Vi reder ut det här tidigt: du får INTE klappa mig på magen.

Min gravidmage är inte ens stor ännu, vi snackar liten kula bara men ändå har det vid flera tillfällen hänt att jag blivit klappad på magen. Till och med innan bebiskulan syntes blev den klappad på några gånger och jag tappade hakan alldeles och visste inte vad jag skulle säga. Människor jag inte har en nära relation till tar sig friheten att röra vid min kropp lite hur som helst? Det är faktiskt inte okej.

Jag har förstås gjort lite research och fått reda på att av kvinnor som har barn eller som kommit längre i sina graviditeter att det här är ett fenomen som kommer att bli mer frekvent i takt med att magen växer så jag tänkte att vi kanske kan reda ut det direkt. Här är reglerna:

Grundregel
Du får INTE klappa mig på magen. Punkt. 
Du får helst inte heller kommentera storleken på magen. Jag vill inte veta om den är ovanligt stor eller ovanligt liten för jag vill bara vara trygg i att alla gravidmagar ser olika ut och att min är alldeles just precis som min mage ska vara. Jag däremot får säga att den är stor eller liten för jag vet ju precis hurdan den är i vanliga fall och det är min mage, jag bestämmer.

Du får däremot supergärna fråga, gratta, undra, prata, dela med dig eller säga snälla och bra saker – då blir jag jätteglad – men kom ihåg att min mage är inte allmän egendom bara för att det ligger en liten bebis i den.

Undantag från regeln
Ingen regel utan undantag. Du får klappa mig på magen om du tillexempel är min mamma, ska bli gammelmorfar/mormor/farmor eller liknande till barnet, om du är min lillsyrra eller annan nära familj eller en väldigt nära vän. Och om du är pappa till den som ligger i magen förstås.

Tankeställare kring regeln
Jag har nog själv både klappat preggon på magen och kommenterat storlek på mage utan att tänka mig för. En lär så länge en lever. Förlåt. Kör över mina tår med ett par Schwalbe Ice Spiker Pro om jag gör det igen.

Någon som känner igen sig? Eller som har en bra replik eller något smart tips att kontra med när någon sådär otippat klappar på magen? 

18
 1. Jag blev faktiskt bara klappad på magen en gång senaste graviditeten (med kommentaren “så här ska man inte göra” eh, NEJ). Men kommentar om storleken!!! “Oj vilken stor mage, är du säker på att det bara är en?” Fick jag höra mer än en gång. Har folk hört talas om ultraljud? Ville jag säga, men fick väl inte ur mig nåt vettigt i stunden…

 2. Blev nog aldrig klappad på magen, vad jag kan minnas… TACK OCH LOV!! Förstår dig…
  Men däremot kommenterades storlek “vad stor mage du har” bla bla bla.. Nu mådde jag inte dåligt att de kommenterarna, men kan tänka mig att många kvinnor gör just det. 🙁

  Däremot säger jag “ofta” (så ofta jag nu känner/träffar gravida kvinnor jag känner): “Vilken fin mammamage du har!” för det tycker jag verkligen. Gravida magar är supervackra enligt mig. Oavsett storlek och form. 🙂

 3. Hm, ja det är konstigt hur folk tar sig friheten till saker. Men håller med dig, klappa någon på magen gör man inte. Oavsett om en är gravid eller ej.

 4. Nej det är konstigt det där med hur en del beter sig runt gravida. Klappa på magen, påpeka storlek på magen.. det är väl ok så länge det blir lagom liksom och det är trevliga kommentarer! Jag vänder mig dock starkt emot kommentarer som “oj nu börjar du allt bli riktigt tjock!” “Hej tjockis!” Osv… hoppas du inte behöver höra dem, Elna! ingen vill höra att hen är tjock! Även om tjockheten är jättepositiv!

 5. Jag hade många mag-kladdare när jag var gravid. Jag hade t o m en kollega som tog sig friheten att gå och dra upp min tröja för att titta på magen! Jag hade samma tankar som du: hur kan man bara ta sig friheten att klämma på en kvinnas kropp efter sitt eget tycke? Hade det varit valkar p g a övervikt hade ingen lagt sina händer på mig. “Var inte så känslig” fick jag höra när jag reagerade. Men jag blev på riktigt arg. Min mage blev allmän, bara för det låg en bebis i. Fy 17, stå på dig!

 6. Så bra skrivet Elna! Heja dig!

  Jag var med om både klappar och kommentarer. Kan förstå att man kommenterar just för att det oftast är en så påtaglig förändring och oftast är det ju folks sätt att prata om graviditeten (även om det inte är ok). Att kommentera en persons viktuppgång utan bebis i magen brukar ju inte anses ok oavsett om det är en man eller kvinna.

  Men det där med att ta på någon annans kropp utan att den personen har bjudit in till det har jag svårt att förstå… och ibland är det svårt att finna sig när det händer och säga ifrån.

  Så kul att följa din blogg.

  Och du, det skiner om dig! 🙂

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också