Drömmen om fiber till Kvarnskogen

Samarbete med Jönköping Energi

”Älskling, har du många appar igång på din telefon?” 
”Nej, jag har stängt av wifit på den, men jag har min dator igång, typ tio minuter till bara”
“Aha, då väntar jag lite. Det står bara och laddar på TV:n nu”

Digitalt möter 1700-tal hos oss på Kvarnskogen

Tänk, det är ganska exakt ett år sedan vi bestämde oss för att flytta till Kvarnskogen i lilla byn Alboga nära Ölmstad strax utanför Gränna, bara några kilometer från Reaby där jag växte upp på den där tiden då landsbygden alltid låg hopplöst efter och Internet knappt var påtänkt. Hursomhelst, jag har för mig att det var budgivning strax efter midsommar men innan vi ens gav oss in i den kollade vi att det gick att få Internet ut till huset.

Det är underbart vårt hus, de äldsta delarna är från 1700-talet och kompletteras av en annorlunda utbyggnad anno 2003ish, men utan Internet hade vi inte flyttat ut hit eftersom jag arbetar mycket hemifrån. Turligt nog fanns det gammal koppartråd dragen som skulle gå att skaka liv i. Lyckan.

Vi kastade oss in i ytterligare en budgivning och den här gången var det vår tur och vi blev ägare till en vinterbonad torpdröm med stort garage i vacker jordbruksbygd. Vi har rosor och rabarber och trevliga grannar på lagom avstånd. Vi har tio minuters cykelväg till lanthandeln och vi har fantastiska träningsmöjligheter. Jag har mitt hemmakontor vid en gammal sekretär som stod i huset, och klottret på insidan avslöjar att den är ett par hundra år gammal och koppartråden gick att få Internet igenom även om det var ett långt och härjigt projekt med trassliga teleskåp innan vi fick en instabil uppkoppling. Hursomhelst, vi säger ofta härhemma att vi haft sån tur som hamnat just här. Magiskt.

Gammalt möter digitalt

Rinnande vatten. El. Värme. Och Internet.

Vi lever i en blandning av gammalt och nytt och vårt hushåll är ständigt uppkopplat. Vi tittar nästan aldrig på TV när program sänds, här är det playkanaler och kakelugnsbrasa som gäller. Och Netflix. Och vedspis som sprakar mittemot bänken där våra smartphones ligger på laddning. Och så var det ju det där med att jag arbetar hemifrån och en förutsättning är en fungerande Internetuppkoppling. Via nätet håller jag kontakt med mina kollegor, har möten, skickar filer och håller mig uppdaterad. Jag skickar trycksaker och bilder, jag bloggar och håller igång konversationer med mina läsare, jag laddar upp youtubeklipp och jag uppdaterar hemsidor.

Eller vänta nu, gör jag verkligen allt det där? Njae. Häromdagen skulle jag ladda upp ett filmklipp på youtube och det gick verkligen inte. Vi snackar ett tio sekunder långt klipp och jag gav upp efter en och en halv timme. Det fick vänta tills jag var inne på kontoret i Jönköping dagen därpå, då tog det väl inte ens en minut. Skype går hackigt och att hyra film digitalt är ett projekt, hur ofta kommer man på en timme i förväg att man ska kolla på en film liksom?

Det går liksom inte att komma ifrån att ett modernt hushåll behöver lägga till Internet till grundläggande standard. Visst – det smäller högst med vatten, värme och el förstås – men för oss är en uppkoppling nödvändig.

Kaffe på Kvarnskogen

Fiber gör landsbygden levande

Jag tror verkligen på det här med fiber. Jag är övertygad om att fiber är en nyckel till en levande landsbygd och att det är en investering för framtiden. Jag tror att vi har oerhört mycket att vinna på att satsa på något som kopplar upp våra villor, torp och stugor på ett effektivt och stabilt vis. Det känns säkert med fiber. Jag har ju visserligen jobbat på ett företag i fiberbranschen tidigare och fått lära mig tillräckligt mycket för att gå från väldigt skeptisk till övertygad om att det är fiber som är grejen. Det finns enormt stor kapacitet i fiber, det är pålitligt och det är blixtsnabbt och en landsbygd som är ansluten till fiber känns för mig som en mer attraktiv landsbygd.

Kvarnskogen_alboga_forsommar-18

Vi har beställt – nu är det grannarna som bestämmer

I vårt gamla hus går vi och håller tummarna hårt just nu. Vi gjorde en intresseanmälan i samma veva som vårt flyttlass gick från stan ut till vår lilla by utanför Ölmstad och nu har vi äntligen fått möjlighet att ansluta oss till fibernätet via Jönköping Energi. Det var med ett stort leende jag la beställningen på brevlådan – för fiber skulle underlätta vår vardag så himla mycket. Anledningen till att vi behöver hålla tummen är dock att det inte bara är vi som bestämmer. Det krävs att 60% av hushållen tecknar avtal för att det ska bli byggstart.

