såg ut innan renoveringen och hur det såg ut när vi tapetserade, och så har jag visat båe den första frosten och våren på Kvarnskogen.

Nu ska jag ut och hoja, lång och fin fikatur på racer står på agendan, det ser jag fram emot!

1
Warning: printf(): Too few arguments in /storage/content/97/174097/elnadahlstrand.se/public_html/wp-content/themes/overflow/comments.php on line 34
  1. Jag blir väldigt inspirerad! Vi har precis köpt ett hus från 1800-talet och jag som inte är särskilt pysslig av mig behöver input. Tack för att du delar med dig <3

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också