Cykla MTB i Gränna: Grännaberget

MTB-guide Grännaberget

Gränna är inte bara polkagrisar och muséum – här finns ett helt berg med magisk cykling

Om jag säger Gränna tänker du säkert på polkagrisar, smarrig glass, god choklad, campingliv, polarmuséum, knäckebröd, kullersten, söta små hus, färjelägret som tar dig till Visingsö och ett myller av turister.

Vet du vad som mer finns i Gränna? Jo, ett berg och det berget är som en stor lekstuga för mountainbike – här finns massvis av kul stigcykling i trolsk Bauerskog med branta uppförsbackar, härliga utförsåkningar och storslagna vyer. Vill du cykla MTB på Grännaberget föreslår jag att du parkerar vid GBOK-stugan och börjar med ett par varv på den permanent uppmärkta MTB-banan innan du ger dig ut på stigfinnartur. Grännaberget är ett populärt strövområde för både lokalbefolkning och turister och det är förstås väldigt viktigt att du tänker på vett och etikett när du tillexempel möter fotgängare eller hästfolk.

MTB-spåret på Grännaberget

Eldsjälar från orienteringsklubben, Grännabygdens OK, har röjt fram och märkt upp MTB-banor på berget. Från GBOK:s parkering är det skyltat och man får sig en bra uppvärmningsbacke innan blå slingan med vit pil sticker in på stigen ovanför pulkabacken. Slingan är skyltad med blåa skyltar, det innebär att det är såpass enkelt att det passar för alla nivåer. På sina ställen finns svart-skyltade avstickare och endurogänget som huserar på Grännaberget kompletterar med hopp och berms på sina ställen. Den blå-vita slingan har kompletterats med en slinga som är skyltad med blå skylt och gul pil och erbjuder ungefär fem kilometer fin åkning. Tekniskt bör den passa de flesta cyklister och utmaningen är många småknixar och en bana som blir jobbig tack vare alla korta backar och igångdrag som görs efter kurvor och liknande.

MTB Grännaberget Cykla MTB Gränna

När du kommit upp på toppen av backen sticker stigen in i skogen och den första delen av MTB-banan börjar med härlig flow, mycket lätt nedförslutning med nybyggda kurvor och ett och annat ställe där man antingen tar ner farten och rullar fint över en mindre stock eller puckel alternativt gasar på och får ett härligt litet hopp. På flera ställen grenar sig stigen i korta vägval vilket gör variationsmöjligheterna större.

När man kommer fram till bäcken glider man antingen över på den nätade spången om man inte är sugen på alternativet för skillade åkare: att helt enkelt hoppa över. Det finns en ansats och jag tror att det är ett hopp som passar endurogänget i Gränna fint.

Spång Grännaberget mountainbike

Den första delen av MTB-banan börjar i bokskog och fortsätter senare genom en lövskog där man i början av maj kan cykla igenom ett hav av ramslök. Det är vansinnigt vackert.

Grännaberget MTB-banaEtt hav av ramslök

På flera ställen finns spänger och här får GBOK högsta spångbetyg – de är nätade och de har inte ett sådant där läskigt mellanrum som man är rädd att sätta hjulet i annars – det är bara att åka.

Bra cykelspång

Efter en härlig utförslöpa vänder stigen uppför en äng och det blir dags att jobba lite – andra halvan av banan är mindre flowig och känns mer som en lång slakmota genom skogen innan man är tillbaka där spåret börjar och det roliga flowet tar vid igen. MTB-banan är inte inlagd som helhet på Strava ännu men delar av den finns, som det här segmentet tillexempel.

Just där varvet börjar och slutar finns en grillplats med fantastisk vy för den som vill ta en paus eller kanske tillochmed bränna av en korv efter stigpasset.

Stigfinna på Grännaberget – tre härliga Stravasegment

Det finns mängder med fin och härlig stig på berget. Ett tips är att leta sig längs med Bauerleden upp till Tegnértornet. Det är tokigt backigt och sista biten stig ger både utmanande klättringar och härliga utförslöpor där det gäller att ha farten med sig in i uppförsbacken som följer. Segmentet finns på Strava och heter TegnertornetbackarnaDen som inte är höjdrädd kan få makalös utsikt från toppen av Tegnertornet. Här övergår Bauerleden i Holavedsleden och fortsätter man ett par hundra meter in på den finns en fin utsikt över skogarna åt öster.