Det finns 463 adresser i området. 127 av dem har i skrivande stund hajat grejen och skickat in en beställning och det är bara 27%. Enligt Jönköping Energi är det vanligt att många beställer i sista sekund och jag hoppas med hela mitt hjärta att det är så, jag hoppas att det tillochmed blir fler än det som krävs som tar tillfället i akt och hoppar på det här tåget.

Kor och cyklar

En investering i en levande och attraktiv landsbygd

Vi får ju såklart betala en slant för att få anslutningen. Förstås mer än de som bor i mer tätbebyggda områden. Det kostar 25 000 att ansluta. Det är mycket pengar, men för oss är det väl investerade pengar. Vi investerar i oss själva, så att jag kan fortsätta arbeta hemifrån, så att vi kan fortsätta kolla på TV när vi vill, så att vi ska kunna hyra film digitalt (en enkel skitgrej som inte går just nu) och om vi blir en familj i framtiden (ojdå, nu avslöjade jag väl att vi vill att det ska bo fler än två smartphones i det här huset i framtiden), då vill vi ju kunna erbjuda våra barn det allra bästa.

Vi vet inte vad det är som gäller om femton år men vi vet att vi inte vill ha missat chansen att ha investerat i en teknik som kommer att leverara den internatkapacitet som krävs för spela Angry Birds barnbarnsbarnbarnsbarn på iPhone femtioelva utan att det laggar. Dessutom höjer fibern värdet på huset med ungefär lika mycket som det kostar att investera i den och vår landsbygd blir mer levande, mer attraktiv och vi som jobbar hemifrån slipper bidra till köerna över Munksjöbron på väg till ett kontor i stan.

Vi missar väl inte chansen att koppla upp korna, mormor och företagarna i Ölmstad-Gränna?

Ölmstad-Gränna landsbygd, ni är väl med nu? Vi hänger väl på det här tåget nu när vi får chansen, vi hjälps väl åt nu så att vi kan få fiber? 25 000 är mycket pengar men det är ett bra pris, det ligger bidrag inbakat där och det kan ju vara så att det kostar ännu mer nästa gång vi får chansen om vi inte tar den nu. Har du tappat bort papperen och missat infomötena? Den här länken hjälper dig!

Jag tänker att de pengar varje hushåll lägger på att ansluta är en liten del av en investering vi gemensamt gör i vår landsbygd, för vår egen skull, för våra grannars skull och för framtidens skull, så att vi kan koppla upp allt från oss själva till bygdens kor och ladugårdare, våra bloggentreprenörer och våra små och stora företag och förstås – trygghetslarm och smarta lösningar för våra äldre som envisas med att bo kvar hemma tills de faller av pinnen.

Här är förresten filmklippet som inte gick att ladda upp hemifrån. Får vi snabbare uppkoppling lovar jag att det blir VLOGG ofta! 

2
 1. Förstår verkligen att ni vill ha fiber. Hos oss, i radhuset i Göteborg, installerades det i höstas så jag har inte hunnit prova det än, men jag tror det är en bra investering. Det är ju sånt som gör att vi kommer kunna jobba med mer frihet och må bättre! Det där med svajjig uppkoppling känner jag helt klart igen – här har vi kass Internet när vinden som heter Levante kommer, den vinden som blåser från väst. Då är internet kass i hela stan!

  1. Vackert namn på vinden som ger kass uppkoppling dock 🙂
   Frihet var ordet, och jag tror ju att vi kommer bli fler och fler som jobbar som du och jag i framtiden. Härligt att du har fiber att komma hem till sedan!

 2. Ironiskt nog har svärmor i Askeryd redan fiber indraget, och hon har varken dator eller smartphone! Jag bor i Ölmstad och är sedan länge på listan över anmälda! Hoppas också att det blir av!

 3. vi drog in fiber till vårt hus i hälsingland för något år sedan; det grävdes upp en jävla massa och det kostade pengar – MEN. SÅ. SJUKT. VÄRT!!

  jag passerade en landsbygd för ett tag sedan (minns inte var) och jag såg en skylt längs den stora vägen som uppdaterades med hur många hushåll som skrivit på; typ nu har XX hushåll skrivit på för fiber – vi har nått XX% av vårt mål. jag tänker att på så sätt var frågan alltid top of mind, och blev en grej man liksom pratade om och påminde varandra om.

  1. Precis, så sjukt värt! Smart skylt, här har vi haft klistermärken på brevlådorna och rosa fiber-skyltar längs med vägarna.

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också