Vätternrundan: 30 skräpfria mil – ska du slänga något gör du det i skräpzonen!

Skräpigt efter Vätternrundan

Ett par dagar efter Vätternrundan förra året cyklade jag hemåt efter träning och blev ledsen i hela hjärtat över allt skräp som låg slängt längs med vägen där jag bor, Vätternrundan går ju rakt igenom mina vackra hemmakrokar på sin väg mellan Gränna och Huskvarna.

Skräp, skräp, skräp – det låg cykligt skräp överallt

Gelförpackningar, vattenflaskor, tomma förpackningar till energibars, godispapper, kolsyrepatroner, slangar och olika cykelprylar i mängd låg och skräpade i diken och på vägren, det låg på busshållplatser och det låg inslängt i folks trädgårdar och det såg allmänt sorgligt ut. Mycket av skräpet var slängt eller lämnat helt avsiktligt och det gjorde mig ledsen, irriterad och arg.

Ett av årets mest lästa blogginlägg

Jag skrev ett inlägg om det – och skällde lite på dem som inte haft vett att ta med sig sitt skräp till en papperskorg – och det blev ett av mina mest lästa inlägg förra året, läs det här om du missade. Många av er höll med mig och var precis som jag ganska deppiga över att medcyklister tar sig friheten att strunta i allemansrätten bara för att det sitter en nummerlapp på styret. Skräp ska slängas i papperskorg eller tas med hem. Punkt.

Uppföljning: Skräpzoner, svensk lag och Vätternrundans regler

Nu är det snart dags för årets Vätternlopp och jag hörde av mig till Vätternrundan för att höra hur de tänker och om de kommer att jobba något med att minska nedskräpningen i år och fick snabbt svar av Sven Montelius som är arrangemangschef. Han berättar att man på Vätternrundans organisation tycker det är helt obegripligt att deltagarna slänger så mycket skräp efter sig och att man jobbar med flera insatser för att förhindra det.

Sven poängterar först och främst att all form av nedskräpning är förbjuden, dels står det mycket tydligt i Vätternrundans regler att det inte är tillåtet att skräpa ned och dels är det förbjudet enligt svensk lag. Det är 30 skräpfria mil som gäller.

För att underlätta kommer man i år att förstärka med ett antal skräpzoner där man kan kasta det skräp man inte vill ha med sig i ryggfickan. Därtill är man ISO-certifierade för sitt hållbarhetsarbete och man jobbar mycket med att informera i sina kanaler och i tidningen Cykla om att nedskräpning inte är okej. Awesome tycker jag!

UPPDATERING: En svensk klassiker har tillsammans med samarbetspartners tagit fram den här filmen, se den:

Det var den långa storyn. Den korta storyn kommer här: Det är inte okej att skräpa ned. Det är inte tillåtet att skräpa ned. Du får inte bryta mot lag och allemansrätt bara för att du har en nummerlapp på styret och det är tokigt onödigt att göra folk irriterade på cyklister bara för att man inte orkade ta med sin kladdiga gelförpackning hem utan slängde den i någons trädgård. Det gäller förstås på ALLA lopp, träningar och tävlingar och för SAMTLIGA deltagande cyklister. Frågor på det?

Du hittar Vätternrundans regler här och du kan läsa om hållbarhetsarbetet här och jag säger tack till Vätternrundan för att ni tog er tid att svara mig och för att ni jobbar med att minska problemet.

 

 

1
 1. Jag kan förstå om man ligger i en klunga, tar en gel och försöker stoppa ner skräpet i en ryggficka och missar och tappar och inte vill vända för att plocka upp sitt skräp. Men jag tror att det är undantag och att det mesta skräpet kommer från att väldigt många åkare bara släpper sitt skräp. Det gör ju proffsen i dom stora tävlingarna. Och det har jag ingen förståelse för, att inte vilja ta hand om sitt eget skräp är obegripligt. Mycket märklig inställning. Bra skrivet Elna!

 2. Bra inlägg. Jag som inte är så initierad i cykelvärlden har inte tänkt på det här alls. Men det är nog som du säger, att när det sitter en nummerlapp på så verkar andra regler helt börja gälla. Mycket märkligt. Bra initiativ av dig att även ta kontakt med arrangörerna, det blir intressant att se hur resultatet av det blir i år. Ser fram emot en uppföljning. 😉

  Jag önskar dig en fin dag!
  Kram Sofia

  PS. Så himla fint din mage växer. <3

  1. Tack! Och ja, det verkar som att man tappar lite av sitt sunda förnuft med nummerlapp, oavsett sport. Ska bli spännande att se om det ser bättre ut längs med vägarna efter årets runda.
   Hoppas du också fick en härlig dag, magen sparkar hejhej! KRAM <3

 3. Nu har jag inte cyklat Vättern men det låter ju ganska bedrövligt. Jag brukar tänka tanken när jag springer mina lopp, typ Göteborgsvarvet. Där ser det ju riktigt risigt ut under loppet men jag bara utgår från att det städas. Lite mer koncentrerad sträcka dock, blir ju lite klurigare på en längre som Vättern dock.

  Ja, bra initiativ att kontakta dem! 🙂

  1. Ja, det verkar ju gälla alla lopp att man slänger hej vilt fastän det står i regler att man inte ska. Varvet är nog enklare att städa, på VR hamnar ju en hel del småskräp i vägrenarnas höga gräs och man ser det liksom inte. En del kastar långt in i hagar och trädgårdar dessutom.
   Ja, och jag blev glad att de jobbar med frågan 😀

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också