Pling-plong!

Pling-plong - ringklocka på MTB

Pling-plong! Jag tycker vi måste snacka ringklocka, för jag får rätt ofta höra att det är en knepig grej att det sitter en ringklocka på styret på min värsting till mtb. Inte alls knepigt enligt mig, jag tycker den är kalasbra och jag använder den ganska ofta. Den är särskilt effektiv när det gäller att skrämma bort stilpoliserna.

Det är ju rätt givet och ganska basic att det är bra för relationen mellan fotgängare, hundpromenerare, lattefarsor som powerwalkar och oss som tränar cykel med ett pling i god tid. Inte precis bakom utan kanske redan när man får syn på personen som är mitt i vägen på stigen eller cykelbanan – ett pling-plong på klockan gör det lättare att dela vägen och stigen.

Ringlockan är awesome när man transportcyklar till och från sina skogsstigar, när man får syn på folk som promenerar eller springer som man kommer att hinna upp och behöva köra. Visst kan det gå fint att flåsa fram ett “kommer vänster” men en lattefarsa med löpvagn eller en tant med hörlurar och gångstavar kanske hoppar högt och aktar sig åt fel håll och då blir det ju förstås inte så bra. Eller ännu värre, tänk om hunden i kopplet faktiskt inte märker att man kommer och blir såpass rädd att den reagerar med att hugga tag i ditt ben. Större chans att inte skrämma ihjäl någon/få bitmärken mitt i sin snygga vad om man drar till med pling på behörigt avstånd.

Hursomhelst så fattar jag ju förstås att ni fattar att det är bra med ringklocka, det jag vill komma till är att det faktiskt är okej att släppa stilpolisfasonerna och skaffa en ringklocka till skogshojen. Bara gör det, det är asbra, enkelt och smart och jag tänker att stilregler är som grammatik, först lär man sig dem och sedan bryter man mot dem. Deviation and so on. Och man får ju förstås plocka av ringklockan när det ska tävlas!

Jag har en klocka från BBB som fästs på styret med o-ring och går att plocka av och på hur enkelt som helst. Den plingar bra, och den plingar bara när man vill att den ska plinga och den är ganska liten och jag var helnöjd med den tills en kompis skaffade en ännu mindre som dessutom var guldig. Hur är det, kör ni med klocka på skogshojen?

23
  1. Jag har kommit så långt att det åtminstone sitter en på pendlarcrossen. Ska man vara riktigt petig så är en cykel utan ringklocka olaglig med 500:- i bötesbelopp om polisen är på det humöret. 🙂

  2. Alltid ringklocka! Perfekt när en är mitt ute i ingenstans och drabbas av plötslig björnfrossa. Alltså får för sig bara att det ligger en nalle och trycker i närheten. Då plingar jag utav bara helvete i 20-30 sekunder och sedan känns allt lite bättre 🐻

  3. Jag cyklar en del där det kan förekomma ryttare. Att smyga sig på en häst är ingen bra idé. De kan göra stor skada om de blir riktigt rädda. Ja plingar på långt avstånd, så hästen hinner uppfatta mig. Då blir ryttaren oftast glad.

  4. Har ringklocka på alla mina cyklar, oavsett om det är min racer, mtb, pendlarhoj eller grusvägshoj.

  5. Jag har alltid försökt strippa min MTB från grejer som jag inte vill ha för att “det ser konstigt” ut. Reflexer (tas bort sommartid), stänkskydd är borta från min teknikcykel. Men ringklockan har alltid fått sitta kvar. Kanske mest för lagen säger att den alltid skall finnas men min syns inte heller så extremt mycket bland växelreglage och bromshandtag. 🙂

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också