Hur ofta ska man byta SPD-klossarna?

SPD-klossar

Hur ofta ska man byta spd-klossar egentligen? Frågan kommer från en av mina läsare och den har nog olika svar beroende på vem den ställs till.

Shimano Pedaling Dynamics

SPD är en förkortning för Shimano Pedaling Dynamics och är nog den vanligaste typen av pedal och kloss-system. En metallkloss under cykelskon klickas fast i mtb-pedalen och gör att man får ökad kontroll och kraft. När man ska kliva av sin hoj eller sätta ned en fot i backen vrider man på foten för att få loss skon och klossen från pedalen.

Byta klossar när de blivit slitna

Klossarna blir slitna och hur man cyklar och hur mycket man cyklar påverkar förstås hur fort de slits. Om du kliver du av cykeln ofta och springer omkring och gör spårvalsanalyser i terrängen sliter du dina klossar fortare än om du sällan sätter ned en fot i backen för ett stopp. Om du märker att foten inte sitter fast lika hårt som du är van vid kan du prova att dra åt fjädern i pedalen – hjälper inte det är det absolut dags att byta.

Byta SPD-klossar när du byter skor

Att skruva fast sina gamla och repiga klossar under sprillans nya skor går ju, men många (jag inkluderad) föredrar att lyxa till det med nya och fräscha klossar när det är new shoe day. Dessutom brukar man ju behålla sina gamla skor som reserv och då är det ju högst opraktiskt att inte ha klossar kvar på dem.

Snabbkik under mina skor

Klossarna gör fortfarande sitt jobb finfint fastän det syns att de är använda. Däremot var det ju längesedan jag borde bytt dedär greppiga metallplupparna längst fram på skon – de är heeeelt nedslitna. Hursom – jag är sugen på nya skor 2018 men de här får nog gå en säsong till.

Tips:

Om du byter kloss på en sko kan du rita runt den gamla med en märkpenna innan du skruvar loss den så kan du enkelt skruva fast den nya klossen exakt likadant. Inte alltid nödvändigt på SPD eftersom man ofta ser på skon var de suttit, men högst användbart på SPD-SL, som sitter under landsvägsskor.

Hur ofta byter du klossar? Med skorna eller när du slitit ut dem? 

 

20
Warning: printf(): Too few arguments in /storage/content/97/174097/elnadahlstrand.se/public_html/wp-content/themes/overflow/comments.php on line 34

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också