Som att vakna ur en konstig dröm

Jag är piggare. Det verkar ju nästintill för bra för att vara sant men i pratvecka 20, exakt på dagen 19+0 på barnmorskespråk, fyra och en halv månad igenom graviditeten vände det. Kanske är det lite tidigt att ropa hej men det känns som att jag vaknat upp ur en konstig dröm, som att jag knappt vet var jag varit eller gjort eller tänkt eller skrivit eller sagt de senaste månaderna. Jag tittar i min inkorg och inser att jag har miljoner saker jag inte orkat se, svara på eller fullfölja. Funderar på när jag egentligen umgicks med vänner sist. När orkade jag göra något ordentligt senast? Det är som att jag inte riktigt varit med.

Och så har det ju varit. Jag har varit så borta av gravidtrötthet att jag inte riktigt varit närvarande. Jag tyckte att jag kunde det mesta om trötthet eftersom jag varit utmattad och fortfarande, sex år senare, får kämpa lite med sviterna av det. Gravidtrötthet är en helt ny trötthetsupplevelse, en klass för sig och jag tycker att Clara Lidström sätter ord på det så himla bra i ett inlägg:

“Illamåendet under första trimetern kan likställas med vara magsjuk i ett kvartal. Tröttheten och yrheten kan likställas med att kröka hårt sex av sju dagar i veckan. (Det borde för övrigt finnas ett annat ord än trötthet för gravidtröttma. För trötthet antyder att det hjälper med sömn. Men det hjälper inte ett dugg).”

Av hela mitt hjärta hoppas jag två saker nu. Den första är att det faktiskt håller i sig, att jag får fortsätta känna mig som mig själv. Den andra är att jag lyckas hushålla med min nyvunna energi, för när hjärnan kom igång igen fullkomligt sprutar den av tankar, idéer, planer och upptåg – försöker jag göra allt jag vill nu är jag trött igen på nolltid.

Förresten. Jag skriver ju ganska privat om graviditet och det är lite svårt att göra det men känns ändå som det bästa för mig för det jag får tillbaka av er är värt så mycket. Kommentarerna, mejlen, meddelandena, råden och omtanken – ni har peppat mig så mycket mer än ni kan ana, och jag har läst allt även om jag i min dimma inte svarat på just precis allt. Tack! <3

 

2
Warning: printf(): Too few arguments in /storage/content/97/174097/elnadahlstrand.se/public_html/wp-content/themes/overflow/comments.php on line 34

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också