I min filterbubbla

Dreams come true: Craft som samarbetspartner

I min filterbubbla har de flesta cykelhjälm på sin profilbild. Och om de inte har cykelhjälm har de träningskläder eller i alla fall något friluftsinspirerat. Eller en bild som andas företagsamhet eller kreativitet. I min bubbla är man bekymrad över dålig cykelinfrastruktur och man blir lycklig av att träna. I min filterbubbla har man sina fincyklar i lägenheten och man låser sin tantcykel med dubbla lås och blir förstås bedrövad när någon stjäl den och man tycker alltid att man behöver en cykel till.

“Filterbubbla – individanpassat innehållsurval på internet som filtreras fram automatiskt utifrån exempelvis sökmotorernas registrering av individens tidigare sökningar” (Från nyordslistan 2016)

I min filterbubbla är konditionsträning självklart. Och medmänsklighet. I min bubbla röstar man på dem som värnar om alla människors lika värde. Man supportar initiativ som #jagärhär och man predikar byggnadsvård. Latexfog är ett svärord och doften av linoljefärg en lyckokick och näthat hör inte hemma.

I min filterbubbla läser man Resumé och Dagens Media och man jobbar stenhårt med att få företag och organisationer att se fördelen med att anlita bloggare och andra influencers och att det ska vara självklart att de ska ha betalt för sitt jobb. Och så bor man vackert, gärna på landet. I min filterbubbla är man uppdaterad och cool och man är det en bra bit utanför Stockholm. Man har naturen och faluröda väggar nära och man tycker förstås att platsmarknadsföring är viktigt. Och bredbandsfiber till landsbygden så att man kan göra det man gör utan att behöva åka till kontor i stan.

I min filterbubbla ser man människan som sitter på marken utanför mataffären i ögonen och säger hej även om man inte kommer att skänka något. För om en människa säger hej säger man hej tillbaka, det är en självklarhet i min filterbubbla.

I min filterbubbla värnar man om jordbruk och öppna landskap. Fungerande ekosystem och rödlistade arter. Ekologiskt och hållbart producerat

I min filterbubbla älskar man mjölksyra och utmaningar. Man vill ta i och testa sina gränser och ibland går man utanför sin comfort zone och testar något nytt sätt att bli trött på. I min filterbubbla börjar det med en Vätternrunda och slutar med en IronMan. Eller så börjar det med ett MTB-långlopp och slutar med etapplopp eller masters-VM.

Jag älskar min filterbubbla. Men den är förstås lite läskig också för den skyddar ju mig från omvärlden, från alla filterbubblor jag inte gillar. För det finns förstås bubblor jag inte ser, bubblor som tycker tvärtom och jag kanske missar tillfällen att göra skillnad bara för att jag bäddat in mig i min egen fluffiga bubbla av hårdfiltrerade flöden.

Min bubbla skapar trygghet och samhörighet. Men för andra kanske det är tvärtom. Att det här faktiskt håller på att bli ett problem fick jag upp ögonen för strax innan jul när Medievärlden och DN skrev om att SVT ska arbeta för att motverka bubblorna. Några dagar senare dök filterbubbla upp på 2016 års nyordslista.

Jag tycker om min bubbla, min hårdfiltrerade och bekväma bubbla, och jag vill vara i den, men jag lovar mig själv att se till att jag ändå ofta kliver ur den och ser vad som händer utanför.

Hur är det för dig, har du funderat över det här med filterbubblor, att det du serveras i dina digitala flöden inte bara är filtrerat av media utan även av dina egna preferenser i sociala nätverk?

3

 1. Vilket intressant inlägg! I och med en massa resande i år och flyttande till nya städer innan dess öppnas bubblan upp mot verkligheten och man tar in nya influenser, nyttigt och spännande. Jag tror det är viktigt för alla att tänka på att världen inte alltid är som man ser den. Vi som jobbar med marknad/media/digitalt vet ju om det här sedan tidigare, men har man ingen koppling till sånt här är det ju inget man tänker på, att ens verklighet filtreras i sociala medier (men också på nyhetssiter etc.).

