Tre svenska berg med magisk MTB-cykling för XC-åkare

Sommar. Äventyrens och utflykternas tid. Semesterstopp på nya platser. Cykellycka på oupptäckta stigar. Här är tre berg med galet fina möjligheter till cross country-cykling du inte får missa i sommar.

 1.  Huskvarnaberget
  I anslutning till IKHP-stugan i Norra Klevaliden, med milsvid utsikt över Huskvarna och Jönköping med omnejd hittar du XC-cykling i världsklass. Området är naturreservat och därför får man bara cykla på de leder som finns, men det är leder med klass. Här finns blå, svart och röd MTB-bana plus den bana som användes vid EM 2016, skyltad med lila markeringar. Här hittar du IKHP:s banskisser.
  MTB Huskvarnaberget IKHP
 2. Omberg
  Det här är en av de vackraste platserna i Östergötland. Att cykla vandringslederna runt berget är ett äventyr på många vis. Det växlar mellan att vara riktigt svårcyklat och härligt flowigt, brant uppför och underbart fartigt utför. Ett tips är leden som går runt Omberg, men börja med att följa vägen från Stocklycke istället för att ta första delen stig som kräver mycket av åkaren och på sina ställen inte går att cykla alls. Tar du vägen kan du värma upp från stora parkeringen vid Stocklycke vandrarhem och sticka rakt upp i skogen vid Hälle Källor efter jätteekarna och leta dig fram till leden runt berget. Vi vandrarhemmet hittar du parkering, toalett, kartor, information och fika. Avsluta med ett dopp i Vätterns klara vatten vid Stocklycke hamn.  Såhär kan en sommardagdag i sadeln på Omberg se ut. 
 3. Grännaberget
  Utför, uppför, flow och klättringar. Stravasegment som slutar vid utsiktstornet Tegnértornet, stigar som går längs med kanten på berget som stupar rakt ned mot Gränna stad, paus för räkmacka med utsikt på Kaffestugan. Grännaberget är en pärla på så många vis och verkligen värt ett stopp både för att köra utmärkta leder som börjar vid GBOK-stugan och för den som vill stigfinna på egen hand. Här hittar du en guide till Grännaberget. 
  Grännaberget MTB
2

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like