Du får inte missa att cruisa fram längs med kanten av Grännaberget med magisk utsikt över Gränna stad, Vättern och Visingsö. Segmentet som heter On the Edge of Candyland är en pärla – kanske bland den finaste stig som finns att cykla på. Var försiktig, visa hänsyn och följ vett och etikett – här samsas man med fotgängare och hundpromenerare som förstås har företräde. Segmentet slutar vid en spång och en nedförsbacke – åker du nedför den hamnar du i Gränna och vänder du får du lika härlig stig åt andra hållet. Om du vänder kan du fortsätta nedför backen vid lusthuset Oskarshöjd om du vill komma till Kaffestugan som serverar smarriga räkmackor.

Bauerleden bjuder på en härlig nedförslöpa som går från elljusspåret ned mot Kaffestugans parkering bredvid lilla Bergadammen. Släpp bromsarna och njut av Full fräs förbi Hällkista innan du fortsätter stigfinnandet, men se upp – den nyare delen av GBOK:s MTB-bana möter den här nedförsåkningen, så var beredd på att bromsa ifall du möter någon som jagar uppför.

Enduro i Gränna

Det finns ett gäng eldsjälar som kör enduro i Gränna och som har lagt mycket tid på att bygga stigar. Kolla in facebookgruppen Gränna Enduro om du är sugen på lite hopp och studs. Den första delen av den här filmen som är gjord av grabbarna där går på XC-MTB-banans flowigare del.

Fikasugen?

På Grännaberget finns ett friluftsmuséum och så finns det förstås ett fik med fantastisk utsikt. Kaffestugan på Grännaberget är kända för sina episkt smarriga räkmackor. Sommartid kan man förstås även köpa någonting att dricka – det är en enkel match att gå torr när man cyklar i bergets alla backar.

Har du cyklat MTB i Gränna? Vilka är dina bästa tips? Hur många höjdmeter fick du ihop? Sist vi var där och körde fick vi till 421 höjdmeter på en timmes lugn cykling, inte illa – kolla in det Strava-passet här ifall du vill ha stigfinnarinspo!

Fler guider till smultronställen att cykla på hittar du här:

Vistabanan i Kaxholmen – en av Sveriges äldsta MTB-banor
Cykla i Jönköping-Huskvarna: här hittar du cykelkompisar

27
 1. Man kan bli så hemmablind och ibland är det bästa man kan få tips och synvinklar man själv aldrig tänkt på för att förändra tanken. Kollade på din YT-video och liksom kom på att jag inte gått den stigen på säkert över 10 år… då är jag på GB varje vecka. Tack för att du tipsar och fångar på bild allt så fint! #äventyrenfinnsrunthörnen

  1. Jamen man blir ju liksom invand i sina gamla mönster. Typ stannar på samma utsikt, går samma stigar, cyklar samma rundor – ibland är det jäkligt nyttigt att försöka se en plats med nya ögon. Jag är ju uppvuxen med GBOK som bas men ser allt på ett helt nytt vis nu när jag varit borta från Gränna så länge. Och du, skulle du vilja prova MTB på nygamla stigar kan vi säkert fixa fram en hoj du kan få låna och köra en provrunda på!

  1. Det finns ett vandrarhem i Gränna, Strandterrassen – men jag vet inte alls hur det är. I Huskvarna finns Huskvarna Hotel och Vandrarhem (Rosendala) och där vet jag att det ska vara bra att bo. Även Huskvarna Stadshotell är bra och verkar vana vid cyklister 😀

 2. Härlig beskrivning av vårt älskade lilla berg Elna. Vi tackar också för den “trail cred” du gav oss där på slutet. Ses i skogen!
  /Gränna Enduro

 3. Tack för tipsen om Gränna och MTB. Jag har spenderat några dagar i Gränna och kört både blåa och orangea sträckningen. Kanon! Jag körde fel på orangea några gånger, innan jag fick till det, men det spelar ju ingen roll, med hänsyn till alla andra stigar man då kan ta.
  Med vänlig hälsning,
  Patrik

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också