 2. Haha coolt, kände inte till att det fanns ett sånt begrepp men visst är det så! Jag är dock tyvärr för källkritisk och cynisk för mitt eget bästa. Skulle därför bli en värdelös politiker ty jag kan typ aldrig acceptera att nånting är bra alt dåligt utan att vända och vrida på saken tusen gånger. Mår därför konstant dåligt av att läsa/höra på nyheterna som bara visar ena sidan. Jag är inte säker på om ekovågen alltid är så bra som vi tror (fast jag själv köper ekologiskt för säkerhets skull). Jag är inte säker på att alla som tigger är så hjälplösa som de utgör sig för att vara (fast jag ger dem en slant då och då för man vet ju aldrig). Jag är inte säker på om träning är något som får alla att må bättre bara för att jag mår bättre av det etc. Och jag skräms av att nyheterna som når oss är så hårt filtrerade och anpassade efter vad vi söker på, intresserar oss för etc. Om världen är precis så som vi helst ser den för att slippa må dåligt – hur bra blir vi då på att förändra den? Äsch knasigt inlägg men jag tror du fattar. Bra inlägg!

  1. Jamen jag tror jag är med på hur du tänker. Själv försöker jag liksom alltid desperat hitta något positivt med allt, just precis allt, jag kan vända och vrida och fabricera tills jag tror att jag hittat att det ändå finns lite, lite, lite hopp om att bad guys kanske ändå ska ha en glimt av good guy i hjärtat och att olyckor och orättvisor kan ha något postivit som följd. Slutar oftast med att jag är ledsen eftersom folk som är idioter fortsätter vara det.
   När det gäller ekovågen är jag själv inte säker. Det kan väl vara hur eko som helst men det spelar kvitta om det flugit över hela jorden? Och ett småskaligt jordbruk som överlever och håller landskapen öppna är ju minst lika värt som ett ekojordbruk idag. Nu börjar jag nog ludda men du kanske fattar med 😀

   1. Mm exakt. Jag försöker också hitta det positiva i det mesta. Men jag tror att man tyvärr ibland måste erkänna att ja, ondskan finns. För att ge det goda en chans att kämpa… :/ Hur som. Klart man måste förbli positiv! 🙂

   2. Väldigt bra där Cykelkatten och jag håller med dig (bortsett från att jag faktiskt inte skänker pengar till tiggare eftersom min mer källkritiska del har överhanden där). Jag skänker pengar i andra fall istället, till organisationer där jag kan känna mig mer trygg i att mitt kapital kommer till rätt plats och rätt tillfälle.

 3. Vilket härligt och intressant inlägg! Jag passar nog rätt bra in i din filterbubbla ser jag (även om jag kanske inte just cyklar speciellt mycket). Måste fundera mera på det där. Fundera på min egen bubbla och selekteringen i sociala medier. Hmmm…

  Kram Lena

  1. Vad kul att du passar in! 😀
   Ja, man bör nog fundera lite. Förstås är det charmen med sociala medier, man följer det man gillar och avföljer om man tröttnar, men ändå lurigt. Kram!

 4. Jag tycker inte det är fel att leva i sin egen lilla bubbla på sociala medier. Jag ser det som så att här är det jag som bestämmer vilka jag vill ta intryck från. I min filterbubbla finns bara det jag mår bra av, det som ger mig inspiration och som motiverar mig. Jag hamnar ibland på det/hos dem som har en åsikt som jag inte delar och ibland kan jag gå igång så och irritera mig på just den åsikten. Då stänger jag av, utesluter. Varför lägg energi på att irritera sig när man inte behöver.
  Vardagen är fylld av det man inte kan filtrera av flera anledningar. Jobbet, skola, familj och även vänner ibland.
  Så varför inte gå in i filterbubblan och bara vara och må bra…

  1. Jo precis, jag håller med dig – det är så himla fint att ha sin måbraiga filterbubbla – jag vill inte spräcka min. Men – ibland måste jag liksom påminna mig om att det är dags att dra igång en nyhetssändning och kolla på vad som händer i världen utanför lycrabubblan också, så att man hänger med. Jag skulle lätt kunna snöa in fullständigt bland alla goa inspiratörer med cykelhjälm i mitt flöde 😀

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också